Ushuaia, Argentina, 11. februar 2020 – Znanstveniki, ki preučujejo kolonije dolgorepih antarktičnih pingvinov na Antarktiki, so pri številnih kolonijah opazili drastično zmanjševanje, nekatere kolonije naj bi se zmanjšale za kar 77 % odkar so bile pred skoraj 50-imi leti zadnjič preučevane.

Na Greenpeaceovi odpravi v to regijo so neodvisni raziskovalci odkrili, da se je prav vsaka preučevana kolonija na Slonovem otoku, ki predstavlja pomemben življenjski prostor severovzhodno od Antakrtičnega polotoka, zmanjšala. Število dolgorepih pingvinov se je zmanjšalo za skoraj 60 % od zadnjega štetja leta 1971, zabeležili so zgolj 52.786 paritvenih parov dolgorepih pingvinov, kar je strahovit padec od števila 122.550, ki so ga zabeležili v prejšnji raziskavi. 

Udeleženci in vodje kampanje so ta teden nameščali ‘izginjajoče’ ledene skulpture pingvinov v glavnih mestih vsepovsod po svetu, od Seula do Londona, Buenos Airesa do Cape Towna in s tem zahtevali takojšnje ter nujno ukrepanje za zaščito življenja v oceanih s sprejetjem mednarodnega globalni sporazum o zašiti oceanov (Global Ocean Treaty). [Slike lahko vidite tukaj]

Dr. Heather J. Lynch, izredna profesorica Ekologije & Evolucije na Stony Brook Univerzi, ena izmed vodilnih raziskovalk na odpravi, je povedala: “Takšna izrazita upadanja kažejo na to, da se je ekosistem Južnega oceana v zadnjih 50-ih letih temeljito spremenil in da posledice tega pretresajo prehranjevalno mrežo živalskim vrstam kot so dolgorepi pingvini. Tudi drugi dejavniki igrajo svojo vlogo, vendar vsi dokazi, ki smo jih zbrali, kažejo na to, da so podnebne spremembe odgovorne za spremembe, ki jih vidimo sedaj.”

Katja Podbevšek, predstavnica Greenpeaceove kampanje Zaščitimo oceane, je povedala: “Življenje v divjini se spopada s težavami in nujno potrebujemo rezervate, ki bodo morja zaščitili pred škodljivimi človeškimi dejavnostmi, ne le na Antarktiki, ampak v vseh svetovnih oceanih. Da bo imelo življenje v morjih prostor, kjer si lahko opomore od aktivnosti ljudi in se prilagodi na hitro spreminjajoče se podnebje. Če želimo to ustvariti, je nujno potrebno, da se vlade še letos strinjajo z globalnim sporazumom o zaščiti oceanov, ki bo omogočil zaščito vsaj 30% oceanov.” 

Frida Bengtsson, trenutno vodja odprave Greenpeaca na Antarktiki je izjavila: “Zadnji mesec se Greenpeacova ekipa skupaj z znanstveniki nahaja na Antarktiki, kjer dokumentiramo dramatične spremembe, ki se dogajajo na tem koncu sveta, med tem ko se naš planet segreva. Poročilo iz postaje Esperanza, da na Antarktiki padajo tempereaturni rekordi so šokantni vendar žal ne presenteljivi. Da bi zaščitili Antarktiko in druge dragocene ekosisteme mormao prenehati kuriti fosilna goriva in omogočiti nastanke rezervatov na odprith morjih. “

Ekipa znanstvenikov z Univerz Stony Book in Northeastern je prav tako preučevala serije velikih, vendar relativno neznanih kolonij dolgorepih antarktičnih pingvinov na otoku Low, uporabljali so ročne tehnike preučevanja, pomagali so si tudi z droni. To bo prvič, da bo ta otok, na katerem predvideno živi približno 100.000 paritvenih parov dolgorepih pingvinov, primerno preučevan, rezultati sledijo.

KONEC

Fotografije in video posnetki so na voljo tukaj.
Intervjuji z znanstveniki in udeleženci kampanje so na voljo na zahtevo.

Opombe:

[1] Greenpeaceovi ladji Esperanza in Arctic Sunrise sta na Antarktiki na zaključku Greenpeaceove odprave Pole to Pole (Od pola do pola). Kliknite tukaj za zemljevid poti ‘Pole to Pole’.

[2] Odprava dokumentira grožnje, ki pretijo svetovnim oceanom v sklopu Greenpeaceove kampanje za Globalni sporazum o zaščiti oceanov, ki bi lahko postavil temelje za vzpostavitev mreže morskih rezervatov, ki bi do leta 2030 zajemala 30 % svetovnih oceanov.

[3] Greenpeace je leta 2018 izvajal kampanjo za ustanovitev treh Antarktičnih rezervatov. O predlogih rezervatov ki so bili nato v začetku leta 2019 zavrnjeni, pa bodo letos ponovno razpravljali na sestanku ZN (IGC4) v New Yorku. Ti naravni rezervati bi nudili zaščito številnim kolonijam, ki jih trenutno preučujejo.

[4] Dr. Heather J. Lynch je s strani IAKS odobrena vodja Ekologije & Evolucije na Univerzi Stony Brook.

[5] Frida Bengtsson je vodja kampanje za oceane pri Greenpeace Nordic.

Kontakt:

Katja Podbevšek, Greenpeace Slovenija – [email protected], 040 235 949

Greenpeace International Press Desk, +31 (0)20 718 2470 (na voljo 24 ur), [email protected]