Budapest, 2023.10.12. A volt Óbudai Gázgyár melletti Duna-parton tiltakozott a Greenpeace a Dunát érő szennyezés ellen. Bár lassan három évtizede kötelezték a Gázgyár jogutódjait a mérgek eltávolítására, ám azt  a hatóságok mégsem tudták elérni, hogy az állami tulajdonban lévő cég- jelen esetben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.- végrehajtsa a kötelezettségét. A Greenpeace öt év után újabb, részletesebb méréseket végzett a terület mellett a Duna-parton, hogy felmérje a szennyezés alakulását . 

A Duna szennyezése ellen tiltakozott a Greenpeace az Óbudai Gázgyárnál
© Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

A Greenpeace 2018-as mérésének eredményei kimutatták, hogy a talajból a Dunába kicsorgó vízben egyes, rákkeltőnek minősített szennyezők több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket. A zöldszervezet már akkor felszólította a hatóságokat, hogy kezdődjön meg a teljes kármentesítés, és lépjenek fel a Dunába ömlő illegális szennyezés ellen. Az azóta eltelt időben azonban semmiféle előrelépést nem tapasztaltak, mert többször is elhalasztották a kármentesítés határidejét. A Greenpeace szerint elfogadhatatlan, hogy mérgek folynak az ivóvízbázisba, illetve az is, hogy nincs semmi jele annak, hogy mikor kezdődhet meg a mérgek eltávolítása. 

A Greenpeace szakértői tegnap újabb mintákat vettek a már nem működő Gázgyár elhagyott területe melletti Duna- parton a kiszivárgó, bűzös, olajos folyadékból. A Greenpeace öt évvel első mérése után most egy még kiterjedtebb méréssel szeretné megtudni, hogy változott-e a szennyezettség, illetve hogy milyen mérgek és milyen mennyiségben mérgezik a Dunát. Korábban az arzén mellett rákkeltő benzolt, mérgező PAH-okat találtak a talajvízre megadott határérték sokszorosában a talajból szivárgó vízben.

A terület kármentesítésére a szennyezőt, a Fővárosi Gázműveket közel 30 éve kötelezték. Ezért a jelenlegi jogutódja, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. felel. A kármentesítést jogerős határozat írja elő, a végrehajtás határideje azonban számtalanszor későbbre tolódott, a szennyező szankciók helyett folyamatosan új határidőket kapott a hatóságoktól.

A Duna szennyezése ellen tiltakozott a Greenpeace az Óbudai Gázgyárnál
© Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Még 2021. május 27-én jelent meg egy kormányrendelet, ami alapján  módosították a kármentesítésre meghatározott eredeti határidőket. Ezek 2022. december 31., illetve egyes részfeladatokra 2024. április 30. lettek volna. Az MVM Next későbbi kérésére ismét módosították a kármentesítés határidejét. A kármentesítés elvégzésére és a záródokumentáció benyújtására 2024. december 31-et, az egyes részterületek kármentesítésére és a felszín alatti vizeket érintő határidőre 2026. április 30-at határoztak meg.

“Ne mérgezzék tovább a Dunát! A Greenpeace Magyarország azonnali intézkedést vár a hatóságoktól, és felszólítja az illetékes MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., hogy haladéktalanul kezdje meg a kármentesítéshez szükséges lépéseket. Ne veszélyeztessék tovább a lakosságot, ne módosuljon többet a kármentesítés határideje!”- nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace ígérete szerint pár héten belül nyilvánosságra is hozza új, részletesebb mérésének eredményeit. Ígéretük szerint a mérés eredményeit a hatóságokkal is megosztják majd.

A Greenpeace helyszínen készült fotóit innen tudja letölteni. 

Lábjegyzet:

A gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt a gáz tisztításának melléktermékeként közel 200 ezer tonnányi talajt szennyeztek el cianiddal, arzénnal és egyéb, fokozottan veszélyes vegyületekkel szennyezett gázmasszával, amit a területen ástak el. A lerakott veszélyes hulladék évtizedek óta szennyezi a talajvizet és a talajt, ezenfelül alacsony vízállás esetén a Dunába ömlik. Az egész partot belengő mérgező vegyszerszag, különösem kisvíz idején évtizedek óta jellemzi a területet. A helyzet olyan súlyos, hogy a gázmassza már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti. Erről hiába van tudomása a hatóságoknak évtizedek óta, érdemben mégsem léptek fel a terület megtisztításáért. A Greenpeace 5 évvel ezelőtti mérése során arzén mellett, rákkeltő rákkeltő benzolt, mérgező PAH-okat talált a talajvízre megadott határérték nagyon sokszorosában a talajból szivárgó vízben.