Szabó Zsoltnak, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által a kishantosi földekre kiírt állami földbérleti pályázat egyik „nyertesének” biztosított birtokvédelmet első fokon a Székesfehérvári Járásbíróság. Szabó Zsolt a kérdéses területet erőszakkal ragadta magához, és a kishantosiak vetését kiszántotta. Eközben ők hiába kértek, nem kaptak védelmet a rendőrségtől.

Szabó Zsolt és ügyvédje szerint a kishantosiak és a Greenpeace aktivistái az utak lezárásával akadályozták, illetve paragrafus táblákkal megtámadták őt, amikor dolgozni akart a földterületen. A nyilvánvaló valótlanságokat a kishantosiak ügyvédje természetesen azonnal cáfolta. Az alábbi videón mindenki láthatja, hogy mi történt valójában.

 

A bíróság Szabó Zsolt és az NFA közötti érvényes szerződésre hivatkozva Szabó Zsoltnak adott igazat. A bíró kijelentette: az, hogy a pályázati kiírás és a pályáztatás törvénytelensége kapcsán a kishantosiak és a Greenpeace is kifogással élt, nem tárgya a birtokvédelmi pereknek. A tegnapi bírósági döntés alapja tehát a törvénytelenségek sorozatával létrejött szerződés puszta léte, amelynek létjogosultságát egyáltalán nem vizsgálták.

A Greenpeace bízik a jogállam létezésében és reméli, hogy pótmagánvádas büntetőeljárásokban még felelősségre vonhatják a jogállami szabályokat felrúgó elkövetőket. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy ma Magyarországon valaki egy független bíróság előtt ilyen módon, hamis vádakkal és erőszakkal szerezzen érvényt igényeinek.

A birtokvitának tehát még nincs vége. A kishantosiak és a Greenpeace tovább küzdenek az igazságért, a tegnapi ítélet ellen pedig haladéktalanul fellebbeznek.

Igazságot a kishantosi biogazdaságnak

Kishantos az ökológiai gazdálkodás egyik európai tudásközpontja. Olyan szellemi műhely, ahol tudják, hogyan lehet környezetbarát módon egészséges élelmiszert előállítani.

Cselekszem