A legújabb törvényjavaslattal a kormány valóban visszalép az erős zacskótilalomtól

Jelentős visszalépés az eredeti szabályozáshoz képest a parlament oldalán nyilvánossá vált módosított törvényjavaslat az egyszer használatos műanyagok tilalmáról (https://www.parlament.hu/irom41/10862/10862.pdf). Eszerint a kormány az ipar nyomására valóban megfutamodott a környezet számára legszennyezőbb zacskók tilalma elől és részben továbbra is engedélyezni akarja azok forgalmazását. Ez nemcsak jelentős visszalépés a kormányzat korábban beígért zacskótilalmához képest, de szembemegy annak a mintegy negyedmillió embernek az akaratával, akik egy erős műanyagtilalmat vártak, mely valóban véget vet Magyarországon az eldobható kultúrának.

Járdány Bence / Greenpeace

Közel negyedmillió ember támogatta a Greenpeace petícióját, melyben az egyszer használatos műanyag zacskók teljes tilalmát követeljük. Emellett az elmúlt 2 hétben közel 8000(!) ember küldött levelet az illetékes kormánytagoknak, arra kérve őket, hogy terjesszék be az Országgyűlés elé az egyszer használatos műanyagok tilalmát kimondó eredeti, erős szabályozási javaslatot. Az eredeti javaslat ugyanis az összes, 50 mikronnál vékonyabb zacskót kivezette volna Magyarországról, beleértve azokat a vékony falú műanyag zacskókat is, melyeket az üzletekben teljesen ingyen bocsátanak a fogyasztók rendelkezésére, jellemzően a zöldség-, gyümölcs- vagy a pékáru-részlegnél. A mostani törvényjavaslat szerint viszont ezek a vékony, ún. „kifliszacskók” mégis maradhatnának.

Pedig pont ezekből a zacskókból fogy a legtöbb, ráadásul egyetlen használat után általában szemét lesz belőlük, az újrahasznosításukra pedig gyakorlatilag nem kerül sor. Ezek a zacskók kerülnek ki leggyakrabban a környezetbe, mivel könnyen felkapja őket a szél a szemetesből vagy szemétszállítás során, a természetben pedig hamar mikroműanyagokká aprózódnak.

Az új javaslattal kapcsolatban az alábbiakban összefoglaljuk a technikai részleteket:

A korlátozás az eredetileg tervezett év eleji bevezetés helyett csak 2021 júliusától lépne érvénybe. Az új javaslat szerint a 15 mikronnál vékonyabb ún. „kifliszacskók” továbbra is forgalomban maradhatnának, csak magasabb lenne rajtuk a termékdíj – a jelenlegi 57 Ft/kg helyett 1900 Ft/kg. Szintén ebben a kategóriában bevezetnék az ún. lebomló (valójában többnyire kizárólag speciális, ipari körülmények között lebomló) zacskók forgalmazását, melyen alacsonyabb, 500 Ft/kg lesz a termékdíj. A 15 mikronnál vastagabb zacskók (ide tartoznak például a vékony füles szatyrok) esetén pedig csak a lebomló zacskók (ld. fent) forgalmazását engedélyeznék, szintén 500 Ft/kg termékdíjjal.

Járdány Bence / Greenpeace

Sajnos ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy maradnak a zacskók, a termékdíj árát pedig a kereskedők valószínűleg beépítik a termékek árába. Ezért sokkal jobb megoldás lenne egy darab alapú magasabb termékdíj, ami minden egyes zacskót tenne díjkötelessé. A 2018-as, egyszer használatos csomagolóanyagok kivezetését szolgáló ITM javaslatban még ez szerepelt.

Mi a baj a lebomló zacskókkal?

Bár kőolaj nem kell az előállításukhoz, környezetvédelmi szempontból mégis álmegoldást jelentenek a lebomló zacskók. Mivel a legtöbb lebomlónak nevezett zacskó házi komposztban nem bomlik le, sokan a műanyagos szelektív hulladékgyűjtőbe dobják ezeket, elszennyezve azt, mivel a lebomló zacskókat nem lehet műanyagként újrahasznosítani.

Jelenleg hazánkban nincs meg a megfelelő infrastruktúra a lebomló műanyagok begyűjtésére, de komposztálásukhoz szükséges nagy kapacitású telephelyek sincsenek, főleg olyan mértékben, melyek országos szinten megoldást nyújtanának a keletkező hulladék kezelésére. Ráadásul a komposztanyag hasznosítására sincs kidolgozott terv.

Greenpeace

A cél továbbra is az, hogy végleg leszámoljunk az eldobható kultúrával, mely iszonyatos mértékben pazarolja erőforrásainkat, közben pedig egyre csak növeli a szeméthegyeket, pusztítva az elővilágot és teljesen beterítve bolygónkat műanyag hulladékkal. A megoldás a betétdíjas rendszerek újbóli bevezetésében és a tartós, többször használatos csomagolóeszközök és termékek elterjesztésében van. A felelősen gondolkodó mindenkori kormánynak ezt kell minden eszközzel (jogszabállyal, pénzügyi ösztönzőkkel) támogatnia.

Arra biztatunk mindenkit, aki aggódik a környezetért, hogy csatlakozzon levélküldő kampányunkhoz, követelje velünk együtt az illetékes kormánytagoktól, hogy az egyszer használatos műanyagok tilalmát kimondó eredeti, erős törvényjavaslatot terjesszék be az Országgyűlés elé. A levelet a Greenpeace weboldalán keresztül itt lehet elküldeni: greenpeace.hu/muanyagtorvenytmost