A sokmilliárd dollárt termelő ruhaipari vállalatok a világ legnagyobb környezetszennyezői közé tartoznak.

Cselekszem

A legtöbb outdoor-cég továbbra is PFC-függőségben szenved. De mennyire súlyos ez a függőség? A márkák többsége nem adott egyértelmű választ arra, mely termékeik tartalmaznak PFC-vegyületeket. Ideje tehát, hogy magunk derítsük ki ezt. Lépjünk tovább a nyomozásban, és végezzük el a saját laboratóriumi vizsgálatainkat!

Egy korábbi vizsgálatban a Greenpeace németországi irodája már megerősítette, hogy számos túrakabát tartalmaz PFC-ket. Most azt akarjuk megtudni, hogy te mit szeretnél: melyik márkákban és termékekben vizsgáljuk a veszélyes vegyszerek jelenlétét?

A PFC-ket – azaz a per- és polifluorozott anyagokat – ipari termelési folyamatok során, illetve sokféle termékben, például textil- és bőrárukban használják, víz- és portaszító tulajdonságuk miatt. A PFC-k veszélyesek a környezetre; évekig nem bomlanak le, és a kibocsátásuktól (a gyáraktól) távolra eljutva az egész világot elszennyezik. Felhalmozódnak az élő szervezetben, így kimutathatóak az északi-sarki jegesmedvék májából, de az emberi vérből is.

Több PFC, így a PFOS és a PFOA a fejlődő szervezetet és a felnőttek esetében egyaránt hormonkárosító hatásúak. Emellett ismert a szaporodási képességekre kifejtett káros hatásuk, valamint daganatkeltő hatásuk is. A Greenpeace korábban kimutatta PFC-k jelenlétét kínai textilüzemek környezetében, más kutatások pedig az európai ivóvízben is.

Itt a lehetőség arra, hogy kiderítsd, vannak-e PFC-k a kedvenc termékeidben. Válogass a márkák és a termékek közül ezen az oldalon, és a legtöbb szavazatot kapó jelölteket laboratóriumi vizsgálatra küldjük. Kérd meg ismerőseidet is, hogy szavazzanak, és csatlakozzanak túraimádókból álló mozgalmunkhoz!

Nagyon örülünk, hogy most először végre bevonhatjuk a Greenpeace támogatóit is az általunk vizsgált termékek kiválasztásába. Nagyon fontos számunkra, hogy olyan márkákat és termékeket ellenőrizzünk, amelyek fontosak a hozzád hasonló túrázók számára. A Detox-kampányunk nyitott kampány, amelyben alapvető fontosságú szereped van. Nemcsak a vizsgálatokban vehetsz részt a termékekre szavazás révén, hanem utunk összes további lépésben is, hogy együtt vegyük rá a kedvenc túramárkáinkat a méregtelenítésre.

Mindannyian nagyon sokat tehetünk hozzá ehhez a kampányhoz. Ha közlöd kedvenc outdoor-gyártóiddal, hogy többé nem akarsz részt venni a természet PFC-kkel és más, a környezetben tartósan megmaradó vegyi anyagokkal való szennyezésében, hallgatni fognak rád. Együtt támogathatjuk a márkákat abban, hogy megszabaduljanak a PFC-függőségüktől, és valódi Detox-bajnokokká váljanak. A hozzád vagy hozzám hasonló túrarajongókban megvan az erő, hogy elérjük ezt a változást. Most!

Simon Gergely a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.