Megindító videót készített a Greenpeace fiatal művészek közreműködésével, hogy a kortárs tánc segítségével hívja fel a figyelmet a körülöttünk zajló természetpusztításra és annak súlyos következményeire. A produkciót a Bükki Nemzeti Parkban, kivágott tölgyfák csonkjai között vették fel. A Bükk és a teljes Északi-középhegység a Kárpátok része, amelynek döbbenetes pusztulásáról egy héttel ezelőtt számolt be a zöldszervezet nemzetközi jelentésében. Most az itt készült kisfilm világít rá drámai képsoraival arra, hogy az élővilág sokféleségének csökkenése már elérte azt a szintet, ami a civilizációnk fennmaradását veszélyezteti, és valóban égető kérdéssé teszi a videóban megjelenő üzenetet: Meddig tart az élet?

„Az ember és a fa is a természet része, és ez elég indok arra, hogy saját lényem egy hasonlataként tekintsek az erdőre és az azt alkotó fákra. Ha kicsit megváltoztatjuk a gondolkodásmódunkat és azt, ahogyan a természethez viszonyulunk, akkor sokkal gazdagabban tudjuk szemlélni a körülöttünk élőket, és ez volt a vezérfonala ennek a filmnek.” − mondta Feicht Zoltán, a film rendezője.

A Greenpeace hangsúlyozza, hogy az egyre gyorsuló természetpusztítás már a saját életfeltételeinket veszélyezteti. Napjainkban a fajok kihalása több százszorosára gyorsult ahhoz képest, mint amilyen átlagosan az elmúlt tízmillió évben volt, és közel 1 millió fajt fenyeget kipusztulás. Eközben Magyarországon még a védett erdők nagy részében is túlzott intenzitású fakitermelés zajlik. A kormány a természet védelméért felelős intézményrendszert a tehetetlenségig leépítette, a tűzifarendelettel a természetvédelmi korlátozásokat fellazította, és a döntéshozók régóta halogatják a 2030-ig szóló Nemzeti Biodiverzitás Stratégia elfogadását. Mindennek megkoronázása, hogy a kormány eladhatóvá akar tenni védett természeti területeket is.

A Greenpeace múlt héten közzétett jelentése is döbbenetes mértékű természetpusztítást tárt fel Európa egyik legértékesebb természeti területén, a Kárpátokban, és ebből a rombolásból hazánk is kiveszi a részét. Az Északi-középhegység a Kárpátok része, ahol minden természetszerető, természetjáró ember a saját szemével láthatja, hogy erdeink tele vannak tarra vágott foltokkal − egy ilyen területen készült a Greenpeace kisvideója is.   

„Az életünket fenntartó természeti rendszereket élőlények milliárdjai alkotják, és ezek működtetik a természetes körforgásokat, ezeknek köszönhetjük hogy van vizünk, levegőnk és termékeny talajunk. Ha elpusztítjuk az élővilágot, az magával fog rántani minket is. Az ökológiai összeomlás a küszöbön áll, és legalább olyan fenyegető veszély, mint a klímaválság. A két folyamat szorosan összefügg egymással. A fajok kihalása súlyosbítja a klímaváltozást, és a klímaváltozás pedig tovább gyorsítja a fajok kihalását.” − mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás-kampányfelelőse.

A Greenpeace azt követeli a magyar kormánytól, hogy változtasson az eddigi irányon, és tisztelje a természetet: 

  • hagyjon fel a természetpusztító beruházásokkal; 
  • építse vissza a hazai természetvédelmi intézményrendszert; 
  • vonja vissza a fakitermelést megkönnyítő rendeletet;
  • és fogadja el végre a régóta halogatott 2030-ig tartó Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát. 

Hazánknak a Kárpátok erdeinek megőrzésével kapcsolatban is van teendője, hiszen ez a nyolc országon átívelő hegyvonulat a vadvilág egyik utolsó menedéke Európában, ami csak az érintett országok együttműködésével menthető meg. Ennek érdekében a Greenpeace petícióval összekötött nemzetközi kampányt índított, amelyben azt kéri a döntéshozóktól, hogy azonnal tiltsák be a felelőtlen fakitermelést a Kárpátok erdeiben. Emellett uniós finanszírozással meg kell alkotni egy olyan cselekvési tervet, amelynek végrehajtása során létrejön egy országhatároktól független, érintetlen területekből álló hálózat, ahová még utak sem vezetnek, és ahol semmi sem zavarhatja az élővilágot.

A zöldszervezet arra figyelmeztet, hogy azonnal cselekednünk kell. Mindannyian a természet részei vagyunk − az életünk a tét.

Mentsük meg a Kárpátok erdeit!

Védjük meg a Kárpátok erdeit, Európa vadvilágának utolsó menedékét. Állj ki azért, hogy betiltsák a felelőtlen fakitermelést és az új erdészeti utak létesítését a Kárpátok erdeiben!

Cselekszem

A videó ezen a linken érhető el.

További fotók innen tölthetők le.

Bélyegkép: Járdány Bence / Greenpeace