Победа! Историческият договор на ООН за защита на океаните вече е факт!
© Greenpeace

На 4 март 2023 г. в седалището на ООН в Ню Йорк най-накрая бе сключен дългоочакваният Международен договор за защита на океаните – след почти две десетилетия преговори. Сега текстът ще премине през техническа редакция и превод, преди да бъде официално приет. Този договор е монументална победа за опазването на океана и важен знак, че сътрудничеството между различните държави все още работи в един все по-разделен свят.

Сключването на този договор поддържа жива целта 30×30 – защита на 30% от световните океани до 2030 г. Той осигурява път за създаване на напълно или силно защитени зони в световния океан. Все още има недостатъци в текста и правителствата трябва да гарантират, че документът се прилага на практика по ефективен и справедлив начин.

„Това е исторически ден за опазването на околната среда и знак, че в един разделен свят защитата на природата и хората може да триумфира над геополитиката. Адмирираме държавите за това, че търсят компромиси, оставят настрана различията и предоставят договор, който ще ни позволи да защитим океаните, да изградим устойчивостта си спрямо изменението на климата и да защитим живота и поминъка на милиарди хора“, коментира Лаура Мелер, координатор на кампанията за опазване на океаните в Greenpeace Nordic.

„Сега най-накрая можем да преминем от разговори към истинска промяна в открито море. Държавите трябва официално да приемат договора и да го ратифицират възможно най-бързо, за да влезе в сила и след това да предоставят напълно защитените океански територии, от които нашата планета се нуждае. Часовникът все още тиктака, за да постигнем целта 30×30. Остава ни половин десетилетие и не можем да бъдем самодоволни“, споделя още Мелер.

Коалицията за опазване на морското биоразнообразие отвъд националните граници, включваща ЕС, САЩ и Обединеното кралство, от една страна, и Китай, от друга, бяха ключови играчи в посредничеството по сделката. И двете страни показаха готовност за компромис в последните дни на преговорите и изградиха коалиции, вместо да сеят разделение. Малките островни държави показаха лидерство по време на целия процес, а групата на Г-77 изигра водеща роля, за да гарантира, че договорът може да бъде приложен на практика по честен и безпристрастен начин.

Справедливото споделяне на паричните ползи от морските ресурси беше ключово препятствие към постигане на целта. То беше преодоляно едва в последния ден от преговорите. Въпреки че все още има значителни спорни въпроси в текста, това е работещ договор, който е отправна точка за защита на 30% от световния океан.

Целта 30×30, договорена на COP15 за биоразнообразието, не би могла да бъде постигната без това историческо споразумение. От жизненоважно значение е държавите спешно да го ратифицират и да започнат работа по създаването на обширни напълно защитени зони, покриващи 30% от морските територии до 2030 г. Ето защо тежката работа тепърва предстои. Нужно е да надградим постигнатото, за да преодолеем нови заплахи пред опазването на океаните.

Благодарим на всички онези 5,5 милиона души по целия свят, в това число и България, които подписаха нашата петиция, призоваваща за създаването на този договор! Тази победа е за всички вас!