Bruselj – Danes je Evropska komisija objavila predlog paketa novih sankcij proti Rusiji zaradi njene vojaške invazije na Ukrajino. Paket sankcij vključuje tudi dolgo pričakovan embargo na uvoz ruske nafte do leta 2023. Silvia Pastorelli, predstavnica Greenpeace EU za podnebno kampanjo ta predlog komentira:

“Prepoved uvoza ruske nafte v EU je že dolgo pričakovan ukrep in bo pomembno prispeval k zmanjševanju Putinovih vojnih ambicij. Kljub temu pa bo učinek sankcij po tem predlogu prepočasen, Putinu pa bo tako kar do konca leta omogočeno iskanje drugih strank za prodajo njegove nafte. Odgovor na evropsko zasvojenost na nafto ne more biti enostavna menjava dobaviteljev, pač pa naslavljanje bistva težave – to pa mora biti hitro, odločno zmanjševanje porabe nafte in pospeševanje prehoda na obnovljivo energijo. Da bi se povsem osvobodili zasvojenosti umazane energije morajo evropski voditelji hitro spremeniti trenutni sistem sektorja prometa in zagotoviti učinkovite rešitve za ljudi, rešitve ki so že na voljo in se jih lahko uvede zelo hitro. Taki ukrepi so npr. prepoved poletov na kratke razdalje (ang. short-haul flights), premik prevoza s cest na železnice in množično spodbujanje javnega prevoza. Medtem ko Evropejci že trpijo posledice energetske draginje, ki se odraža tudi na cenah pogonskih goriv, morajo voditelji EU narediti konec astronomskim zaslužkom naftnih gigantov, katere ustvarjajo na račun vojne, spopadov in globalne podnebne krize. Tudi z uvedbo davkov na te nemoralne zaslužke.” 


Opombe:

  • Predlagana prepoved uvoza za rusko nafto naj bi stopila v veljavo v obdobju šestih mesecev oz. za ruske rafinerirane naftne izdelke (kot je npr. bencin) do konca letošnjega leta. Veljavnost ukrepa naj bi bila še počasnejša v nekaterih članicah EU, kot sta npr. Madžarska in Slovaška, ki sta še bolj odvisni od ruske nafte.
  • Načrt komisije mora biti soglasno sprejet s strani vseh 27 vlad držav EU. Odposlanci držav se bodo o tem predvidoma pogovarjali kasneje v tem tednu.
  • EU bi lahko v zgolj nekaj mesecih zmanjšala uporabo nafte za 28 % od tega kar trenutno uvaža z Rusije zgolj na račun hitro sprejetih ukrepov v sektorju prometa. To je razkrila nedavno objavljena raziskava Greenpeacea CEE – povezava.
  • V prvih mesecih ruske invazije na Ukrajino je naftna industrija v žepe pospravila 3 milijarde € profitov. Tudi to razkrivamo v nedavno objavljeni raziskavi Greenpeacea CEE – povezava.
  • Skoraj 70% vse nafte se v EU uporabi za promet. Rusija je z 27 % njen največji dobavitelj nafte, torej vsak četrti avto, letalo ali tovornjak v Evropi poganja ruska nafta.

Kontakt:

Silvia Pastorelli, predstavnica Greenpeace EU za podnebje in energijo: +32 478 523 383, [email protected]

Greenpeace EU, kontakt za medije (Press desk): +32 (0)2 274 1911, [email protected]