Kishantos, 2013. október 17. – A Greenpeace Magyarország egy gigantikus méretű „SAVE KISHANTOS” feliratot készített a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ földjén. Az 500 x 150 méteres felirattal a szervezet a földek elvesztésének súlyos veszélyeire hívja fel a figyelmet.

„Ez az óriási felirat a földről nézve nehezen áll össze, csak megfelelő rálátással olvasható ki az üzenet. Meggyőződésem, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügye is csak kellő perspektívából és a hosszú távú érdekek figyelembe vételével érthető meg. A »kishantosi ügy« ugyanis nem csak arról szól, hogy ki használja a földet, hanem arról is, hogy milyen művelési móddal, mennyire fenntarthatóan teszi ezt. S aki használja a területet, az a társadalom számára hasznos, hiánypótló értéket hoz-e létre, ahogy teszi ezt jelenleg is a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ csapata” – mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója a szervezet Kishantoson tartott sajtórendezvényén.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 15 évvel ezelőtt. Azóta ez a nonprofit szervezet egy európai szinten is egyedülálló programot valósít meg. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biovetőmag előállítása és a biogazdaság üzemeltetése mellett egy népfőiskolát is létrehoztak, ahol több száz gazdálkodót képeztek ki. A központ különböző kutatásokat is végez, és jelentősen hozzájárul a helyi közösségek életéhez. „Ez egy két évtizede jól működő, összetett modell, egy nemzeti kincs, amelyet mindenkinek meg kell ismernie, és amelynek fenn kell maradnia!” – tette hozzá Szegfalvi Zsolt.

A Greenpeace Magyarország 52 csatlakozó szervezettel együtt hisz abban, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ellehetetlenítéséről hozott döntés visszafordítható, a mintagazdaság fennmaradhat és továbbra is művelheti a földeket. Ezért 2013. október 17-én a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, a Greenpeace Magyarország és a csatlakozott szervezetek képviselői bevetették a földeket (egy részén szimbolikusan, kézzel szórva a vetőmagot, a nagyobb részén pedig vetőgépekkel), ezzel is mutatva, hogy a központ még jelentős anyagi kockázatot vállalva is mindent megtesz azért, hogy a területen a legmagasabb szintű  ökológiai gazdálkodás fennmaradjon. A BioSuisse minősítés megtartásának egyik feltétele ugyanis, hogy a terület felének télen is zöldnek kell lennie.

„A »Save Kishantos« felirat messzire látszik, reméljük, hogy a magvetés üzenete is sokakhoz, így a döntéshozókhoz is elér. A mai közös bevetéssel, ezzel a szimbolikus és békés tettel megmutattuk, hogy ez a gazdaság sokunk számára fontos, egyben nemzeti és európai jelentőséggel bír. Célunk az, hogy a központ fennmaradjon, megtartsák az ökológiai gazdálkodást és a következő időszakban is folytatódjon itt a gazdálkodók ökológiai szemléletre való oktatása” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse a civil szervezet akciója során.

11 ok, amiért meg kell mentenünk Kishantost:

  • 21 éve bio módon termel egészséges élelmiszert, a legszigorúbb BioSuisse minősítésnek megfelelően. Nem szennyezi a talajt, a levegőt, a vizeket, nem pusztítja az élővilágot.
  • 452 hektáron működik, ami bizonyítja, hogy nagyüzemi méretekben is működtethető a vegyszermentes mezőgazdaság.
  • A biogazdálkodásban alkalmazható legkorszerűbb gépállománnyal rendelkezik.
  • 15 éve Vidékfejlesztési Központot, népfőiskolát működtet.
  • Német–magyar kormányközi megállapodással jött létre.
  • Több mint 200 magyar fiatalt küldött ki tanulmányútra a dán népfőiskolai partneréhez.
  • Nonprofit, a bevételeit visszaforgatja az oktatásba.
  • Mindig minden fizetési kötelezettségnek eleget tett.
  • Helyi kezdeményezésből, a helyi közösségre támaszkodva alakult ki és működik.
  • 18 embert foglalkoztat állandóan, idényben pedig 50-100 embernek ad bevételi forrást.

További információ:
Rodics Katalin
regionális kampányfelelős
+36 20 479 1916

Háttérinformációk:
Fotók és videók:
ftp://greenpeace.hu
Felhasználónév: sajto
Jelszó: 3e4r5t

Magyar és angol feliratos film Kishantosról:
http://www.youtube.com/watch?v=FG-eigs3itA

Nyílt levél:
http://lmv.hu/El_a_kezekkel_Kishantostol__nyilt_level

„Mentsük meg Kishantost” Facebook-csoport:
https://www.facebook.com/pages/Ments%C3%BCk-meg-Kishantost/168396633353510

A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő szervezet, mely a világ több mint 45 országában kész arra, hogy fellépjen a Föld értékeinek védelmében. Radikális, de teljes mértében erőszakmentes, a legjobb tudományos kutatóintézetekkel működik együtt, tárgyal és lobbizik, ha kell autópályákat, kormányépületeket zár le. Egyik kezével tiltakozik, a másikkal az alternatív megoldásokat mutatja fel. Minden NEM! mellé mond egy IGEN!-t is.

Organic Vegetables in Hungary. © Bence Jardany
Válaszd az ökogazdálkodást

Nézz utána annak, hogy mit eszel! Keresd az ökológiai gazdálkodásból származó termékeket, és válaszd a helyi, szezonális élelmiszereket.

Cselekszem