#Élővilág #Víz

Védjük meg az óceánokat!

Klímaváltozás, műanyagszennyezés, mélytengeri bányászat, túlhalászat: az óceánokat fenyegető veszélyek napról napra súlyosabbak. MOST KELL CSELEKEDNÜNK!

Cselekszem

Hírességek is csatlakoztak ahhoz a 800 emberhez, akik Londonban demonstráltak az Oroszországban letartóztatott Greenpeace-aktivistákért.

Az Orosz Parti Őrség lefoglalta a szervezet Artic Sunrise nevű hajóját, és letartóztatta az olajfúrások ellen tiltakozó aktivistákat. A Murmanszkban fogvatartottakért, ahogy a világ számos más pontján, Londonban is az orosz nagykövetség elé vonultak az emberek.

„Törvényes jogunkat gyakoroljuk a békés demonstrációhoz” – válaszolta a Guardian újságírójának kérdésére Jude Law, aki Paul Simonon zenész társaságában érkezett a helyszínre. A színész és Albarn is barátja az egyik elfogott aktivistának, Frank Hewetsonnak.

„Ez a letartóztatás szégyen Oroszországra, ezért én is csatlakoztam a tömeges tiltakozásokhoz. Nevetséges a kalózkodás vádja, amiért akár 15 év börtönt is kiszabhatnak az aktivistákra. Természetesen aggódom Frankért, mert törődök vele, és a családjával is, ugyanakkor tudom, hogy nagyon kemény fából faragták – mondta Jude Law. – Lenyűgöző, hogy valaki annak ellenére is meggyőződése szerint cselekszik, hogy tudja, azért börtönbe is kerülhet – azt hiszem, részben ezért is tudják felhívni a figyelmet az ügyre, amiért harcolnak. Az északi-sarkvidéki olajfúrás nemzetközi probléma, amivel mindannyiunknak szembe kell néznünk.”

„Úgy tűnik, hogy az oroszok egészt mást gondolnak arról, hogy mit jelent valójában az aktivizmus – jelentette ki Albarn. – Tíz alkalomból kilencszer, amikor valaki békésen tiltakozik egy ügy érdekében – történjen az a zenén keresztül, vagy megmászva egy olajfúrótornyot –, azt azért teszi, mert hisz benne, hogy amit elmond nekünk, az végső soron az egész társadalom szempontjából nagyon fontos. Az orosz hatóságok retorikája az ügyben szégyen; azért ruházunk fel embereket hatalommal, hogy törődjenek velünk, ám ez sajnos ritkán valósul meg.

Szeretném kifejezni támogatásomat Franknak, és családjának, és az összes többi önkéntes hozzátartozójának. Nagyon sokan aggódnak most a szeretteikért. Oroszországnak meg kell értenie, hogy ezek az emberek nem jelentenek fenyegetést, és ez az ügy nem politikai.”

Készült a Guardian cikke alapján.