Ez a blogcikk egy sorozat része, melyben arra adunk válasz, mit tehet egy felelős cégvezető a műanyagszemét kiiktatásáért. Olvasd el a többi bejegyzésünket is, melyben arról írunk, hogyan lehet újragondolni a csomagolást, az újrahasznosítást, vagy magát a terméket.

A benzinkutakról jól ismerjük, hogyan működik egy újratöltő rendszer. Szóval nem kell a kereket újra feltalálni − csak azt kell kitalálni, hogyan tudjuk adaptálni ezt a megoldást más termékekre is. 

Ha töltőállomásokat és újratölthető tartályokat ajánlasz a fogyasztóidnak, azzal lehetőséget adsz nekik arra, hogy jobb minőségű, sőt, akár személyre szabott csomagolást választhassanak. Vagy akár magát a vásárlást is testreszabhassák, hiszen például tetszőlegesen keverhetik az ízeket, és pont annyit vásárolhatnak, amennyire szükségük van. Ez javíthatja a fogyasztói élményt és segíthet a költségmegtakarításban is, különösen a szállítás területén.

Ha a termék forgalmazója vagy, és nem pedig gyártó, akkor is van lehetőséged elkerülni az eldobható műanyag csomagolást. Mérd fel, mennyi eldobható műanyag került az elosztói láncba, és gondold át, hogy valóban szükséges-e mind.

Vannak például olyan vendéglátóhelyek, kávézók, ahol letéti díjért dizájnos, tartós, újratölthető poharat adnak. Sőt, már létezik kávézókban okospohár is, amely érintés nélküli fizetésre is alkalmas, csak oda kell tartani a leolvasóhoz. Ilyen csomagolóanyagokkal nemcsak a műanyaghulladékot csökkentheted, hanem a márkahűséget is erősítheted. 

Konkrét ötletekért érdemes szétnézni egy csomagolásmentes boltban is. Ezekben azt fogod látni, hogy nagyon sokféle terméket tudnak a vásárlók által hozott edényekbe tölteni a tésztától a tisztítószereken át az étolajig.

Azzal is jelentősen csökkentheted a műanyaghulladékot, ha gondoskodsz róla, hogy a csomagolóanyag visszakerüljön hozzád és újra csomagolhass bele. Ilyen rendszer volt itthon a szódás-, vagy Nagy-Britanniában a tejesüvegeké, de vannak erre igazi mai megoldások is: kozmetikaicikk-, és élelmiszergyártók, tisztítószereket gyártó vállalatok is készítenek már tartós csomagolóanyagokat, amelyeket a vásárló visszaküldhet, és a gyártó tisztítás után újrahasználhat. A vásárlóidat pedig ösztönözheted ajándékkal vagy a következő vásárlásnál érvényesíthető kedvezményekkel a csomagolóanyag visszajuttatására.

Vegyünk búcsút az egyszer használatos PET-palackoktól!

Írd alá a petíciót, követeld velünk együtt, hogy az egyszeri használat után kidobásra ítélt eldobható ital-csomagolóanyagok helyett legyenek visszaváltható palackok!

Cselekszem