Budapest, 2013. november 22. – A Greenpeace Magyarország kezdeményezése alapján uniós kötelezettségszegési eljárás indul az almásfüzitői vörösiszap-tározóban folyó hulladéklerakás miatt. A zöld szervezet üdvözli az Európai Bizottság döntését. A hazai hatóságok elutasító magatartása és tétlensége vezetett odáig, hogy 2012 januárjában a szervezet kénytelen volt magasabb fórumon kezdeményezni a magyar környezet megóvását.

Az ügy előzménye, hogy Almásfüzitőn, közvetlenül a Duna partján a Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV) komposztkészítés címén számtalan veszélyes hulladékot tárol és kever egy vörösiszap-tározó tetején. A vörösiszap befedése céljából évek óta több százezer tonna, veszélyes hulladékokat is tartalmazó, úgynevezett „komposztot” rak le a közvetlenül a Duna partján levő tározóra, amely Natura 2000 területtel határos. Ha valóban a letakarás lenne a cél, azt már réges-rég meg lehetett volna oldani nem veszélyes anyagokkal.

A Greenpeace hulladékgazdálkodási szakértője szerint nem játszódnak le a komposztálódásra jellemző folyamatok a tározóban. A több mint 160-féle veszélyes – például nehézfémmel szennyezett – hulladék és egyéb hulladékok keverésével, majd az elégtelen szigetelésű tározóba való kihelyezésével a környezeti kockázat jelentősen nő. Nyilvánvaló, hogy hosszú távon a tározóra lerakott toxikus anyagok a környezetbe, a talajvízbe és a Dunába jutnak.

A Greenpeace 2011-ben indította kampányát a környezetet súlyosan veszélyeztető tevékenység ellen, mely során a hazai hatóságokat (Környezetvédelmi Felügyelőség, Ügyészség stb.) több alkalommal is felkérte és felszólította, hogy tegyenek a jogszabálysértő és kockázatos gyakorlat ellen. Mivel a hazai hatóságok elutasították az összes kezdeményezést, ezért a Greenpeace 2012 januárjában az Európai Bizottsághoz fordult.

„Minden hulladékkezelési tevékenység során be kell tartani a környezet és az egészség megóvására vonatkozó hazai és uniós előírásokat. Véleményünk szerint a Tatai Környezetvédelmi Zrt. almásfüzitői tevékenysége jogszabályokat sért. Az engedélyezés során nem vizsgálták meg kellőképpen, hogy milyen hatással lehet a tevékenység a tározó mellett fekvő, európai szinten védett Natura 2000 területre, továbbá az engedély nem felel meg a veszélyes hulladékok kezelését előíró szabályozásnak. Igazolja álláspontunkat, hogy a Bizottság megalapozottnak találta az érveinket és megindította az eljárást” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója elmondta: „A Greenpeace azt várja, hogy az eljárás hatására a magyar hatóságok felfüggesztik az almásfüzítői vörösiszap-tározón folyó környezetveszélyeztető tevékenységet, és így a kötelezettségszegési eljárást is megnyugtató eredménnyel lezárhatja az Európai Bizottság.”

Összes szakvélemény, hivatalos dokumentum, mérési eredmény:
http://www.greenpeace.org/hungary/vorosiszap/

Az EU dokumentuma az eljárásról:
http://ec.europa.eu/eu_law/eulaw/decisions/dec_20131120.htm#hu

Blog: http://greenpeace.blog.hu
Twitter: @GreenpeaceHU

A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő szervezet, mely a világ több mint 45 országában kész arra, hogy fellépjen a Föld értékeinek védelmében. Radikális, de teljes mértékben erőszakmentes, a legjobb tudományos kutatóintézetekkel működik együtt, tárgyal és lobbizik, ha kell, autópályákat, kormányépületeket zár le. Egyik kezével tiltakozik, másikkal az alternatív megoldásokat mutatja fel. Minden NEM! mellé mond egy IGEN!-t is.