Последните 30 години Шин и Татсуко Окавара прекарват като фермери, занимаващи се с органично земеделие. Имайки своя собствена ферма, земеделската работа е в кръвта им – садене, копаене, жънене, на същата земя, върху която тяхното семейство е работило вече 6 поколения. Те продават био зеленчуци директно на потребители и услугите им са ценни за общността.

Мистър и Мисис Окавара вливат толкова любов в продуктите си, че включили свои карикатури върху етикетите им.

Семейство Окавара живеят на около 45 километра източно от АЕЦ „Фукушима Даичи” и обичат мястото, но в същото време са и доста предпазливи. Те имат аларма за радиация, която купили след като се разтревожили относно инцидента в Чернобил през 1986 г. И на 15 март 2011 г., 4 дни след земетресението и последвалото цунами, които причиниха трагедията във Фукушима, детекторът им се активира и нивата на радиация започват да се повишават. Те нямали друг избор освен да си тръгнат.

Двойката в техния магазин за органични продукти в град Михару.

След известно време обаче, решили да се завърнат.

„Имаме добитък и пилета и трябваше да се върнем, за да ги храним. Не можахме да ги оставим на друго място“, споделиха ни те през 2012 г.

Но освен че трябва да се занимават с последствията от инцидента, трябва да помислят и за бъдещето на своя бизнес – клиентите им намалели заради страхове от замърсена реколта – за известно време те дори обмисляли да се откажат от фермата.

Татсуко Окавара се разчувства по време на реч, която тя държи в магазина си през 2014 г, говорейки за преживяванията си като жертва на ядрената катастрофа във Фукушима.

Но вместо да се оставят инцидентът да оформи бъдещето им, те знаели че трябва да се движат напред, за себе си, за общността си, за бъдещето на децата си.

През 2013 г. те отворят био-магазин  „Еспери“ във фермерския град Михару, префектурата Фукушима. Намеренията им били да помогнат за връщането на района към живот и да създадат място, където хора от общността могат да се събират и да се подкрепят. Все пак, името „Еспери“ означава надежда на езика есперанто.

Но това не било достатъчно. За това през октомври 2015 г., двойката стартира общностно- финансиран проект за соларна енергия във Фукушима, за да инсталира панели на покрива на магазина си. Тяхната цел? „Надяваме се да разпространим живот чрез соларна енергия от град Михару, Фукушима”.

Преди да се усетят, хора от цяла Япония и целия свят започват да даряват за техния проект, и около месец по-късно те постигат целта си от 1.5 милиона японски йени (около 13,500 щатски долара). Съобщения от хора, подкрепили проекта ги окуражават и им дават сили, тогава когато те са се чувствали забравени.

Мистър и Мисис Окавара са също и ентусиасти артисти, Шин свири на китара и пее…

…а Татсуко е талантлива кукловодка. Тя изпълнява „Таро и Ханако“, история от истинския живот, базирана на двойка засегната от инцидента в АЕЦ „Фукушима Даичи“.

„Грийнпийс“-Япония помогна за старта на проекта, и през януари 2016 г. соларни панели бяха инсталирани на покрива на магазина „Еспери”.

Сем. Окагава и аз помагаме да инсталират първия соларен панел…

…докато работници инсталират останалите.

През това време, деца от месното население научават нови неща за соларната енергия.

И когато всичко е готово, всички сме щастливи.

Мда, всички сме щастливи.

Специално тези двамата.

„Еспери” сега притежава 10 киловат-часова соларна система и ще генерира 10 мегавата електричество годишно.

Когато екип за изследване на радиационното замърсяване на „Грийнпийс“ за първи път се среща със семейството през април 2011 г. госпожа Окавара казва:

„Хората от Фукушима са малко наивни. Дълго време нямахме пари и просто приехме плана за ядрена централа. Но за бъдещето на децата ни, ще е срамно ако не продължим с органичното земеделие и не предприемем драстични действия.“

През 2012 г. префектурата Фукушима обяви, че ще премине към 100% възобновяема енергия до 2040 г. Но политиките на японското правителство в момента не са в тази посока.

За да се постигне устойчива, надеждна и икономически достъпна електрическа система, японското правителство спешно трябва да смени курса на действията и политиките си. То трябва да постави интересите на хората пред тези на удобствата и да спре да пилее усилия в посока рестартиране на ядрени централи, да спре да инвестира във въглищни ТЕЦ-ове, които фиксират унищожението на климата като нещо неизбежно и да си постави амбициозни планове относно възобновяемата енергия.

За много хора във Фукушима, най-голямото желание е свързано със живот без ядрена енергия и бъдеще, захранвано от чиста, безопасна, възобновяема енергия. „Еспери” е пример за  бъдещето на общността – то е нашата надежда.

Ай Кашиваги е координатор на кампанията за енергия към „Грийнпийс“ Япония.