Как печелят енергийните общности?
Произведената от енергийни общности електроенергия може да бъде дарявана, отдавана обратно в електропреносната мрежа срещу заплащане или директно продавана на други потребители. © Greenpeace / Mayk Wendt

Енергийните общности са кооперативи, в които хората се сдружават, за да произвеждат сами електроенергия от възобновяеми източници. Подходящи регулации от държавата биха могли да дадат шанс тази електроенергия да бъде дарявана, отдавана обратно в електропреносната мрежа срещу заплащане или директно продавана на други потребители. Освен независимост от доставчици, това дава на енергийните общности рентабилност и превръща тези обикновени граждански инициативи в печеливши проекти. Ето защо интересът към тях в Европа расте. Вижте няколко метода, които можете да приложите, за да осъществите тази идея:

Косвени печалби чрез „преференциална тарифа“

Когато вашата енергийна общност е свързана с електропреносната мрежа, но нямате директни купувачи, можете да се възползвате от субсидия или т.нар. „преференциална тарифа“, която ви компенсира за това, че консумирате енергия собствено производство. Макар все още да се използва често, този метод все повече се отхвърля заради другите по-добри възможности.

Директни продаби на произведената енергия

Най-добрият начин да направите своята енергийната общност рентабилна и печеливша е, като продавате директно на клиенти или потребители. Едно от решенията е това да бъде друг кооператив или друг доставчик на енергия. Понякога кооперативите комбинират собственото си производство с лиценз за доставка, което означава, че те могат да продават своята електроенергия на членове директно.

Споразумения за покупка на електроенергия

Споразумението за покупка на електроенергия означава, че голям потребител на електроенергия или няколко по-малки потребители купуват определено количество от вас дългосрочно, например от 10 до 20 години. При този вариант е нужно да преговаряте – в най-добрия случай с няколко компании – за да уговорите възможно най-доброто, което можете да получите.

Можете да сключите такова споразумение и директно с обществени съоръжения с висока консумация на електроенергия – например отопляеми плувни басейни, пречиствателни станции и други. В този случай е нужно да се договорите с местните власти. Това е най-добрият вариант, защото дългосрочно споразумение би ви предоставило стабилни приходи, с които да развивате своята енергийна общност и занапред.

Калкулатор: Колко ще спестиш от сметките си за ток, ако имаш соларни панели?
Колко можеш да спестиш, ако имаш соларни панели?

Използвай нашия калкулатор и пресметни!

Отвори калкулатора