Bruselj, 4. marec 2020Osnutek podnebnega zakona, ki naj bi ga danes objavila Evropska komisija, ne vsebuje nobenih ukrepov za zmanjšanje emisij do leta 2030. Upoštevajoč opozorila znanstvenikov OZN, pa je ravno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v naslednjem desetletju ključnega pomena za uspeh ali neuspeh podnebnih ukrepov.

Svetovalec Greenpeace EU za podnebno politiko, Sebastian Mang, je izjavil: “Brez načrtov za postavitev, na znanosti temelječih, ciljev za 2030 in ukinjanja subvencij za fosilna goriva, si tlakujemo pot za neuspeh. Desetletja preusmerjanja in polovičarskih ukrepov so nas pripeljala do točke, ko smo tik pred podnebnim propadom. Čas za ukrepanje je sedaj in ne čez 10 let.”

Osnutek podnebnega zakona sicer ima eno zavezujočo postavko, in sicer da se EU zavezuje k doseganju ogljične nevtralnosti do leta 2050. A to je rezultat že decembra 2019 sklenjenega dogovora nacionalnih vlad EU, medtem ko novi predlog omenja vmesne usmeritve za zmanjšanje emisij, ne predlaga pa novih ciljev za 2030. Namesto tega osnutek ponavlja odločitev Komisije, da prestavi revizijo ocene vplivov EU ciljev za 2030 na september, kar pomeni, da se bodo vlade EU le s težavo lahko dogovorile glede novih ciljev pred začetkom zelo pomembne podnebne konference, ki bo organizirana novembra.

Predstavnica Greenpeace Slovenija, Katja Podbevšek, dodaja: “Komisija prelaga odločitev na obdobje, ko bo za vse resne ukrepe že prepozno. Brez podnebnih ciljev za 2030 v podnebnem zakonu in brez konkretnih ukrepov, kot so ukinitev finančne podpore fosilnim gorivom, intenzivnemu kmetovanju in drugih uničujočih dejavnosti, Komisija ne izpolnjuje ideje Evropskega zelenega dogovora, ki naj bi bil paradni konj v tem projektu. 

Naša hiša je v plamenih.

Ducat držav članic EU, Austrija, Danska, Finska, Francija, Italija, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija, Švedska in tudi Slovenija so Komisiji poslale pismo, kjer pričakujejo da bo le-ta “čim prej” oblikovala podnebne cilje za 2030, da bo tako EU lahko zgled ostalim državam med nadvse pomembno podnebno konferenco OZN, ki se bo novembra odvijala v Glasgowu.

Podnebni zakon tudi pravi, da Novi zeleni dogovor postavlja novo ‘’strategijo rasti’’ za Evropo, čeprav je to v nasprotju z opozorili Evropske okoljske agencije, ki pravi, da “Evropa ne bo dosegla okoljskih ciljev,” če bo še naprej spodbujala gospodarsko rast in hkrati skušala menedžirati okoljske in socialne posledice podnebnih sprememb.”

Za dodatne informacije si lahko pogledate tudi EU climate law media briefing, v angleščini.

*** Foto in video material je dostopen na tej povezavi ***

Kontakt:

Sebastian Mang – Greenpeace EU climate policy adviser: +32 (0)479 60 12 89, [email protected]

Katja Podbevšek – predstavnica Greenpeace Slovenija ; +386 40 235 949, [email protected]

Greenpeace EU press desk: +32 (0)2 274 19 11, [email protected]