Zara 'Detox' Day of Action in Taipei. © Steven Vigar
Want to do more?
#Fogyasztás #Szennyezés Válaszd a mérgező anyagoktól mentes ruhákat

A sokmilliárd dollárt termelő ruhaipari vállalatok a világ legnagyobb környezetszennyezői közé tartoznak.

Cselekszem ×

Avagy perfluorozott kemikáliák outdoor ruhákban.

A Greenpeace vízálló outdoor ruházati termékek vegyianyag-szennyezettségét vizsgálta. 17 terméket elemeztünk: 15 vízálló dzsekit és két pár kesztyűt. Az összes termék tartalmazott káros perfluorozott anyagokat (PFC-ket), még a PFC-mentesként hirdetett dzseki is perfluorozott vegyülettel szennyezett volt.

A márkás termékeket [1] (pl. Columbia, Adidas, Mammut, The North Face) Németországban, Ausztriában, Svájcban, Kínában és az USA-ban szereztük be. Független laboratóriumok vizsgálták ezen termékek PFC-tartalmát (azaz a perflurozott és polifluorozott szénhidrogének jelenlétét).

Az ipari termelésből, termékekből származó szintetikus PFC-k már mindenhol megtalálhatóak a környezetünkben: a jegesmedvékben, az ivóvizünkben, az emberi vérben és az anyatejben is. A PFC-k ráadásul feldúsulnak az élőlények szervezetében, és károsítják az immunrendszert, a nemzőképességet és a pajzsmirigy működését. A PFOA-t, egy különösen veszélyes PFC-t a fentiek mellett még a hormonműködés károsításával is gyanúsítják.

A Greenpeace mostani kutatása arra is rávilágított, hogy egyes PFC-k az outdoor ruhákból a levegőbe jutnak. A ruhákat PFC-ket tartalmazó anyagokkal kezelik, hogy vízállóak legyenek, ilyen termék például a Gore-Tex.

Nagy koncentrációban találtunk PFC-t gyakorlatilag az összes outdoor márka ruháiban. A legmagasabb koncentrációkat az Adidas, a Jack Wolfskin, a The North Face és a Salewa ruháiban mutattuk ki. Egy Mammutmárkájú termék betiltott PFOS-t is tartalmazott; több termékben PFOA-t is találtak. K­ülön aggasztó, hogy a PFC-k mellett más káros anyagok, például a hormonrendszerkárosító ftalátok és nonilfenolok is fellelhetőek a ruhákban.

Annak ellenére találunk rendre még ezekben a drágább termékekben is káros anyagokat, hogy a PFC-ket már ki lehet váltani nem káros alternatív anyagokkal. A  Greenpeace már többször felszólította a világ vezető ruhacégeit, köztük az outdoor gyártókat is, hogy vonják ki a káros vegyi anyagokat a termelésükből. A 2011-ben kezdődött Detox kampányhoz már 18 világcég csatlakozott, akik vállalták, hogy 2020-ra kiválltják a veszélyes kemikáliákat.

Simon Gergely a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

[1] Adidas (GER), Columbia (USA), Jack Wolfskin (GER), Kaikkialla (GER, CH), Mammut (CH), Northland (AT), Patagonia (USA), Salewa (IT), Schöffel (GER), Seven Summits (AT), The North Face (USA), Vaude (GER)