(Korábban már olvastad ezt a blogcikkünket, és a regisztrációs oldalt keresed? Íme: greenpeace.hu/muanyagmentesjulius)

Elindult a Műanyagmentes július! Egy egész hónapod van rá, hogy kipróbáld, milyen az élet műanyagmentesen. Te belegondoltál már abba, hogy sokszor milyen egyszerűen, minimális felkészüléssel kiiktathatóak a könnyen szemétté váló, egyszer használatos műanyagok? Az olyanok, mint például a reklámszatyrok, a „kiflis zacskók”, a PET-palackok vagy az elviteles ételhordó dobozok.

Hogy inspiráljunk téged, a Műanyagmentes júliusra izgalmas kihívásokkal is készültünk. Teljesíts egy vagy több kihívást minél kreatívabban az alábbi 4 közül – a legeredetibb vállalásokat egyedi Greenpeace-ajándékcsomaggal jutalmazzuk! Lássuk, miről is van szó:

1. kihívás: vásárolj be műanyagmentesen

Felejtsd el a műanyag szatyrot és zacskókat, helyette vigyél magaddal vászontáskát és szütyőt, ha boltba vagy piacra mész. Amikor válogatsz, akkor keresd a csomagolásmentes termékeket, erre jó a piac vagy a csomagolásmentes boltok, de zöldséget, gyümölcsöt, pékárut szupermarketben is tudsz venni csomagolásmentesen. Törekedj arra, hogy a bevásárlás tartalmazzon mindent, amire nagyjából heti szinten szükséged van, még ha ez több időt és utánajárást is igényel.

2. kihívás: tölts el egy napot a városban műanyagmentesen

Na jó, elég, ha csak beszaladsz a kedvenc kávézódba és eldobható pohár helyett a saját, újratölthető poharadba kéred a kávédat. De csatlakozhatsz a kihíváshoz azzal is, ha megmutatod, hogy PET-palackos víz vagy üdítő helyett a saját vizes kulacsodat töltöd újra. Ha este beülsz valahova lazítani egyet a barátokkal, akkor a limonádét vagy fröccsöt üveg- vagy repohárba kérd. És természetesen csak semmi szívószál!

3. kihívás: szervezz egy műanyagmentes pikniket vagy baráti összejövetelt

Piknikezésnél általában visszük, amit szeretünk és azt bedobjuk a közösbe. Törekedj arra, hogy a piknikre mindenki egyszer használatos műanyagok nélkül érkezzen. Készítsétek el otthon a humuszt és a salátát és rakjátok bele a saját, többször használatos dobozotokba. Ha elviteles helyről szerzitek be az ételt, akkor kérjétek azt a saját tárolóedényeitekbe. Vizet, szörpöt újratölthető kulacsban, palackban vigyetek.

4. kihívás: győzz meg legalább egy embert a környezetedben, hogy csatlakozzon ő is a Műanyagmentes júliushoz

Tageld be a posztodhoz azt, akit sikerült meggyőznöd és mutassátok meg fotón vagy videóban, hogy hogyan vagytok együtt műanyagmentesek.

Oké, megvannak a kihívások. Mit kell ezután tenned?

Mutasd meg nekünk egy fotón vagy videón, hogyan teljesítettél a fentiek közül egy, kettő, három, vagy mind a négy kihívást.

1. Töltsd fel a fotódat, videódat Facebookra vagy Instagramra!

2. Használd a #MűanyagmentesJúlius és a #MűanyagmentesKihívás hashtageket!

3. Fontos, hogy tageld be a @Greenpeace Magyarország Facebook-oldalunkat vagy a @greenpeacehu Instagram-oldalunkat, mert innen fogjuk tudni, hogy nekünk szántad a posztot.

Még egy lényeges dolog:

A részvétel feltétele az is, hogy regisztrálsz ezen az oldalon úgy, hogy a vállalásodat bemutató Facebook- vagy Instagram-poszt linkjét is megadod az arra kijelölt mezőben.

A kihívások bármilyen sorrendben teljesíthetőek. Vágj bele minél több kihívásba! A regisztrációs oldalon az űrlapot többször is kitöltheted, akár mindig más-más kihívások teljesítésével. Ha ugyanazt a kihívást többször is újra teljesíted (például kétszer töltesz fel posztot a műanyagmentes bevásárlás kategóriában), technikailag mindig csak a legutolsó feltöltött posztodat tudjuk figyelembe venni – de ez a többi kihíváshoz feltöltött posztjaidat nem befolyásolja.

A Műanyagmentes július végén mindegyik kihívás kapcsán a legkreatívabb vállalást egy-egy Greenpeace-ajándékcsomaggal jutalmazzuk. Az ajándékcsomag tartalma:

• 1 db Greenpeace-logóval ellátott vászontáska,

• 2 db Greenpeace-logóval ellátott bevásárlózsák,

• 1 db Greenpeace-logóval ellátott póló és

• 1 darab Greenpeace-logóval ellátott maszk.

Ne feledd: egyéni fogyasztói döntéseiddel rengeteget tehetsz azért, hogy minél inkább visszaszoruljon a bolygónkat elárasztó műanyagszennyezés. Ám tartós, érdemi, nagy horderejű változást rendszerszinten tudunk elérni. Mi azért küzdünk, hogy visszaszorítsuk a természetet pusztító műanyagszennyezést. Azon dolgozunk, hogy az erőforrás-pazarló és szeméthegyeket növelő egyszer használatos kultúráról át tudjunk állni a tartós, többször használatos megoldások alkalmazására. Segíts nekünk ebben te is, támogasd munkánkat: greenpeace.hu/muanyag