Od 23. do 26. svibnja diljem Europske unije građani će birati članove sljedećeg saziva Europskog parlamenta.

Ovdje navodimo tri razloga zašto i vi trebate glasati.

 

1. Ostalo nam je još samo deset godina da izbjegnemo klimatski kaos, a to ne možemo učiniti bez EU.

Znanost je tu potpuno jasna: stručnjaci UN-a kažu da imamo još samo deset godina da ozbiljno preokrenemo stvari i spriječimo klimatsku katastrofu. Na kocki je sve, a EU je u najboljem položaju da povede globalnu bitku protiv klimatskih promjena.

U sljedećih pet godina EU će odlučiti kako odgovoriti na izazove klimatskih promjena i onečišćenja zraka te kako prilagoditi poljoprivredu i prometne sustave. Neke političke stranke smatraju klimatske promjene gorućim pitanjem, neke, poput Alternative za Njemačku (AfD), među svojim kandidatima nude i osobe koje negiraju klimatske promjene, a neke, poput Novog flamanskog saveza (NVA) u Belgiji, čak i pokušavaju spriječiti nastojanja onih koji se bore protiv klimatskih promjena.

Ljudi diljem Europe i svijeta već se suočavaju sa strašnim posljedicama klimatskih promjena: od suša i šumskih požara do poplava, snažnih oluja i dizanja razine mora. Došlo je vrijeme reći ne političarima koji interese korporacija stavljaju ispred interesa javnosti i ovog našeg planeta. Stoga glasajmo za ljude kojima je stalo do preživljenja ljudske vrste u svom prirodnom okolišu.

2. Nije samo okoliš doveden u pitanje, već i naše pravo da ga sačuvamo.

U mnogim su se europskim zemljama ustobočili nacionalisti i autoritarne stranke. Time su dovedene u pitanje slobode koje većina nas uzima zdravo za gotovo, poput slobode tiska, slobode okupljanja i prava na prosvjed.

Naša se prava dovode u pitanje u Španjolskoj (Zakon o građanskoj sigurnosti, poznat kao gag law(krpa u usta)), Mađarskoj (zakon protiv nevladinih organizacija), Francuskoj (prijedlog premijera da se ograniči pravo na demonstracije), Poljskoj (zakoni kojima se umanjuje utjecaj sudbene vlasti), Belgiji (zakon kojim se omogućava deportacija legalnih stanovnika) te Danskoj sa svojim “getoiziranim zakonom” koji dopušta izricanje različitih presuda za isti prekršaj/zločin ovisno o tome gdje je počinjen.

Dakako, Europski parlament i Komisija imaju pravo suprotstaviti se takvim zakonima, kao što je Parlament već učinio zatraživši sankcije protiv mađarske vlade odnosno kao što je Komisija već učinila pokrenuvši postupak sankcioniranja poljske vlade. S europskim izborima dobivamo priliku dati autoritarnim političarima do znanja da im to neće proći samo tako.

Sad je trenutak da od svojih političara zahtijevate da se zauzmu za pravedno društvo zasnovano na jednakosti – društvo u kojem se ne ugrožavaju naša prava i naš planet.

3. EU nije savršena – dovedimo je u red!

Europska unija nije savršena – ni blizu – no što jest? S druge strane, upravo je EU omogućila neka sjajna dostignuća: npr. bolju kvalitetu zraka, zabranu toksičnih kemikalija, čišću vodu i bolje gospodarenje otpadom. Budući da mnogi problemi s kojima se suočavamo – poput klimatskih promjena, onečišćenja i izumiranja mnogih vrsta, pa sve do problema poput migracija – nadilaze nacionalne granice, s njima se moramo nositi zajedno.

Ksenofobne, nacionalističke stranke već su se udružile i žele uspostaviti kontrolu nad Europskim parlamentom. One u ovim europskim izborima vide svoju priliku za prekrajanje Europe. Pobijede li na izborima, dobit će silne ovlasti i utjecaj na imigracijsku politiku, ograničiti naša demokratska prava i ubrzati katastrofalne posljedice klimatskih promjena.

Demokracija radi za nas samo ako mi radimo za nju. Ne budemo li glasali, nikad nećemo popraviti svoju vladu.

Europski izbori ključni su za borbu protiv klimatskih promjena. Hoćemo li dopustiti da EU služi nekolicini ili većini?

Saznajte kako glasati u svojoj izbornoj jedinici.

Autorica: Laura Ulmann (Greenpeace EU Unit), uz sudjelovanje Arvina Alaigha.