Концертът “Дишай Перник” повдигна въпроса за рисковете от въздушното замърсяване и справянето с него
oznor
Активни перничани, загрижени за здравето си и развитието на града, в който живеят призоваха за по-голяма ангажираност с проблемите на въздуха в града. С концерта „Дишай Перник“, който се проведе в събота, 10.11. те информираха за вредите за здравето, които поражда замърсяването на въздуха и заявиха твърдата си позиция за справяне със ситуацията. На събитието, което е отделна проява от масовите протести в страната през почивните дни, присъстваха близо 300 души.
В момента Община Перник със закъснение разработва нова програма за управлението на качеството на въздуха, като през по-голямата част от процеса това се е случвало непрозрачно и без участието на жителите на града. Същевременно ТЕЦ „Република“ предизвиква непрекъснати оплаквания от перничани заради отрицателното му влияние върху въздуха, а само преди месец и половина изненадваща проверка на РИОСВ – Перник констатира нерегламентирано изгаряне на отпадъци в съоръжението. В момента „Топлофикация – Перник“ има подадено инвестиционно намерение за съвместно изгаряне на отпадъци и въглища. На територията на града има още няколко сходни инвестиционни намерения от частни фирми за изгаряне на отпадъци. Срещу тях гражданите подадоха десетки възражения, като само за намеренията на „Топлофикация“ техният брой беше над 60.
oznor
„Живеем като емигранти в собствения си град, плътно затворени в домовете си, подавайки предпазливо нос през леко отворен прозорец, за да проверим дали все още мирише, за да преценим можем ли да излезем за кратка разходка. Последните новини за инвестиционни намерения свързани с изгарянето на RDF, гумени гранулати, пластмаси и списък с над 100 вида отпадъци ни дойде в повече, защото вече знаем много добре, че въздухът ни и към този момент е нездравословен, пък какво остава, ако започне допълнително изгаряне и замърсяване от три страни въпреки настоящето положение,“ заяви Ивайло Велинов, един от организаторите на събитието. Той допълни, че целта на този концерт е да покаже, че в Перник има хора, които са загрижени и търсят съмишленици, за да подобрят заедно града.
В организирания на доброволни начала концерт безвъзмездно се включиха музиканти и танцьори от Перник и София, както и неправителствените организации „Въздух за здраве“, „Нулев отпадък“, „Грийнпийс“ – България и „За Земята“. Д-р Александър Симидчиев от Сдружение „Въздух за здраве“ направи измерване на фините прахови частици с размер 2,5 във въздуха на мястото на концерта (в центъра на Перник) и отчете концентрация над нормата. Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България призова към по-висока гражданска активност не само в периодите, когато общината обявява допитване. Евгения Ташева от „За Земята“ коментира свръхпотреблението на пластмасови продукти за еднократна употреба и превръщането им в евтино гориво за централите, но с опасни последици за хората.
„Грийнпийс“ – България подкрепя концерта „Дишай Перник“, както и останалите инициативи на активните хора от града, загрижени за околната среда и гражданското общество.
rhdr