Ez a blogcikk egy sorozat része, melyben arra adunk válasz, mit tehet egy felelős cégvezető a műanyagszemét kiiktatásáért. Olvasd el a többi bejegyzésünket is, melyben arról írunk, hogyan lehet újragondolni a csomagolást, az újrahasznosítást, vagy a termék disztribúcióját.

Gondolkodj kreatívan. Ha nem tudsz változtatni a műanyag csomagoláson, mert nem lenne biztonságos, akkor miért ne gondolkodnál el azon, hogy változtathatsz-e akár magán a terméken is? Ma már vannak tabletta formájú fogkrémek, szájvizek, samponrudak, vagy mosószereket helyettesítő mosólabdák, amelyek apró kerámiagolyókat tartalmaznak. Egy ilyennel akár 1000-1500 adag ruhát is ki lehet mosni vegyszerek és rengeteg műanyag csomagolási hulladék nélkül.

Ha a terméked jellege miatt ez az út járhatatlan, akkor próbálkozz más megközelítéssel: forgalmazd nagyobb mennyiségben, koncentrátumként, vagy törekedj utántöltésre.

Van olyan vállalkozás is, amely például a szájvíz- és fogkrémtablettákat prémium kategóriás csomagolásban, gyönyörű tégelyekben forgalmazza, amelyekhez a vásárlók később csak utántöltést rendelnek, így a termék formájával, és az utántöltés lehetőségével is nagy mennyiségű műanyag csomagolást takarítanak meg.  

Egy másik csomagolást csökkentő ötlet, hogy egy több terméket tartalmazó háztartási tisztítószer családhoz csak egyetlen darab tartós, formatervezett szórófejes flakont adnak, a családhoz tartozó különböző tisztítószerek pedig koncentrátum formájában a palack aljára illeszthető kis méretű tégelyekben kaphatók. A tégelyt rá kell tekerni a flakon aljára, és feltölteni a palackot vízzel. 

Ha ez lehetséges, és nem rontja a termék minőségét, akkor préseléssel, tömörítéssel is csökkenthető a műanyag csomagolás mennyisége. A növények ültetéséhez használt kókuszrostot például tömörített tégla formájában árusítják és otthon csak törni kell belőle egy darabot, majd vizet hozzáadni, amitől azonnal a sokszorosára duzzad. 

Vegyünk búcsút az egyszer használatos PET-palackoktól!

Írd alá a petíciót, követeld velünk együtt, hogy az egyszeri használat után kidobásra ítélt eldobható ital-csomagolóanyagok helyett legyenek visszaváltható palackok!

Cselekszem