Március 20-tól 30-ig zajlik a nemzetközi méregmentes akcióhét, amelyhez a Greenpeace is csatlakozott.
Vegyél részt te is: tegyünk együtt a mérgező mezőgazdasági vegyszerek ellen!

A cipermetrin egy sokrétűen használt idegméreg. 1977 óta forgalmazzák széles hatásspektrumú rovarirtó szerként a világban. Használata azonban jelentős kockázatot jelent. Nézzük a bűneinek a listáját!

  1. Mérgezi a környezetet: A cipermetrin a rovarokra és vízi élőlényekre nézve igen erősen mérgező. Néhány deciliternyi is elég belőle egy focipályányi terület rovarvilágának teljes kiirtásához.

  2. Pusztítja a méheket: Egészen kis mennyiségben is hatással van a beporzó rovarok életére: növeli az elhullást, befolyásolja a viselkedést, rontja a szaporodást. Szerepe lehet a méhpusztulásos esetek kialakulásában.

  3. Vízszennyező hatású: 1998-ban Százhalombattánál egy balesetben került a Dunába. A tömeges halpusztulás 85 millió forintos kárt okozott. A vegyületet az EU a vízszennyező anyagok közé sorolja.

  4. Élelmiszer-szennyező: Élelmiszereinkben a cipermetrin jelen van. A hatóság vizsgálatai szerint a rovarölő szerek közül ez egyik leggyakrabban megtalált vegyület. Nagyon sok terménynél használják.

  5. Hosszú távon kis mennyiségben is mérgező: A cipermetrin számos káros elváltozást okozhat. A vegyület a szervezetbe kerülve károsítja a sejteket: oxidatív stresszt okoz, amelynek élettani hatása épp ellentétes, mint az antioxidánsoké.

  6. Butít: A cipermetrin befolyásolja az idegrendszer működését és összefüggésbe hozható a Parkinson-kór kialakulásával is.

  7. Magzatkárosító: A cipermetrin átjut a magzatburkon, és a vér-agy gáton is, így szervezetünket a legsérülékenyebb helyeken, a legsérülékenyebb életciklusban veszélyezteti. Csökkenti a magzatok születési súlyát.

  8. Terméketlenséget okozhat: A cipermetrin megváltoztatja a herék szerkezetét, csökkenti a képződött spermiumok számát, szöveti torzulásokat, elhalásokat okoz.

  9. Hormonkárosító hatású: Befolyásolja a női nemi hormonok működését.

Léteznek biztonságosabb alternatívák! A szer további alkalmazása ezért elfogadhatatlan.

A cipermetrin egyike a „méhgyilkos hetesnek”: azoknak a vegyszereknek, amelyek betiltásáért küzdünk. Aláírásoddal csatlakozhatsz a mérgező vegyszerek tilalmát és az ökológiai gazdálkodás terjedését követelőkhöz! mehpusztulas.hu
Organic Vegetables in Hungary. © Bence Jardany
Válaszd az ökogazdálkodást

Nézz utána annak, hogy mit eszel! Keresd az ökológiai gazdálkodásból származó termékeket, és válaszd a helyi, szezonális élelmiszereket.

Cselekszem