Magyarországra is megérkezett Greta Thunberg globálisra nőtt mozgalma

12 évünk van megmenteni a bolygót – mondta ki a végítéletet az ENSZ tavaly októberben. A Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) jelentése azt is hozzátette: a túlélésre csak akkor van esélyünk, ha eddig példátlan szintű globális együttműködés indul be kormányok, nagyvállalatok és köztünk, emberek közt. A tettek mezején ekkor bukkant fel egy valószínűtlen szereplő: egy 16 éves diáklány. A pénteki iskolasztrájkairól elhíresült Greta Thunberghez azóta több százezer diák csatlakozott világszerte, hogy azonnali tetteket követeljenek a döntéshozóktól. Március 15-én közel száz országban szerveznek klímasztrájkot, Magyarországon öt városban.

Pár hónappal ezelőtt Greta Thunberg, svéd diáklány úgy döntött: iskola helyett a parlament elé megy tüntetni. Hiszen mi értelme az iskolának, ha nem lesz jövő, amiért érdemes lenne tanulni? A 16 éves Greta eleinte egyedül ült ki péntekenként a stockholmi parlament elé, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a közelgő klímakatasztrófára.

Azóta világszerte több százezer fiatal követte példáját, és a mozgalom mára akkorára nőtt, hogy március 15-re globális klímasztrájkot hirdettek a diákok. Közel 100 országban több mint 1200 eseményt jelentettek be mostanáig, és a lista egyre bővül. A kezdeményezéshez már 5 magyar város is csatlakozott.

A Greta által inspirált mozgalom – aminek azóta neve is lett: Fridays for Future – épp egy hónapja, február 15-én érkezett meg Magyarországra, amikor két biológushallgató a Kossuth térre hívta a klímáért aggódókat. Leventéhez és Johannához első pénteken még csak ketten csatlakoztak, a következő hétre pedig megduplázódott a létszám. De Greta lenyűgöző eltökéltségének talán legfontosabb üzenete éppen az, hogy nem a tömegekre kell várni, hanem cselekedni kell. Levente és Johanna tehát ezért ha esik, ha fúj, ha ketten vannak, ha kétszázan, minden pénteken várja a klímavédő fiatalokat a Kossuth térre. Természetesen csatlakoznak a jövőért indított globális klímasztrájkok napjához is március 15-én: 9.30-kor várják a fiatalokat a fővárosi Batthyány térre.

Na jó, de mit akarnak elérni?

Ők sem állítják, hogy minden kérdésre kész válaszuk van. A törekvésük egyértelmű: rávenni a döntéshozókat, hogy vegyék már komolyan a klímaválságot és cselekedjenek azonnal. És aki azzal vádolná őket, hogy ezek csak üres kövelések, a diákoknak konkrét javaslataik is vannak, ahogy ezt a 24.hu-nak ki is fejtették:

  • A klímaváltozás mérséklése, amihez meglátásuk szerint nettó zéró kibocsátású technológiára kellene átállnunk, növelnünk kellene az energiahatékonyságot és a mezőgazdaságot is át kell alakítanunk. Ezen kívül kritikusnak tartják, hogy megőrizzük a természetközeli élőhelyeket, amik mérséklik a klímaváltozást, és amik nélkül lehetetlen a biodiverzitás fenntartása.
  • A klímaváltozáshoz való rendszerszintű alkalmazkodás szükségességét is sürgetik, hiszen a szélsőséges időjárási körülményekre az infrastruktúrától a mezőgazdaságig minden téren fel kell készülni, így új gazdasági rendszerre van szükségünk.
  • A fiatal generációkat fel kell készíteni a környezeti válságra és a különböző katasztrófahelyzetekre, hiszen a mostanitól merőben más készségekre lesz szükség a jövőben, ahol folyamatosan nő majd a verseny a szűkös erőforrásokért.

Greta, az emberiség sorsáért aggódó diáklány alig néhány hónap alatt vált a klímavédő fiatalság szimbólumává. Ez a 16 éves lány a szemünk láttára ír történelmet és ér el olyan változásokat, amik sokáig elérhetetlennek tűntek, és mozdít meg egy olyan generációt, amelyet a közbeszéd szeret apolitikus, passzív, elkényeztetett gyerekekként leírni.

A diákok tenni akarása minket is inspirál, ezért nem is tehetnénk mást, mint hogy támogatjuk őket. Környezetvédelmi szervezetként régóta foglalkozunk a klímaváltozás ügyével, így tisztában vagyunk vele, mekkora a probléma és hogy azonnali cselekvésre van szükség minden fronton. Kötelességünk most a diákok mellett lenni. Hiszen a jövőnk a tét.

Kövessétek a Fridays for Future Magyarország mozgalom Facebook-oldalát további információkért.