Az egészséges és fenntartható élelmiszertermelést az egyik legfontosabb ügynek tartják az európai szavazópolgárok.

Az Ipsos MORI Társadalomkutató Intézet környezetvédelmi témákra fókuszáló közvélemény-kutatása során 2000 szavazásra jogosult európai lakost kérdeztek meg 11 uniós tagállamban (Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Szlovákia és Spanyolország) arról, hogy mit tartanak a legjelentősebb környezetvédelmi feladatoknak, illetve mik azok az ígéretek, amelyek befolyásolják őket abban, hogy mely pártokra szavaznak. Az eredményeket 2019 áprilisában publikálták.

Amikor arra kérték a résztvevőket, hogy rangsoroljanak környezetvédelmi témájú pártígéreteket, akkor azt az ígéretet, hogy „Biztosítjuk az egészséges és fenntartható élelmiszertermelést, visszaszorítjuk a növényvédő szerek és antibiotikumok használatát az emberek egészségének érdekében”, a szavazók 82%-a a számára legfontosabbnak rangsorolta.

Külön érdekesség, hogy ezt a témát a szomszédainknál, Szlovákiában és Ausztriában helyezték a legtöbben az élre, előbbiben 87%, utóbbiban pedig 86% jelölte a fenntartható élelmiszertermelést a szavazatát legjobban befolyásoló ígéretnek. A teljesebb kép érdekében azonban meg kell említenünk azt is, hogy volt másik téma is, amely hasonlóan magas pontszámot kapott.

Amikor a választók eldöntik, hogy melyik pártra szavaznak, akkor az emberek

  • 82%-a azt szeretné, hogy a párt csökkentse a növényvédő szerek és az antibiotikumok használatát az élelmiszertermelésben;
  • 82% azt is ugyanilyen fontosnak tartja, hogy kényszerítsék a legszennyezőbb vállalatokat a tevékenységük megtisztítására, állítsák meg Földünk elszennyezését;
  • 80% azt akarja, hogy védjék a természetet és állítsák meg azokat, akik elpusztítják az élővilágot;
  • 73% egy olyan pártot akar, amely az EU-t globális vezetővé teszi az éghajlatváltozás elleni küzdelemben;

Ezek az eredmények egyértelműen rávilágítanak arra a tényre, hogy az emberek aggódnak a nagyüzemi mezőgazdaság káros hatásai miatt.

Azt szeretnék, ha élelmiszereinket úgy állítanák elő, hogy közben megóvják az élővilágot, a környezetünket és az egészségünket. A széleskörű aggodalom jogos, hisz a mai iparszerű mezőgazdaság az egyik legpusztítóbb emberi tevékenység. A rengeteg növényvédő szer, az óriási szén-dioxid-kibocsátás ugyanis nagymértékben hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, az élővizek szennyezéséhez, a vadon élő állatok és növények kihalásához, valamint az egészségünk romlásához.

A Greenpeace az egész világon, így Magyarországon is évek óta küzd azért, hogy ezt a vegyszereken alapuló iparszerű mezőgazdaságot a hosszú távon is fenntartható ökológiai gazdálkodás váltsa fel. Erre példa az a kampányunk, mellyel az óvodai és iskolai közétkeztetésben szeretnénk növelni az egészséges biolélelmiszerek arányát – ezzel a célkitűzéssel a magyar lakosság több mint kétharmada is egyetért.

Ma már több tanulmány is egyértelműen alátámasztja, hogy lehetséges elegendő egészséges élelmiszert termelni az emberiségnek ökológiai módszerekkel is. A legfrissebb, tavaly szeptemberben bemutatott kutatás kimondottan Európa mezőgazdaságát vizsgálva jutott erre a következtetésre.

Remélhetőleg az emberek akarata és a kutatási eredmények egybehangzó iránymutatása érvényesülni fog az európai parlamenti választások során is, és olyan politikusok kerülnek majd döntési pozíciókba, akik készek komoly lépéseket tenni egy biztonságos és fenntartható élelmezési rendszer, illetve a természettel összhangban működő mezőgazdaság megvalósítása érdekében.