Ljubljana, 27. 7. 2020: Zadnje poročilo raziskovalne ustanove Ember ugotavlja, da smo v prvih šestih mesecih tega leta v Evropi prvič v zgodovini proizvedli več električne energije iz obnovljivih virov energije (40 %) kot iz fosilnih (34 %), predvsem po zaslugi sončne in vetrne energije. Medtem, ko sta na Danskem v teh šestih mesecih sončna in vetrna energija predstavljali kar 64 % proizvodnje električne energije, na Irskem 49 %, v Nemčiji 42 %, v Sloveniji iz sončne in vetrne energije pridobivamo le 2 % naše elektrike, s čimer se uvrščamo na rep evropskih držav.

Poročilo še ugotavlja, da je v primerjavi z istim obdobjem v lanskem letu, proizvodnja iz OVE zrasla za 11 %, proizvodnja iz fosilnih virov pa padla za 18 %. Največji udarec je doživel premog, katerega proizvodnja je v Evropi padla za 32 %. Tudi proizvodnja el. en. iz naslova jedrske energije je padla za 12 %.

Slovenija čepi na repu evropskih držav glede na izkoriščanje novih obnovljivih tehnologij – le 2 % naše eletrične energije pridobivamo iz sonca in vetra. Večji delež sončne in vetrne energije kot Slovenija nimajo le evropske ekonomske velesile kot je Nemčija ali “sončne države” kot Španija, temveč tudi Češka, Madžarska, Bolgarija, celo premogovni mastadont Poljska. Takšnemu zaostanku Slovenije smo priča kljub velikem potencialu, ki obstaja. Poročilo Inštituta Jožefa Štefana »Potencial sončnih elektrarn na strehah objektov v Sloveniji do leta 2050« ocenjuje, da je tehnični potencial sončnih elektrarn v Sloveniji 27 TWh letno – skoraj dvakratnik sedanje proizvodnje električne energije v Sloveniji.

Katja Huš, predstavnica Greenpeace Slovenija je ugotovitve komentirala:

Svet gre naprej, Slovenija pa je obtičala nekje leta 1986. Zdi se, da naš okoljsko-energetski minister Vizjak tako še vedno misli, da energetski sistemi temeljijo na premogu, jedrski in vodni energiji. Vse kar slišimo so zastarele in neprimerne ideje za popolnoma nove problem in čase. Drago bomo plačali, če ne bomo stopili v korak s časom in izkoristili priložnosti, ki jih nove tehnologije kot sta sončna in vetrna ponujajo za učinkovito zaustavljanje globalnega segrevanja in demokratizacijo energetike.

Renewable Energy Farm in Germany. © Paul Langrock / Zenit / Greenpeace
Vetrna in sončna energija kot stebra obnovljive energetike 21. stoletja. © Paul Langrock / Zenit / Greenpeace