Környezetvédőként biztos sokat gondolkodtál már azon, hogyan tudod tudatos ajándékkal meglepni szeretteidet úgy, hogy közben hátat fordítasz a túlfogyasztás és az értelmetlen vásárlás minden évben visszatérő kavalkádjának. Most 5 olyan ötletet hoztunk, ami környezet- és pénztárcabarát is egyben.

1. Ajándékozz Greenpeace-támogatást!

Biztos te is ismersz olyan embert, aki a mindennapi életben rengeteget tesz bolygónk védelméért. Lepd meg őt azzal, hogy Greenpeace-támogatóvá teszed egy teljes évre. Ezzel segítesz neki, hogy erőfeszítései megsokszorozódjanak, és részt tudjon venni akár olyan távoli helyek védelmében is, mint az esőerdők vagy a sarkvidékek. Nem utolsósorban pedig ajándékoddal közös jelenünkért és jövőnkért teszel.

Mindössze annyit kell tenned, hogy kiválasztod azt a havi rendszerességgel adományozott összeget (ez a lehetőség már havi 500 forinttól elérhető), amennyivel a Greenpeace Magyarországot egy éven át támogatod az ajándékozottad nevében. Bónusz: ajándékod ráadásul egy egész éven át tart!
A Greenpeace-támogatás ajándékát egy kedves, egyedileg szerkeszthető képeslapon keresztül „adhatod át” – ezt kinyomtathatod, vagy e-mailben is elküldheted!

2. Az ajándék nem attól lesz jó, hogy vadonatúj.

Ajándékozz használt tárgyakat! Az internetes piactereket bújva igazi kincsekre bukkanhatunk, de akár használtruha üzletekben, adományboltokban is megtalálhatjuk a tökéletes ajándékot. A gyártással és szállítással járó CO2-kibocsátást így mindenféleképpen megspóroljuk a Földnek, és kis ötleteléssel igazán különleges meglepetéseket adhatunk. Lepd meg kedvenc könyvmolyodat egy antik könyvvel, vagy egy zeneimádó barátodat egy régi lemezzel!

3. Kreatívkodj!

A saját készítésű ajándék sosem megy ki a divatból. Időigényesebb, de nagyon megéri! Ehető ajándéknak mindenki örül, de rengeteg leírást találunk a neten jobbnál-jobb kreatív ötletekről is. Önts szappant, gyertyát, készíts méhviaszos kendőt, vagy fesd ki egy kis növény cserepét. De akár egy szép, kézzel készült képeslap is tökéletes lehet valakinek.

4. Ajándékozz élményt!

Bizony, ez még otthon maradva is lehetséges! Színházak, mozik, koncertek – minden elérhető már online élményként is. De egyszerűbben is megoldhatjuk ezt: ne felejtsük el, hogy a tárgyi ajándékok csodásak, de semmi sem értékesebb, mint az együtt töltött idő. Vigyél el valakit kirándulni, szervezz társasjátékozást, vagy közös főzést!

5. Vásárolj ajándékot magyar készítőktől!

Ha egy kisvállalkozót támogatsz, azzal valakinek az álmát építed. Ráadásul, ha közvetlenül a forrásból vásárolsz, az ajándék CO2 lábnyomát is minimalizálod, nem beszélve a felesleges műanyag csomagolásról, amit szintén el tudsz így kerülni, ha a boltban veszed meg a kiválasztott ajándékot.

+1 Mibe csomagoljam az ajándékokat?

Csomagoljunk tudatosan! A karácsonyi ajándékok csomagolópapírjai, illetve a különböző ajándéktasakok által rengeteg szemét termelődik minden évben. Íme néhány ötlet, amivel szép és környezetbarát csomagolásban adhatjuk át az ajándékainkat.

🎁 Régi újságpapír, reklámanyag. Még ha nem is mi hozzuk haza, mindenki otthonában találunk régi újságot, szóróanyagokat. Csomagold ezekbe az ajándékokat, az egyedi megoldás mindenkinek tetszeni fog!
🎁 Hasznos és szép csomagolás. Ha textilből készült ajándékot választasz, például bevásárlózsákot, legyen az a többi ajándék csomagolása! Egyszerű, de nagyszerű megoldás.
🎁 Őrizd meg és használd újra. Ha hagyományos módon csomagolt ajándékot kapsz, a papírt ne hajítsd a kukába! Miután óvatosan kicsomagoltad az ajándékokat, rakd el a csomagolópapírt egy következő alkalomra.