Budapest, 2016. július 4. – A budapestiek 81 százaléka támogatná a Városliget megújítását, de új épületeket, múzeumokat nem építene a parkba, azaz megőrizné a Városliget eredeti közpark jellegét. Még ennél is többen, a fővárosban élők 86 százaléka ért egyet abban, hogy a tervezett múzeumok ne a Városligetben, hanem a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet. A friss közvélemény-kutatás alapján a Greenpeace úgy látja: kihagyhatatlan, hogy végre meginduljon az érdemi, széleskörű egyeztetés a Városliget jövőjéről. A felmérésből ugyanis egyértelműen kiderül: a fővárosiaknak kiemelten fontos a zöldterületek védelme, és az új múzeumokat nem a Városligetben építenék föl.

A Városliget megújításával kapcsolatos legfrissebb, telefonos közvélemény-kutatást a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte a Greenpeace megbízásából, 2016. június 30-án, a budapesti lakosságra reprezentatív 500 fős mintán.

„A kormányzati tervben a Városligetbe új épületeket, múzeumokat építenének, ami fakivágással járna. Más tervek szerint megőriznék a fákat, megújítanák a zöldfelületeket, de nem épülnének épületek, múzeumok a park egy része helyén. Ön melyik verziót választaná?”

A megkérdezettek döntő többsége elutasítja az új múzeumi épületek Városligetbe történő megépítését: a lakosság négyötöde megőrizné a Városliget eredeti közpark jellegét. Ezzel szemben elenyésző, mindössze 13 százalék azok aránya, akik a Városliget megújítását új épületek építésével is elfogadhatónak tartaná. A kérdésben meglehetősen határozott véleménnyel rendelkeznek a lakosok, ugyanis mindössze 2 százalékuk nem támogatja egyik megoldást sem, és 4 százalékuk nem kíván vagy nem tud véleményt alkotni a kérdést illetően.

„Vannak, akik a Budapesten létesülő új múzeumokat a Városligetben szeretnék megépíteni. Mások inkább más, a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken szeretnének új múzeumokat létesíteni. Ön melyik állásponttal ért inkább egyet?”

A budapestiek 86 százaléka azt szeretné, hogy az új múzeumok olyan helyszínen épüljenek föl, ahol nem veszélyeztetnek már létező zöldterületeket. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy egy új múzeumi negyed építése kapcsán tízszer annyian vannak azok, akik a fák és a parkosított környezet megóvását tartják elsődleges szempontnak.

A korábbi [1] és a jelenlegi közvélemény-kutatások eredményeinek tükrében a Greenpeace úgy látja: egyértelműen kihagyhatatlan, hogy végre meginduljon az érdemi, széleskörű egyeztetés a Városliget jövőjéről. A felmérésekből ugyanis az derül ki, hogy a fővárosiaknak kiemelten fontos a zöldterületek védelme, és a Liget közpark jellegének megőrzése érdekében az új múzeumokat nem a Városligetben építenék föl.


Letölthető ábrák a Medián a városligeti zöldterületek beépítéséről szóló, 2016. június 30-i közvélemény-kutatása eredményeiről: https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157669945175501

Jegyzetek:

  1. Az Ipsos 2016. januári közvélemény-kutatása a Városligetről: https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2018/10/o-3ouWCbPtYo-fvRJmhAL_HhvFC-3A72b9Sf5oTRT8cCjniDcmjv79PTTwf0vPQ4w7ZZISf43TDDFBs-URn4fWM2SKtVvtp3_V3uRNGWKr2tCpB2lnKGFp9JvSHjIu4KjnHC7Bk9.jpeg
© JÁRDÁNY Bence
Védd meg a városi fákat és parkokat

A városi fák létfontosságúak: tisztítják a levegőt és javítják az egészségünket, közérzetünket.

Cselekszem