Busting Fossil Car Ad in Brussels. © Eric De Mildt / Greenpeace
© Eric De Mildt / Greenpeace

“Είναι δύσκολο να ακούσεις την επιστήμη όταν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων κάνουν τόσο θόρυβο.” Αυτό έγραψε η Silvia Pastorelli, συνδιοργανώτρια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για την απαγόρευση των διαφημίσεων από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, σε ένα tweet της. Στόχος της ήταν να στηρίξει τους 450 επιστήμονες που ζήτησαν από τους CEO των μεγάλων εταιρειών διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων να εγκαταλείψουν τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων από πελάτες τους. Η Silvia και οι 450 επιστήμονες έχουν απόλυτο δίκιο.

Η επιστήμη παίρνει θέση ενάντια στις διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων

Μετά από πολλά χρόνια που προειδοποιούν την ανθρωπότητα για την ανάγκη να ληφθεί άμεση κλιματική δράση, κι ενώ γίνονται μάρτυρες για το πώς οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν ακουν, οι επιστήμονες πλέον αναδεικνύουν όλο και περισσότερο τον ρόλο των διαφημίσεων και των χορηγιών ορυκτών καυσίμων ως έναν βασικό παράγοντα που εμποδίζει την κλιματική δράση. 

Για πρώτη φορά, η πιο πρόσφατη έκθεση της IPCC δήλωσε ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν προσπαθήσει να εκτροχιάσουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με στοχευμένο lobbying, με στρατηγικές για τα ΜΜΕ που προκαλούν αμφιβολίες και με εταιρική διαφήμιση και “χτίσιμο” του ονόματος της εταιρείας ώστε να στέλνει την εταιρική ευθύνη πίσω στους καταναλωτές. Η ίδια έκθεση των κλιματικών επιστημόνων της IPCC συστήνει τη ρύθμιση της εταιρικής διαφήμισης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει επίσης αρχίσει να παίρνει θέση. Για παράδειγμα, το πρότζεκτ Fossil Free Research: απαιτεί τα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να καθιερώσουν απαγόρευση στις χρηματοδοτήσεις από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων στα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις περιβαλλοντικές και τις ενεργειακές πολιτικές. Στην επιστολή τους, περισσότεροι από 500 επιστήμονες καταδικάζουν την επιρροή της βιομηχανίας στην εκπαίδευση, τονίζοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις από τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν μία εγγενή σύγκρουση συμφερόντων και στηρίζουν το “πράσινο ξέπλυμα” της βιομηχανίας αυτής.

Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων το κάνει όπως η καπνοβιομηχανία

Όπως έκανε η καπνοβιομηχανία πριν δεκαετίες, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε παραπλανητικές καμπάνιες ώστε να συνεχίσουν τη δουλειά τους ανενόχλητες και να ντύσουν την επικίνδυνη αδιαφορία τους για τη ζωή με ψέματα και προσεγμένη προπαγάνδα. Για παράδειγμα, αυτό κάνει το τελευταίο διάστημα η ρωσική κρατική Gazprom: ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ για να χορηγεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ενώ ταυτόχρονα βοηθά και χρηματοδοτεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μέσα από τις διαφημίσεις και τις χορηγίες, τα ορυκτά καύσιμα λερώνουν ό,τι αγαπάμε: την αγαπημένη μας ποδοσφαιρική ομάδα, το μουσικό φεστιβάλ που μας αρέσει περισσότερο, την τέχνη και τα μουσεία μας, και σχεδόν οποιονδήποτε πολιτιστικό χώρο μπορείς να φανταστείς. Όπως και τότε με την καπνοβιομηχανία, οι αδιάσειστες αποδείξεις που δείχνουν ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων αποτελούν απειλή για την ειρήνη και το κλίμα δεν είναι αρκετές για να σταματήσουν τις εταιρείες. Πρέπει να τις σταματήσουμε εμείς.

Τι πρέπει να κάνουμε; 

Πριν λίγους μήνες, ξεκινήσαμε μία πανευρωπαϊκή εκστρατεία, μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και μαζί με άλλες 36 οργανώσεις στην Ευρώπη, ώστε να απαγορεύσουμε τις διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων σε όλη την Ευρώπη, όπως κάναμε και με τις διαφημίσεις των τσιγάρων. Με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, έχουμε τη δύναμη να αναγκάσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συζητήσει αυτή τη φιλόδοξη πρόταση, που θα αλλάξει το παιχνίδι. Περισσότεροι από 200.000 πολίτες ήδη έχουν ενώσει τη φωνή τους για να το απαιτήσουν, τώρα πρέπει να φτάσουμε το 1 εκατομμύριο υπογραφές μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Έχουμε ιστορική ευκαιρία: να εξαλείψουμε τη δύναμη που χρησιμοποιούν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων για να επηρεάσουν τις ζωές μας και τους πολιτικούς, αλλά και να καθυστερούν την κλιματική δράση. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και να χτίσουμε επάνω στις καταπληκτικές νίκες που τα κινήματα και οι ομάδες σε όλη την Ευρώπη έχουν ήδη φέρει.

Το καταφέραμε με τις διαφημίσεις της καπνοβιομηχανίας και μπορούμε να το καταφέρουμε ξανά. Για την ειρήνη, για το κλίμα και για την προστασία όλων των μορφών ζωής στον πλανήτη μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή: #BanFossilAds!

Η φωνή σου έχει σημασία. Έλα μαζί μας σε αυτή μας την προσπάθεια, γιατί κάθε υπογραφή μετράει!

Απαγόρευση διαφημίσεων των ορυκτών καυσίμων

Το πράσινο “ξέπλυμα” καθυστερεί την κλιματική δράση που τόσο χρειαζόμαστε. Πρέπει να απαγορέψουμε αυτή την προπαγάνδα.

Πάτα εδώ

*Αρχικό κείμενο: Silvia Diaz, Communications and Engagement Lead, Fossil Free Revolution