Egyre több ország tesz bátor lépéseket az eldobható műanyagok visszaszorítására – egy világtrend szemtanúi vagyunk?

A világ belefullad az eldobható műanyagokba. Minden percben egy teherautónyi műanyag szemét kerül az óceánokba. Ezt felismerve egyre több ország hoz bátor döntéseket az egyszer használatos műanyagok korlátozására. Az ENSZ most bemutatott tanulmánya szerint már 60 ország tett lépéseket a súlyos probléma kezelésének érdekében. Egymást érik az eldobható műanyagok betiltásáról szóló bejelentések. Nézzük meg, kik a műanyag szemét elleni küzdelem éllovasai!


A Földünket elárasztó műanyagszemét-szigetekről, műanyagba belefulladt állatokról és folyókban hömpölygő szennyezésekről készült felvételek sora sokkolt minket az elmúlt évtizedekben. A műanyagszennyezés a bolygó minden pontján érzékelhető, az Északi-sarkvidéktől a Föld legmélyebb pontján keresztül egészen az Antarktiszig.  Nem elszigetelt eset a napokban Thaiföldön partra vetett gömbölyűfejű delfin esete sem, akinek az emésztőrendszerébe került 80 darab, összesen 8 kilogramm műanyag szatyor okozta halálát: ez a „plasztikkorszak” mindennapjainak valósága.

Az esetleges káros hatásoknak a hazai lakosság is ki van téve: a legfrissebb kutatások szerint a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek.

Nemzetközi kutatások szerint a műanyag darabok megtalálhatóak csapvizekben és palackozott vizekben is. A műanyagszennyezés már nem csak környezeti probléma, hanem egészségünket is veszélyezteti. Ezt felismerve egyre több ország vezetése dönt az eldobható műanyagok forgalmazásának drasztikus visszaszorítása mellett.

A műanyagszennyezés elleni harc zászlóshajói

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának kedden bemutatott jelentése szerint világszerte 60 országban már elkezdődött az egyszer használatos műanyagok elleni küzdelem, mind az öt kontinensen. Egyre több ország vezetése ismeri fel, hogy a műanyagszemét-válságból nem tudunk egyszerűen az újrahasznosítással kikeveredni. Radikálisan csökkenteni kell a keletkező műanyag hulladékot.

Csak az elmúlt napokban Chile és India jelentett be olyan intézkedéseket, amelyek jelentősen visszaszoríthatják a környezetünket szennyező eldobható műanyag termékeket. Chile az első dél-amerikai ország, amelyik megálljt parancsol az esztelen műanyagszemét-gyártásnak, és az eldobható műanyag szatyrok kereskedelmi betiltása mellett döntött. A tanulmány bemutatásának napján a világ egyik legnépesebb országa, India is bejelentette: betiltják az egyszer használatos műanyagokat. A tervek szerint 2022-ig az 1,3 milliárd lakosú szubkontinens leáll az eldobható műanyagok forgalmazásával.

A világszervezet jelentése szerint többek között Eritreában és a Galápagos-szigeteken is az betiltják az eldobható nejlonzacskókat – Srí Lankán pedig az eldobható ételtárolók gyakori alapanyagát, a polisztirolhab használatát. A legkeményebb szabályozásokat a kelet-afrikai Kenyában hozták meg: itt a nejlonszatyrok teljes betiltása mellett döntöttek, a termékek gyártása, használata, vagy importja pénzbírsággal vagy akár négy év börtönbüntetéssel is sújtható.

Tavasszal a szomszédos Románia is bejelentette, hogy már 2019-re betiltja az eldobható szatyrok forgalmazását.

Most Magyarországon a sor!

A fenti felsorolásból is látszik, hogy a bolygó minden pontján egyre több vezető ismeri fel: eljött a cselekvés ideje, nem lehet tovább halogatni a műanyagszennyezés problémáját.

Most kell cselekednünk, ezért petíciót indítottunk az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltásáért. Ezeket a szatyrokat túlnyomórészt csak egyetlenegyszer használjuk, átlagosan mindössze 20 percig, aztán a szemetesbe kerülnek. Ezeknek a teljes lebomlási ideje akár közel 400 év is lehet. Ez hatalmas környezeti problémákat okoz, ezért muszáj lépnünk ez ügyben.

Mondjunk nemet az egyszer használatos műanyagokra!

Ma van AZ ÓCEÁNOK VILÁGNAPJA! 🌊Mondjunk nemet az egyszer használatos műanyagokra! Vessünk véget az esztelen műanyagszemét-termelésnek, és követeljük együtt a műanyag szatyrok betiltását! https://act.gp/stopmuanyag-fb A világ belefullad az eldobható műanyagokba. Minden percben egy teherautónyi műanyag szemét kerül az óceánokba. Ráadásul a hazai folyóink, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek. Most kell cselekednünk! Írd alá te is a petíciónkat, amit azért indítottunk, hogy Magyarország is tiltsa be eldobható műanyag szatyrokat, ahogy ezt például Románia is megtette!Ezeket a szatyrokat, átlagosan mindössze 20 percig használjuk, aztán a szemetesbe kerülnek. Ezeknek a teljes lebomlási ideje akár közel 400 év. Ezek a műanyag termékeket tehát csak pár percig használjuk, de több száz évig nem bomlanak le. Ez hatalmas környezeti problémákat okoz, ezért muszáj lépnünk ez ügyben. https://act.gp/stopmuanyag-fb

Posted by Greenpeace Magyarország on Friday, June 8, 2018


Itt az idő, hogy Magyarország is csatlakozzon a bolygónkat elárasztó egyszer használatos műanyagok elleni küzdelem élharcosaihoz!
Nem csak hazánk környezetének és élővilágának biztonsága a tét, hanem az egészségünk megőrzése és gyermekeink jövője is.

Követeljük együtt a kormánytól, hogy 2020. január 1-től hazánkban se lehessen egyszer használatos, eldobható műanyag szatyrokat forgalmazni! Írd alá a petíciót most!