Április 15-én hoztuk nyilvánosságra, hogy rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén. Mindezt mérésekkel tudtuk bizonyítani. Helyszíni tapasztalataink alapján a szennyezés az Éltex Kft. telephelyéről folyt ki, a mintavételi pont egyértelműen az Éltex Kft.-hez tartozó területen található. Az Éltex pár órával az eredményeket bemutató április 15-i sajtónyilatkozatunk után kiadott közleményében cáfolta, hogy köze lenne a szennyezéshez, és perrel fenyegetett minket. Abszurdnak tartjuk, hogy azt a szervezetet próbálják hitelteleníteni, aki a közjó érdekében, a lakosok és a természet védelmét szem előtt tartva, az őket fenyegető veszélyről értesít. Ezzel azonnali fellépésre ad lehetőséget, megkönnyíti a hatóságok feltáró munkáját, és lehetővé teszi, hogy megelőzzék, hogy egy ilyen szennyezés máskor is megtörténjen.  

  • Közleményünkben azt állítottuk, hogy rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről. Továbbiak megállapítása hatósági felelősség.
  • Azt is nyilvánvalóvá tettük, hogy a vinil-klorid bizonyítottan emberi rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező illékony szer, ami a PVC-gyártás alapanyaga, valamint nem állítottuk, hogy akkumulátor hulladékból származna. 
  • Valószínűtlennek tűnik, hogy az illékony vinil-klorid – ami nagy valószínűséggel a Salgó-patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét és az élővizeit – egy korábbi szennyezés kimosódásában ilyen koncentrációban lenne jelen. Ez alapján feltételezhetjük, hogy egy friss szennyezésről van szó.
  • Az Éltex Kft. kifogásolta, hogy a mintavétel nem akkreditált volt. Mi ezt nem is állítottuk. A Greenpeace szakértői évtizedek óta nem akkreditáltan, de szigorú mintavételi protokoll szerint eljárva vesznek mintákat. Azt, mint minden esetben, már akkreditált méréssel, az Eurofins Magyarország laboratóriumában vizsgálták ki. 
  • A hatóságoknak március 19-én tettünk bejelentést, ám erre nem érkezett semmilyen érdemi válasz a mai napig, ami az esetet tisztázta volna. Ezt rendkívül aggasztónak tartjuk.

Mindenki érdeke a szennyezés körülményeinek pontos feltárása, ezért bízunk benne, hogy az Éltex Kft. is segíteni fogja az illetékes hatóságokat az ügy teljes körű kivizsgálásában. A hatóságoktól pedig azt várjuk, hogy részletes vizsgálatot végezzenek el annak érdekében, hogy hasonló szennyezéseket megelőzzünk. Mivel a Salgó-patakkal a lakosság is sűrűn érintkezhet, ezért a lakosság védelme érdekében indokoltnak tartjuk és kérjük a teljes területre kiterjedő vizsgálatot és azt, hogy a vizsgálatot a hatóságok kiemelten kezeljék.