Budapest, 2024. április 15. – A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén. Megengedhetetlen, hogy a hazai akkumulátorhulladékok jelentős részét kezelő cég telephelyéről ilyen kritikus szennyezés juthat ki, mérgezve a környezetet, súlyosan veszélyeztetve az emberi egészséget és az élővilágot. A Greenpeace a szennyezés azonnali, részletes kivizsgálását és szigorú szankcionálását követeli a hatóságoktól. Emellett azt, hogy amennyiben továbbra is fennáll a szennyezés, akkor a hatóságok kötelezzék a céget a teljes kármentesítésre.

© Greenpeace

Helyi lakosok jelezték a Greenpeace felé, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé folyt a Salgó-patakba az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a március 15-i hosszú hétvége alatt. A Greenpeace szakértői a bejelentés alapján március 18-án kimentek a helyszínre, ahol mintákat vettek a patakba folyó szennyvízből. A szennyezésről és a mintavételről a zöldszervezet azonnal értesítette az illetékes hatóságokat. A mintákat ezután az Eurofins Magyarország laboratóriumába szállították. Az akkreditált vizsgálat [1] kimagasló mértékben mutatott ki az emberi egészségre rendkívül veszélyes vinil-kloridot (814 mikrogramm/liter) [2], diklóreténeket (990,1 mikrogramm/liter), illetve az arzénkoncentráció is magasabb volt, mint a felszíni vizekre megengedett határérték (34,2  mikrogramm/liter). 

A vinil-klorid [3] bizonyítottan emberi rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező illékony szer, ami a PVC-gyártás alapanyaga. A szintén magas koncentrációban kimutatott cisz-Diklóretén mérgező anyag, de különösen a vízi környezetre veszélyes, ahol hosszú távú károkat tud okozni. A Salgó-patak Salgótarján belső területén folyik össze a Tarján-patakkal. Az illékony vinik-klorid így nagy valószínűséggel a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét, és az érintett élővizeket.

Az Éltex Kft. az utóbbi években jelentősen növekedett, mára meghatározó cég az akkumulátorgyárak hulladékának a kezelésében. Többek között a gödi Samsung-gyár hulladékának kiemelt elszállítója is. A gyár területén belül több létesítményt is bérel, és onnan éves szinten mintegy 16 290 tonna hulladékot gyűjthet be és kezelhet. 

Már eddig is több szabálytalanságot tártak fel az Éltex Kft-vel kapcsolatban: részben ők szállítják el a hulladékot a komáromi akkumulátorgyárból. Ennek kapcsán a bíróság kimondta, hogy az Átlátszó jogosan állította, hogy az Éltex mocsai telephelyén szabálytalanul tárolt 83 tonna mérgező, nehézfémtartalmú hulladékot, ráadásul ezeknek a besorolási kódját is meghamisították. Korábban Salgótarjánban pedig 600 tonna akkumulátorhulladék megfelelő tűzvédelem nélküli tárolása miatt kapott büntetést a cég. Az Éltex telephelyeinek száma folyamatosan nőtt az utóbbi években, ahogy az általuk átvett akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó hulladékok is. A Greenpeace információi szerint a vállalat Gödön és Kistarcsán NMP-t tartalmazó akkumulátorhulladékot is feldolgoz. 

Egy hulladékraktárból, ahol csak tárolást és előkezelést végeznek, nem szabadna mérgező anyagoknak kifolyni, teljességgel elfogadhatatlan, hogy ilyen jelentős koncentrációban kerültek ki mérgek a környezetbe. A Greenpeace március 18-án, rögtön a szennyezés észlelésekor értesítette a hatóságokat, és bejelentést tett a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal, a Katasztrófavédelem és az Országos Vízügyi Főigazgatóság felé. A környezetvédő szervezet most a mérési eredmények bejelentése mellett adatkérélemmel is fordult a hatóságokhoz, és értesítette a salgótarjáni önkormányzatot a szennyezésről. 

Elfogadhatatlan, hogy egy rendszeresen szabálytalanul eljáró és súlyos környezetszennyezéseket okozó cégre van bízva a hazai akkumulátorgyártásból származó hulladékok átvételének jelentős része. A Greenpeace a szennyezés azonnali, részletes kivizsgálását és szigorú szankcionálását követeli a hatóságoktól. Emellett azt, hogy amennyiben továbbra is fennáll a szennyezés, akkor a hatóságok kötelezzék a céget a teljes kármentesítésre. A Greenpeace meggyőződése szerint az ország lakosságának és a természet védelmének érdekében szigorúan ellenőrizni kell, hogy a különböző veszélyes hulladékok – beleértve az akkumulátorgyártásból származó hulladékokat – megfelelő kézbe kerüljenek.

Jegyzetek:

[1] Az Eurofins Magyarország vizsgálati jegyzőkönyve:

https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2024/04/f2144491-871324_greenpeace___2024_k_02802___toxik_salg_1_gdpr.pdf

[2] Az telephely megengedett kibocsátási értékeit nem ismerjük, ám a szennyvíz kibocsátásról rendelkező jogszabály ilyen magas értékre semmiképp sem adna lehetőséget. Vinil-klorid szennyezettségre felszíni vizekre vonatkozó határérték nincs, a felszín alatti vizekre vonatkozó hazai jogszabály 0.5 mikrogramm/litert engedélyez.

[3] A vinil-klorid mutagén, az IARC 1. csoportjába tartozó emberi rákkeltő anyag, amely a ritka angioszarkóma, agy- és tüdődaganatok, valamint rosszindulatú vérképzőszervi nyirokdaganatok fokozott kockázatát jelenti. A vinil-kloridnak való kitettség vetélést és születési rendellenességeket is okozhat, valamint akut bőr- és szemet károsító hatásai lehetnek.