Organic Vegetables in Hungary. © Bence Jardany
Want to do more?
#Egészség #Élővilág #Étkezés #Klímavédelem #Ökogazdálkodás #Szennyezés Válaszd az ökogazdálkodást

Nézz utána annak, hogy mit eszel! Keresd az ökológiai gazdálkodásból származó termékeket, és válaszd a helyi, szezonális élelmiszereket.

Cselekszem ×

Sokan ismerhetitek a problémát: néha pont ott nőnek a növények a legszebben, ahol nem kéne. De mégis hogyan lehet visszaszorítani őket anélkül, hogy mérgező vegyszerekhez nyúlnánk?

Összegyűjtöttünk öt tippet, amit alkalmazhatsz a kertben a glifozát (és más gyomirtó szerek) helyett!

1. Gyomlálás

Kisebb ágyásokban vagy a járda mentén a kézi gyomlálás a legjobb módszer. Használhatsz hozzá kis kézi kapát, amivel gyökerestől ki tudod szedni őket, de hasadékokhoz jól jöhet egy fugakefe vagy fugakaparó is. Lehetőleg még a magok beérése előtt szedd ki a gyomokat, így hosszan tartó hatást érhetsz el.

2. Megelőzés

A gyomok megjelenését meg is lehet előzni. Ha vastag mulcsréteget terítesz le, azzal megnehezíted, hogy az alatta lévő gyomok napfényhez jussanak, így nem fognak tudni kihajtani. Ha egy vékony ágyásszegélyt vagy padkát is készítesz, azzal elejét veheted a mulcs szétszóródásának.

3. Vetélytársak

Ahol egy növény már megtelepedett, és alaposan benőtte a területet, ott egy másik faj már nemigen tud növekedni. Talajtakaró növénynek kipróbálhatsz olyan értékes gyógy- és fűszernövényeket is, mint például a kakukkfű, a gólyaorr vagy a palástfű, amelyek a méheknek is élelmet biztosítanak. A takarónövényeket a kerted talajához kell igazítanod. Keress olyan növényfajokat, amelyek jól érzik magukat nálad, és alig igényelnek gondoskodást.

4. Professzionális eszközök

A nagyobb zöldfelületek fenntartásával foglalkozó önkormányzatok és kertészeti vállalkozások a hagyományos eszközök mellett speciális készülékeket is használnak. Vannak seprőgépek, lángszórók, nagy nyomású tisztítók, valamint a forró gőzt és infravörös fényt kibocsátó eszközök, amelyekkel vegyszerek nélkül meg lehet szabadulni a gyomoktól. Van, ahol ilyen gépeket kölcsönözni is lehet.

5. Élni és élni hagyni

Mindezek után még mindig felvetődhet a kérdés: tényleg minden apró gyomnak mennie kell? A gyomok között is vannak ehető növények és gyógynövények, ráadásul a kert fajgazdagságához is hozzájárulnak, ami jó a méheknek és más hasznos rovaroknak. Dönthetsz úgy is, hogy nem bajlódsz velük, hanem egyszerűen meghagyod őket!

+1 tipp önkormányzatoknak

Ha kis foltokban, vagy mondjuk egy körforgalomban meghagyják az eredeti növényzetet, vagy egy vadvirágos rétet, és arra kihelyeznek egy jól látható táblát, ami megmagyarázza, hogy ennek a foltnak a célja az élővilág sokféleségének megőrzése, a beporzó rovarok és más városi élőlények segítése, az hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek megértsék a természetben lévő összefüggéseket, és ők maguk is természetbarát módszereket alkalmazzanak.