A műanyagszennyezésnek már nem csak a környezetünk, hanem a testünk is ki van téve. Mutatunk pár példát, hogy mire figyelj a mindennapokban, ha te is meg akarod óvni a sajátod mellett a bolygó egészségét is.

Mindannyian tudjuk, hogy a műanyag rossz – de mi lenne, ha azt mondanánk, hogy a műanyag sokkal több dologban is megtalálható, mint gondolnád? Ezek a műanyagok nem felismerhetőek azonnal: oké, persze, könnyű azt mondani egy műanyag palackra, hogy műanyag, de mi van azokkal a mindennapi használatban lévő dolgokkal, amikről ezt nem is feltételeznénk elsőre? Ez a jelenség mára már olyan méreteket öltött, hogy idén először az emberi vérben is kimutathatóvá vált a műanyagszennyezés. A mikroműanyagok emberi szemmel nem látható részegységek, amik hosszútávú következményeiről még pontos ismeretünk nincsen, de azt feltételezhetjük, hogy semmiképpen nem pozitív hatást gyakorol ránk. 

Megmutatunk 7 mindennapi használati cikket, amik által ki vagyunk téve a műanyagszennyezésnek. 

Lássuk

Műanyag-alert-ruhanemű
  1. Ruhaneműk. Furcsa abba belegondolni, hogy amit viselünk, gyakran szintetikus anyagokból készül, ergó ott van benne a műanyag. Mindig olvasd el az összetevőket a belső cetlin, és ha műszálat (poliészterkeverékeket) is tartalmaz, akkor egy jó indok lehet, hogy ne vedd meg és kerüld a műanyagszennyezést. (Persze, a turizás más, de az újonnan vásárolt ruháknál erre jobb figyelni.) Törekedj a természetes anyagokra, olyanokra, mint: a pamut, a kender, a bambusz – igen, az utóbbi is létezik, még vasalni sem kell! És ne feledd: a legfenntarthatóbb ruhák mindig azok, amik MÁR a szekrényedben vannak! 
  2. Dohánytermékek. Talán ez az a kategória, amiről sok jót nem lehet írni, de ha a műanyagszennyezést vesszük górcső alá, akkor is sajnos oda lyukadunk ki, hogy jobb, ha kerüljük a dohányzást. A cigarettacsikkek a leggyakrabban eldobott műanyagok: általában a strandokon landolnak, miután a csatornába mosódnak és a tengerbe ömlenek. A cigaretta szűrő része műanyagszálakat tartalmaz, ráadásul nem csak a használóját károsítja, hanem mérgező vegyi anyagokat juttat a tengeri környezetbe is. Ne dőljünk be a hevítős dohánytermékeknek sem, ugyanúgy tartalmaz műanyagot a szűrője – a tüdődnek lehet egy fokkal jobb (bár nem tudjuk még), de a bolygót ugyanúgy bántod vele.
Műanyag-alert-dohánytermék
  1. Rágógumi. A rágógumigyártók az USA-ban üzleti titokra hivatkozva általában nem adják ki az összetevők listáját, itthon viszont rajta van a csomagolásán is és tudjuk, hogy gyakran műanyagot tartalmaznak. Ráadásul ugyanazt a műanyagot, amit egy műanyag zacskó is, ezt polietilénnek hívjuk. Sőt, ha tovább szemezgetünk az összetevők között, akkor poliizobutilént is találunk benne, amiből sok gumitermék, így a gumiabroncsok is készülnek. Nyami! Kinek lenne kedve ezt rágni, ha tisztában lenne a tényekkel?
  2. Menstruációs termékek. Az egyszerhasználatos műanyagokkal tele van már maga a  csomagolás is, de ugyanúgy benne van a tamponokban és a betétekben is. Ha a műanyagszennyezéstől-mentes menstruáció módját keresed, akkor megéri beruházni a mosható betétbe, a menstruációs bugyiba vagy a kehelybe. Valószínűleg még te is jobban fogod magad érezni bennük!
Műanyag-alert-menstruációs-termékek
  1. Kozmetikumok. Majdnem mindenki képes letérdelni a kozmetikumok előtt, és hálát adni értük. De ha tudnánk azt, hogy pontosan miket is kenünk magunkra, akkor valószínűleg inkább egy tengerparti faluban élnénk le az életünk hátralevő részét, és friss algapakolást helyeznénk fel mindennap. Szinte minden nagy márkának van olyan terméke, ami tartalmaz mikroműanyagot (pl. a bőrradírok!), szóval mindenképpen figyeld az összetevők listáját és mondj nemet a polietilénre!
  2. Teafilter. A nagy kereskedelmi forgalomban lévő teafilterek legtöbbje tartalmaz műanyagot, de csak azért, hogyha beleteszed a forró vízbe, akkor ne essen össze teljesen. Maga a csomagolás, amiben a kis teafilterek vannak, azokat is bevonják egyszerhasználatos műanyaggal, szóval dupla műanyagriadó! Csomagolásmentes boltokban kiváló tealeveleket lehet kapni, öntsd le forró vízzel és élvezd a műanyagszennyezés szabadságát!
Műanyag-alert-teafilter
  1. Rágcsák. A boltokban kapható csipszek, mogyorók, magvak mind-mind olyan csomagolást kapnak, ami tele van műanyaggal. A zacskó belsejét ráadásul bevonják még egy extra, fémezett fóliaréteggel, hogy a tartalma friss maradjon, tehát ezzel még egyet aláásnak az újrahasznosításnak. Jelenleg is folynak a kísérletezések, hogy milyen alternatív csomagolóanyagot tudnának használni a nagyobb márkák, ezért csak annyi marad nekünk, hogy reménykedünk (és egyelőre nem vesszük meg a termékeiket). Szerencsére sok üzletben már elérhető sokféle rágcsa “kimérős” változatban is – ne hagyd otthon a vászonszütyődet!

Tudjuk, hogy nagyon nehéz mindenre figyelni, ezzel mi is így vagyunk. Viszont törekedni kell arra, hogy a lehető legkisebb műanyagszennyezéssel éljük a mindennapjainkat. Mind magunkért, mind a bolygóért.

Érdekel még a téma? Olvasd el további bejegyzéseinket a témában.