Над 30 души от Перник и страната споделиха какво и как биха искали да променят


Активни хора от Перник и страната, представители на неправителствения сектор и бизнеса обсъдиха какво и как биха искали да подобрят в града по време на първата среща „Нова енергия за Перник“ в събота, 16.06. Участниците в събитието си пожелаха по-зелен и чист град с повече възможности и по-добра инфраструктура. Сред конкретните обещания, които те дадоха, бяха предоставяне на безплатни пространства за срещи, организиране на културни събития, безвъзмездно консултиране за бизнес идеи, доброволчество.

Събитието е организирано от група жители на Перник, които искат да променят града към по-добро, с идеята да изградят трайни взаимоотношения между активните хора от района. С тази среща се дава начало на поредица от подобни събития за сплотяване на общността и изграждане на по-благоприятна среда за живот и бизнес от самите жители на Перник. Следващата неформална среща ще се състои на 27 юни, от 18:00 ч. в „Шареното“.

В първата част на събитието гостите имаха възможност да се запознаят едни други като разкажат своите истории и споделят мотивите си да присъстват. След това те обсъдиха идеи за развитие и конкретни предложения как то да се случи, които бяха записани в „Дърво на намеренията“.
В короната му бяха желанията за Перник: „чист, зелен и усмихнат град с много млади хора и събития“, „прекрасно и желано място за живот“, „по-чист и с по-добра инфраструктура“, „дневна, а не спалня на София“, „развитие на образованието, културата и туризма“, „повече икономически възможности за развитие“ и др.
В корените на дървото участниците в срещата записаха конкретните действия, които ще предприемат, за да направят своите мечти за Перник реалност: „да накарам властите да се събудят“, „можем да предложим пространство за срещи”, „алтернативно образование за децата и младите хора“, „да бъда доброволец в засаждането на зелен плет“, „да подавам сигнали до инспектората и общината за нередности“, „концерт за развитие на Перник“ и др.
Във втората половина на срещата финансовият консултант Стойне Василев, активистът Галина Гергинова и инструкторът по йога и танци Кристиана Бакалова разказаха своите лични истории и споделиха с гостите съвети и опит.
Събитието е подкрепено от „Грийнпийс“ – България.