Március 20-tól 30-ig zajlik a nemzetközi méregmentes akcióhét, amelyhez a Greenpeace is csatlakozott.
Vegyél részt te is: tegyünk együtt a mérgező mezőgazdasági vegyszerek ellen!

A klórpirifosz az egész világon elterjedten használt idegméreg. A vegyületet 1965 óta forgalmazzák széles hatásspektrumú rovarirtó szerként a világban. A klórpirifoszhoz hasonló szerkezetű és hatásmechanizmusú vegyületeket a környezet állapotára adó országokban már kivonták a forgalomból.

A cipermetrin mellett a klórpirifosz sem biztonságos. Nézzük a bűneinek a listáját!

  1. A méreg mindenütt megtalálható a világban. Nagy távolságokat tesz meg a környezetben, így kimutatták már tengervízben, tavi üledékben, folyókban, tavakban, de az Északi-sarkvidéken is. Sőt az USA-ban minden egyes vizsgált lakás levegőjében is.

  2. Élelmiszereinkben sok más káros anyag mellett a klórpirifosz a mai napig jelen van. A Nébih vizsgálatai szerint ez a leggyakrabban megtalált rovarölő szer. Szinte minden terménynél használhatják, még integrált gazdálkodás esetén is.

  3. A klórpirifosz mindent visz. Általános hatásmechanizmusa miatt minden állat számára mérgező, kifejezetten veszélyes a vízi élőlényekre és a rovarokra. A kártevőkhöz hasonlóan pusztítja azok ellenségeit, a természetes folyamatokért felelős lebontó szervezeteket és a beporzó rovarokat is.

  4. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) minden évben dokumentálja a méhmérgezéses eseteket. A klórpirifosz a kaptárakban leggyakrabban megtalálható mezőgazdasági permetszer. Sok esetben bizonyítható a pusztulásban betöltött szerepe, de sokszor csak az figyelhető meg, hogy a fertőzésekben elpusztult méhek érintettek a méregtől is.

  5. Az emberre nézve is idegmérgező hatással bír. Ez a hatást eleinte csak a mezőgazdasági munkásoknál észlelték, ám egyre kisebb dózisok esetében is.

  6. Az idegrendszer fejlődését a magzati kortól kezdve még hétéves korban is befolyásolja. Amerikai vizsgálatok szerint azok a gyermekek, akik a magzati korban nagyobb koncentrációban találkoztak a méreggel, alacsonyabb intelligenciára, koncentrációzavarra, vagy hiperaktivitásra is nagyobb eséllyel számíthatnak – különösen a fiúk.

  7. A klórpirifosz nem csak az idegeinkre megy. Bizonyítottan befolyásolja az immunrendszer, valamint a hormonok és enzimek működését is.

  8. A határértékek sem jelentenek biztonságot. Az elmúlt években megjelent vizsgálatok szerint a szer a folyamatosan csökkenő határértékek alatt is egészségügyi kockázatot jelent. Emiatt lehetséges, hogy a 2011-ben elfogadott USA-beli határértékek 30-szor szigorúbbak az EU-s szabályozásnál.

Léteznek biztonságosabb alternatívák! A szer további alkalmazása ezért elfogadhatatlan.

A cipermetrin egyike a „méhgyilkos hetesnek”: azoknak a vegyszereknek, amelyek betiltásáért küzdünk. Aláírásoddal csatlakozhatsz a mérgező vegyszerek tilalmát és az ökológiai gazdálkodás terjedését követelőkhöz! mehpusztulas.hu
Rainbow Warrior Arrives in Amsterdam. © Bas Beentjes
Kövesd a munkánkat

A legfontosabb hírekről, eseményekről és sikereinkről a hírlevelünkből értesülhetsz. Iratkozz fel!

Cselekszem