Climate Action at Eni Headquarter in Rome. © Greenpeace / Francesco Alesi
Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων εξαπατούν την κοινή γνώμη προωθώντας ψεύτικες λύσεις και παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως “πράσινο”, μέσα από ακραίο “πράσινο” ξέπλυμα. Έτσι, καθυστερούν την κλιματική δράση και την επείγουσα ανάγκη για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, που είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. © Greenpeace / Francesco Alesi

Είμαστε εν μέσω της κλιματικής κρίσης, αυτό είναι γνωστό. Επίσης ξέρουμε ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτήν. Οι επιστήμονες συνεχώς μας προειδοποιούν για την άμεση ανάγκη να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και οι πολιτικοί προσπαθούν ακόμα να μας ξεγελάσουν με άδειες υποσχέσεις, επικίνδυνα ψέματα και ψεύτικες λύσεις.

Η καπνοβιομηχανία είπε ψέματα για να συνεχίσει να πουλά τσιγάρα γεμάτα καρκίνο. Οι μεγάλες πετρελαϊκές είπαν ψέματα για να συνεχίσουν να βγάζουν κέρδος από τα ορυκτά καύσιμα, που καταστρέφουν τον πλανήτη. Και οι δύο βιομηχανίες χρησιμοποιούν τεράστια πακέτα προϋπολογισμού για μάρκετινγκ, με στόχο να μας μπερδέψουν και να προωθήσουν τα ψέματά τους στον δημόσιο χώρο έκφρασης, σε εκθέσεις τέχνης, σε αθλητικά γεγονότα, ακόμα και σε σχολεία και πανεπιστήμια.  

Η στρατηγική των εταιρειών ορυκτών καυσίμων είναι ξεκάθαρη: άρνηση, εξαπάτηση και καθυστέρηση

Οι εταιρείες πετρελαίου και αερίου, όπως η TotalEnergies, η Exxon, η Shell και η BP (οι δύο πρώτες θέλουν να κάνουν εξορύξεις και στην Ελλάδα!) γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες τη ζημιά που προκαλούν οι δραστηριότητές τους. Όμως, χρησιμοποιούν οποιοδήποτε “βρώμικο” κόλπο σκεφτούν για να αποτρέψουν τη σοβαρή κλιματική δράση:

  • Αρνούνται την κλιματική αλλαγή και την τεράστια ευθύνη που οι ίδιες έχουν, εδώ και πολλά χρόνια.
  • Εξαπατούν την κοινή γνώμη προωθώντας ψεύτικες λύσεις και παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως “πράσινο”, μέσα από ακραίο “πράσινο” ξέπλυμα.
  • Τέλος, καθυστερούν την κλιματική δράση και την επείγουσα ανάγκη για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, που είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Ώρα να σταματήσουμε την προπαγάνδα τους

Για να πετύχουν τους στόχους της διεφθαρμένης στρατηγικής τους, χρειάζονται πλατφόρμες και χώρο έκφρασης ώστε να συνεχίσουν να διαδίδουν τα ψέματά τους και την προπαγάνδα τους.

Όπως έκανε η καπνοβιομηχανία, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων ρίχνουν χρήματα στη διαφήμιση και τις χορηγίες σε μία απελπισμένη προσπάθεια να συνεχίσουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι, αγνοώντας επίτηδες τις επιστημονικές αποδείξεις που λένε ξεκάθαρα ότι οι εταιρείες αυτές αποτελούν απειλή για την υγεία μας και την υγεία του πλανήτη.

Greenpeace NL Blocks Oil Terminal and Launches Bid to Ban Fossil Fuel Ads in Europe. © Marten  van Dijl / Greenpeace
Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον νόμο και να πετύχουμε μία ιστορική απαγόρευση στις διαφημίσεις και τις χορηγίες των ορυκτών καυσίμων, ανοίγοντας τον δρόμο και για παρόμοιες νομοθεσίες σε όλον τον πλανήτη. © Marten van Dijl / Greenpeace

Οι επιπτώσεις είναι τόσο σοβαρές που δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε. Κάθε χρόνο, η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνει περισσότερο κόσμο απ’ ό,τι το κάπνισμα και η ελονοσία μαζί! Η ομορφιά του πλανήτη μας εξαφανίζεται και ταυτόχρονα έχουμε μία μαζική εξαφάνιση ειδών. Οι παρούσες και οι μελλοντικές συνθήκες διαβίωσής μας απειλούνται σοβαρά από τις όλο και αυξανόμενες πυρκαγιές, ξηρασίες, πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έχουν ήδη εκτοπίσει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Τι πρέπει να συμβεί

Αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι επείγουσα ανάγκη να αλλάξουμε τους κανόνες αυτού του επικίνδυνου παιχνιδιού, όπου οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων μπορούν να μας χειραγωγήσουν και να γλυτώσουν χωρίς καμία συνέπεια ώστε να συνεχίσουν να σαμποτάρουν τον αγώνα ενάντια στην κλιματική κατάρρευση. Όπως πάντα, εις βάρος των πιο ευάλωτων και καταπιεσμένων.

Αρκετά. Είναι ώρα να απαγορέψουμε τη θανάσιμη προπαγάνδα των ορυκτών καυσίμων, που μας βυθίζει περισσότερο στην κλιματική κρίση.

Αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις νομοθεσίες και να πάρουν τη δύναμη από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον νόμο και να πετύχουμε μία ιστορική απαγόρευση στις διαφημίσεις και τις χορηγίες των ορυκτών καυσίμων, ανοίγοντας τον δρόμο και για παρόμοιες νομοθεσίες σε όλον τον πλανήτη.

Όχι άλλες διαφημίσεις από εταιρείες που εξορύσσουν, διυλίζουν, προμηθεύουν, διανέμουν ή πουλούν ορυκτά καύσιμα. Όχι άλλες χορηγίες ή λογότυπα ή εμπορικά ονόματα εκ μέρους των ορυκτών καυσίμων. Είναι η στιγμή, δεν νομίζεις;

Γινόμαστε ένα εκατομμύριο και σταματαμε την προπαγάνδα. Ένα εκατομμύριο υπογραφές θα φέρουν την επανάσταση! 

*Αρχικό κείμενο: Silvia Diaz, Greenpeace Fossil Free Revolution

Απαγόρευση διαφημίσεων των ορυκτών καυσίμων

Το πράσινο “ξέπλυμα” καθυστερεί την κλιματική δράση που τόσο χρειαζόμαστε. Πρέπει να απαγορέψουμε αυτή την προπαγάνδα.

Πάτα εδώ