Радневското село Трояново се намира в непосредствена близост до рудник Трояново – 1, част от „Мини Марица-изток“ ЕАД. В резултат на това селото е подложено напрекъснато на прахово и шумово замърсяване от добива на въглища. Трояново е окачествено като населено място „със стихващи функции”. С други думи, предвидена е неговата ликвидация, понеже сравнително плитко под къщите има находища от въглища, които „Мини Марица-изток“ ЕАД предвиждат да усвоят. Сходна е ситуацията и със село Бели бряг, разположено на границата на рудниците.

Съпротива от страна на жителите на двете села относно затрупването на селата вече липсва. Дългогодишното съществуване на мините е направил живота им труден: прах, шум от машини и ленти, превозващи въглища, безсънни нощи. Основният спор (или конфликт) в момента е относно цената на къщичките им, които „Мини Марица-изток“ се гласи да изкупи. Това ще определи дали и къде хората, вече на възраст, биха могли да се изселят. Най-вероятно в някоя панелна гарсониерка в близкия град.

Като допълнение към дългогодишния “екологичен геноцид”, както го наричат местните, през 2013 г. „Мини Марица-изток“ въвеждат в експлоатация т.нар. претоварно устройство за въглища (BS-205). Товарачът е на не повече от 300 метра от село Трояново, което е в нарушение на санитарния минимум от 500 метра. В резултат на това праховото замърсяване се увеличава, както и шумът от преноса на въглища, особено през нощните часове. Местните жители започват кореспондеция с институциите, за да се направи замерване на шума и праховите частици, но без това да има адекватен резултат. Внасят и петиция до Европейкия парламент.

Хората на село Трояново твърдят, че са провели редица срещи с „Мини Марица-изток“ ЕАД и община Раднево, без явен резултат. Приблизително стоте останали жители, вече на възраст, се чувстват безпомощни да спрат погребването, или по-точно – изгребването на селото. Близостта на мините не само срива цените на къщите им в продължение на последните години, но има и физическо въздействие върху тях (напуквания, срутвания); спадат и нивата на вода в кладенците. Земеделска продукция е трудно са се отгледа. Изоставени са много къщи, които често са плячкосвани. Жителите споделят, че криминалните набези са зачестили много, а в село със затихващи функции полицията не реагира. Подписка започва и в село Бели бряг, което също е изложено на силно прахово и шумово замърсяване от багерите на „Мини Марица-изток“.

На една от скорошните срещи (в края на 2013 г.) между институциите и жителите на село Трояново, пристигнаха вкупом представители на Български енергиен холдинг („БЕХ“), изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“, заместник-министъра на енергетиката – Иван Айолов, кмета на община Раднево и депутати. По време на срещата, безпомощността и неравностойното положение на местните жители, носещи екологичните и социални последствия от бизнеса с въглищата, беше фрапантна. Шарените въртолетчета по тежката синя завеса зад подиума в тетъра, където се бяха подредили гостите, правеха гледката още по-гротестна.

Срещата беше затворена за журналисти, а исканията на местните жители, според преразказа на журналист от „Раднево днес” бяха за:

  • Прозрачност при оценянето на имотите и достъп до оценъчните критерии и аргументи на оценителя;
  • Увеличаване на гратисния период за обитаване след изплащане на имота на не по-малко от 3 години;
  • Прилагане на министерско решение от 1982 г., постановление за изселване на селата включително в концесията;
  • Осигуряване на работни места приоритетно за жители на селото.

Допълнително бяха отправени въпроси:

  • За построения претоварач на Рудник-2, „Мини Марица-изток“ ЕАД, в недопустима близост до регулацията на селото, нарушаващ санитарната зона от 500 м, без предварителна екологична оценка, нарушаващ покоя на жителите и замърсяващ селото с прахови емисии;
  • За бъдещето на построеното въглещохранилище и голямата рампа, предвидена за товарене на  4 влака;
  • За постоянен мониторинг на екосредата посредством монтаж на газоанализатор;
  • За проблемите със затворения път до гр. Гълъбово, чиято спешна помощ по тел. 112 вече обслужва село Трояново;
  • За конкретен срок за внасяне на законопроект в Народното събрание за постановление на Министерски съвет за изселване на селата включително в концесията.

(взето от: http://radnevodnes.info/view.php?p=111#.UxkBKz9dXV8)

Някои от исканията и изказванията на местните жители бяха окачествени като „граничещи с фантазията”, от зам-министъра на икономиката.  Хората споделяха тревогите си за напуканите си къщи от приближаващата се разкривка на Рудник-2, за кражбите и набезите по време на разрушаването на продадените имоти, за спирането на погребенията в с. Бели Бряг. Никой освен мините не би купил къщите, в които са живели последните 20-30-40 години. Според изказването на един жител, цените им може би ще стигат за построяването най-много на една тоалетна някъде в близкия град.

„Мини Марица-изток“ съответно отговори, че не мислят да започнат с изселването преди 2025 г., и че финансовото им състояние не позволява разплащането за имоти. Призна, че товарното устройство е било построено без екологична оценка (била изготвена впоследствие), но за момента всичко било „в норма”. Наднормено нарушаване на 45-те пределни децибела нямало, нито пределна запрашеност. От мините успокоиха, че рампената платформа и въглехранилището няма да бъдат пуснати в експлоатация. Може би тайно се надяват, че до 10 години по-голямата част от жителите на селото или ще избягат, или ще загинат, така че тези, които трябва да компенсират, ще бъдат все по-малко. Като преждевременно направят живота им все по-невъзможен, а цените на къщите им – нищожни. За мониторинг на праховото замърсяване така и не стана дума.

Aвтор: д-р Филка Секулова

Последни новини

Съобщение за медиите

Съдът решава дали бъдещето на Гълъбово включва изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Брикел“

by Plamena Marinova

Дали изгарянето на отпадъци в ТЕЦ  „Брикел“ може да започне без анализ как ще се отрази на хората и природата? Започва обратното броене до окончателното решение на съда, а днес беше…

История

"Грийнкаст", епизод 6: Фестивалът в Перник

by Грийнкаст

В неделя, 13-и октомври, ТЕЦ „Република“ в Перник символично се превърна в „музей“. Активисти на „Грийнпийс“ настояха да започне широк обществен дебат за бъдещето на енергийната система в България. Демонстрацията…

Съобщение за медиите

От град на миньори Перник си постави за цел да стане град на слънчевата енергия

by Bojidar Nikolov

Тридневният фестивал „Заедно за климата“ показа как районът може да се радва на чист въздух Хиляди перничани и гости на града се включиха в тридневния фестивал „Заедно за климата“, организиран…

Close