I over 100 lande rundt omkring i verden er der i morgen d. 15/3 planlagt en global klimastrejke. Dinah Wettergren er 16 år og fra KonTiki-skolen, hvor hun sammen med sine kammerater arrangerer klimastrejken i Hillerød, som er en del af ungdomsbevægelsen FridaysForFuture. Du kan bl.a. følge de unges klimastrejke i Danmark på vores Instagram-profil, hvor vi giver dem adgang til vores kanal hele dagen.

Nu giver vi ordet til Dinah

Dinah Wettergren er 16 år og fra KonTiki-skolen, hvor hun sammen med sine kammerater arrangerer klimastrejken i Hillerød.

I 2018 begyndte den 15-årige svenske pige, Greta Thunberg at klimastrejke foran det svenske parlament. Det var startskuddet til en global bevægelse, der har gjort, at mennesker i mere end 100 lande i verden strejker for klimaet fredag den 15. marts. Men hvorfor er det så vigtigt at vi strejker?

Der skal handling til. Flere artikler og rapporter fremhæver, at klimaindsatsen skal mere end tredobles. Al fakta, vi har brug for, findes allerede.

Vi har vidst det i lang tid. Forskere over hele verden advarer om de konsekvenser, det vil have, hvis vi ikke handler for, at den globale opvarmning stopper ved halvanden grad. Sammen med aktivister og organisationer har de advaret os i årevis. Men klimaforandringerne er blevet ignoreret, og det har ledt os til der, hvor vi er i dag. Vi er nødt til at lave radikale ændringer i vores samfund, vores måde at leve på, og vores forbrug nu, for om et par år er det for sent. Mange ved dette. Men der er også mange, der ikke gør. Og det er derfor vi strejker.

Ungdommen strejker

Der er blevet spurgt „Hvor er ungdomsoprøret blevet af”? Og dette er svaret. Ungdommen er begyndt at vågne op overfor den udfordring, vi står over for. Den 15. februar så vi tusinder af unge fra England strejke, og den 15. marts vil vi se mange flere.

For unge under 18 år, er det vores demokratiske ret at strejke og demonstrere. Det er vores stemme, og vi har tænkt os at bruge den. Det er vores fremtid, der er i fare, og det er den, fordi de voksne ikke har taget ansvar. Vi kan, og vil ikke, vente på jer mere.

Disse strejker er vores måde at hæve vores stemme. Det er vores måde at vise, at kærligheden skal vinde. Kærligheden til vores jord, og kærligheden til alle mennesker. Det er uacceptabelt, at der ikke bliver handlet nok, og det er uansvarligt, at man bliver ved med at ignorere klimaforandringerne. Det er på tide, at alle deltager i kampen om en fremtid for alle mennesker på jorden. Vi er nødt til at gøre alt, hvad der skal til.

Vi kræver, at der bliver taget ansvar på globalt plan. Vi kræver, at alle verdens ledere gør deres pligt for at skabe en bæredygtig fremtid for alle mennesker på jorden.

Vi vil ikke acceptere en fremtid med tusinde af klimaflygtninge, oversvømmelser, hungersnød, vandmangel og lidelse. Vi kræver en fremtid med plads til alle mennesker, lighed, og sikkerhed.

Vi skal finde viljen

Det er så vigtigt at vi tager ansvar her i Danmark. Og det er så vigtigt, at vi går forrest. Vi er et af de lande, der udleder mest CO2 pr. indbygger, hvilket betyder, at vi er mest ansvarlige for klimaforandringerne. Hvis vi kan finde empati og kærlighed for vores medmennesker på jorden, så kan vi begynde arbejde for en bedre verden.

Det er tid til ægte handling – ikke tomme ord og ignorance. Løsningerne er her. Vi mangler bare viljen. Vi skal normalisere bæredygtighed, grøn energi, og alle midler, der hjælper vores klima. Vi skal have en ny klimalov. Vi skal skabe mere opmærksomhed på klimaforandringerne i vores hverdag. Det er vores krav.

Og vi stopper ikke, før vi får, hvad vi vil. Hvis vi ikke får det, vil klimastrejkerne fortsætte. Og de vil blive større og større.

Det er tid til at indse, hvor stor en trussel klimaforandringerne egentligt er, og finde viljen til at handle. Ungdommen er klar. Vi venter bare på de voksne.

 

Følg de unges klimastrejke i Danmark i morgen på vores Instagram-profil Greenpeacedk, hvor vi giver dem adgang til vores kanal hele dagen. Du kan også være med til at kræve 5 konkrete klimaløfter af vores politikere HER