Рано сутринта на 26.04.1986 г., четвърти реактор на атомната електроцентрала в Чернобил експлодира. Това причинява „най-голямата екологична катастрофа в човешката история“ според ООН.

Чернобил е инцидентът, който според специалистите в атомната индустрия, никога нямаше да се случи.

25 години по-късно, ядреният инцидент във Фукушима ни напомни, че рискът от друг Чернобил остава винаги, когато се използва ядрена енергия.
Дълго живеещите радиоактивни изотопи, освободени от Чернобил, означават, че 30 години по-късно бедствието продължава. То все още засяга живота на милиони хора. Представяме ви 15 факта, които може би не знаете за тази катастрофа:

1. Точно преди 30 години, атомните реактори на Чернобил, намиращи се в Украйна, експлодират.  Близо 5 милиона души все още живеят в областите, смятани за замърсени.

2. Освободената радиация е поне 100 пъти по-силна от радиацията, причинена от атомните бомби, пуснати в Нагасаки и Хирошима.

3. Хората от най-близкия град Припят са евакуирани чак два дни след катастрофата. Дотогава много от тях вече са били облъчени с високи нива на радиация.

4. Радиоактивен дъжд пада чак в Ирландия. Украйна, Беларус и Русия са най-засегнатите държави. Те получават 63% от замърсяването, причинено от Чернобил.

5. Тъй като Припят е изоставен от хората заради високите нива на радиация, вълци, диви коне, бобри, глигани и други животни сега населяват града.

6. Сред животните, живеещи в радиус от 30 км. около Чернобил, има по-висока смъртност, повишена генетична мутация и по-ниска раждаемост.

7.  Човек би си помислил, че другите реактори на Чернобил веднага ще бъдат спрени, но останалите три реактора продължават да работят още 13 години!

8. Все още могат да се открият радиоактивни материали върху разпадащия се циментов саркофаг, построен над реактора след инцидента. Строи се нова обвивка над сегашния саркофаг, но тя ще издържи само 100 години.

9. Близката гора е наречена „Червената гора“, защото силната радиация ѝ е придала червеникав цвят и е убила всичко живо там.

10. Ядрената индустрия и подкрепящите я правителства в Украйна, Русия и Беларус искат да похарчат милиарди за други ядрени проекти, игнорирайки отговорността си към пострадалите от Чернобил. Те омаловажават въздействието на катастрофата и крият какво точно се е случило в Чернобил.

11. Сега дори можете да отидете на екскурзия в опасната 30-километрова зона около Чернобил. Туристически агенции организират обиколки в изоставения град Припят.

12. Припят е силно замърсен и ще остане изоставен, тъй като плутоният се нуждае от близо 24 000 години, за да намали само наполовина силата си.

13. Радиацията е била толкова силна, че очите на пожарникаря Владимир Правик променили цвета си от кафяв на син.

14. Швеция е първата страна, която информира света за бедствието, тъй като украинското правителство решава да запази инцидента в тайна.

15. В замърсените области, Чернобил присъства във всички аспекти от живота на хората. Радиацията е в храната, която ядат, във водата и млякото, които пият, в училищата, в парковете, в детските площадки и в дървата, които те горят, за да се топлят.

Моля, изразете солидарност с пострадалите от Чернобил и се присъединете към нас в twitter thunderclap.

* Селийн Мърган е стажант в Greenpeace Белгия. 

** Благодарим за превода на: Найден Върбанов