Ez a blogcikk egy sorozat része, melyben arra adunk válasz, mit tehet egy felelős cégvezető a műanyagszemét kiiktatásáért. Olvasd el a többi bejegyzésünket is, melyben arról írunk, hogyan lehet újragondolni a csomagolást, a termék disztribúcióját, vagy magát a terméket.

Tudtad, hogy a világon mostanáig előállított műanyagoknak csupán 9%-át hasznosították újra? Hiába hangoztatja sok cég, hogy a műanyag csomagolásai újrahasznosíthatók, ez a szó sokszor csak egy divatos üres frázis. Hiszen a környezet szempontjából nem csak az a kérdés, hogy valami újrahasznosítható-e, hanem az, hogy valóban újra is hasznosítják-e. Ha nem, akkor a természetben a legtrendibb újrahasznosítható dologból is csak szemét lesz. 

Sok olyan termék van, például a palackozott alkoholtartalmú italok között, amelyeknél már adott a lehetőség a hatékony visszagyűjtésre és újratöltésre. Miért ne lehetne ezt megcsinálni más termékeknél is? Ezt a megoldást a betétdíj mozgatja, amely a hulladékból automatikusan értéket gyárt. Hiszen ha csak néhány tíz forintnyi betétdíj is van egy palackon, már ez az összeg is arra ösztönzi a vásárlókat, hogy ne dobják ki, hanem vigyék vissza a csomagolóanyagot. 

A rendszer régebben Magyarországon is működött. Mindenki tudta, hogy körülbelül mennyit ér egy szörpös vagy egy sörösüveg, ha visszaviszi a boltba. Ha feltünteted a csomagoláson a betétdíj összegét, az segíthet, hogy a saját, vagy az általad értékesített csomagolóanyag ne kerüljön ki szemétként a környezetbe.

A betétdíj arra is lehetőséget ad, hogy a műanyag mellett másfajta csomagolást is bevezethess. Mivel így az anyag sokáig forog a rendszerben, érdemes lehet befektetni a lehető legjobb csomagolásfajtákba, hogy az minél hosszabb ideig maradjon használható.

Jó példa a betétdíj új területen való alkalmazására az acél ételdoboz, amit a Felelős Gasztrohős csapata vezetett be budapesti éttermekben, hogy így csökkentsék az egyszer használatos elviteles műanyag dobozok mennyiségét. A Vidd és hozd acél kajaboxot elég egyszer megvenni, utána cserealapon bármelyik, a programban részt vevő étteremben használható. Ezt a rendszert azért találták ki, mert nagyon sok étterem a szennyeződésektől félve nem ad ki ételt saját, hozott ételdobozban, így a vendég, ha akarna sem tudna környezettudatos megoldást választani. A kajaboxot azonban visszavitelkor cserélik, így a vásárló egy másik, ugyanolyan edényben kapja meg elvitelre az ételét. 

A fesztiválokon alkalmazott betétdíjas pohár is nagymértékben csökkenti a műanyaghulladékot, hisz egy rendezvényen keletkező hulladéknak akár a 60%-át is kiteheti az eldobható műanyag pohár. Az eldobható poharak ráadásul főleg a vegyes kukákba kerülnek, ahonnan biztos, hogy nem hasznosítják őket újra. A betétdíjas, masszívabb, merevfalú műanyag poharak ezzel szemben hosszabb élettartamúak, elmoshatók, és akárcsak az üvegpoharak, újra és újra felhasználhatók.

Vegyünk búcsút az egyszer használatos PET-palackoktól!

Írd alá a petíciót, követeld velünk együtt, hogy az egyszeri használat után kidobásra ítélt eldobható ital-csomagolóanyagok helyett legyenek visszaváltható palackok!

Cselekszem