Когато започнахме нашето общоевропейско турне в подкрепа на риболова с ниско въздействие, имахме много очаквания. Въпреки това, бяхме наясно, че говоренето за рибарство може да бъде доста предизвикателно, вероятно защото за хората е трудно да разберат какво се случва в необятния океан, тъй като всичко е скрито под вълните. Много хора ядат риба и ходят на плаж, но не са наясно с ежедневните страдания на океана, например с пагубната практика по изхвърляне на риба обратно в морето или океана. Може би най-добрият начин да се илюстрира безсмислието на последното е да се направи простата аналогия със земята. Представете си, че човек, който е собственик на крави, реши да продаде само една от тях и да убие останалите. Това поведение вероятно би се сторило лудост за повечето хора и те биха се противопоставили на това безсмислено убийство. Обратното изхвърляне на риба в морето в тези разрушителни мащаби е не по-различно – риба, която бива хващана и впоследствие хвърляна зад борда мъртва или умираща. И все пак, много малко хора знаят или могат дори да си представят, че в морето това всъщност се случва всеки ден.

 

От средата на март „Грийнпийс“ плава из Европа с кораба Arctic Sunrise, изпращайки ясно послание към министрите по рибарство: “Устойчивите рибари са бъдещето”. Изпратихме това послание до девет различни страни: от Черно море до синьото Средиземно море и вълните на Атлантическия океан. Организирахме почти 20 пристанищни спирки около Европа, съпроводени с политически срещи, на които рибарите получиха шанс да говорят с хората, вземащи решения. Участваха в обсъждането на текущата ситуация в рибарството и разбраха как могат да работят заедно, гласът им се чу и в пресконференции и бяха част от събития, организирани за крайбрежните общности..

Навсякъде където отидохме срещнахме голяма подкрепа от хората за устойчивите рибари. От началото на корабното пътешествие, 120.000 души се присъединиха към нашата флотилия и изпратиха своя призив към политиците да подкрепят устойчивото рибарство. Това беше символична дейност, чрез която хората имаха възможността да сгънат хартиена лодка по време на посещението си на Arctic Sunrise или онлайн чрез myboat.gp. И знаете ли какво? Устойчивите рибари спечелиха. Докато плавахме през водите на Франция, реформата на Общата рибарска политика беше одобрена и резултатът беше до голяма степен добър за океаните, рибните запаси и устойчивите рибари. За първи път ЕС призна ценността на рибарите с ниско въздействие върху околната среда, съгласявайки се да използва социални и екологични критерии при разпределянето на квотите. Благодарим на всички, които помогнаха това да се случи!

Все пак, обаче, имаме още работа, преди да седнем на дивана и да се отпуснем. Сега е време да следваме всяко действие на европейските министри по рибарство и да се уверим, че прилагат това, което беше договорено в реформата на Общата рибарска политика. Време е министрите да покажат до колко са готови да защитят нашите морета и общностите, разчитащи на тях. Едно важно действие от страна на вземащите решения би било намаляне на прекалено голямата европейска риболовна флота, която към момента може да улови до 2-3 пъти повече риба, отколкото има в морето.. И ще ги наблюдаваме. Надяваме се с ваша помощ.

 

Селия Охеда, координатор на каманията за запазване на моретата и океаните, „Грийнпийс“ Испания