Budapest, 2017. november 3. – Bár a Liget Projekt kivitelezése a parkrehabilitációval indult, ezt a jelenlegi tervek szerint változatlanul új épületek építése követi majd, ami a Liget közparki jellegének megszűnését fogja jelenteni. Pedig a budapestiek túlnyomó többsége továbbra is kizárólag közparkként szeretné megújítani a Városligetet, épületek nélkül: 72 százalékuk ráadásul abban is egyetért, hogy a jelenleg a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet inkább a Nyugati pályaudvar mögötti ipari terület fejlesztésével hozzák létre. A Greenpeace Magyarország azt várja a kormányzattól, hogy a budapestiek egyöntetű véleményét tiszteletben tartva a Ligetet kizárólag mint közparkot fejlessze, új épületek nélkül. Emellett a környezetvédő szervezet azt várja a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től, hogy hozza nyilvánosságra, mely fákat érintik a most beindult munkálatok.

A Városliget jövőjével kapcsolatos legutóbbi reprezentatív közvélemény-kutatásból [1] kiderül: A fővárosi lakosság 72 százaléka egyetért abban, hogy a múzeumi negyedet nem a Városligetben, hanem inkább a Nyugati pályaudvar mögötti terület fejlesztésével kellene kialakítani.

„Vannak, akik fakivágással és faátültetéssel új múzeumi negyedet építenének a Városliget parkba, majd a Nyugati pályaudvar mögötti ipari területet parkosítanák. Mások elképzelése szerint a Nyugati pályaudvar mögötti leromlott ipari terület fejlesztéseként kellene létrehozni a múzeumi negyedet, a Városligetet pedig csak mint közparkot kellene megújítani. Ön melyik elképzelést támogatná inkább?”

A Liget Projektet a budapestiek többsége konzekvensen elutasítja. Már a 2016 nyarán lekérdezett, a Greenpeace Magyarország által megrendelt közvélemény-kutatás is azt mutatta: a fővárosiak a Városligetet közparknak akarják meghagyni, és elutasítják, hogy a Ligetben fakivágások árán épüljön múzeumi negyed. [3] A mostani kutatás során arra volt kíváncsi a környezetvédelmi szervezet, hogy a budapestiek milyen arányban támogatnának egy olyan elképzelést, melyben a múzeumi negyed egy funkcióra váró, leromlott ipari terület fejlesztésével valósulna meg. Ez hozzájárulna a város élhetőbbé tételéhez, és felértékelné a környék ingatlanjait is. A számokból most is egyértelműen kiderül: a budapestiek továbbra is közparknak őriznék meg a Városligetet, és a múzeumnegyedet inkább más helyszínen hoznák létre.

A Nyugati pályaudvar mögötti múzeumi negyed ötlete nem új keletű. Budapest főpolgármestere, Tarlós István 2010-es Budapest-programjában is ez az elképzelés szerepelt. [4] [5]

A Greenpeace Magyarország továbbra is fontosnak tartja a Városliget mint park rehabilitációját. Fejleszteni kell többek között a jelenlegi közvilágítást és a Liget közparki funkciójának infrastruktúráját; meg kell oldani a növényzet folyamatos karbantartását; és kerékpártárolókat, nyilvános illemhelyeket, szelektív hulladékgyűjtőket kellene kialakítani. Mindezekhez azonban nincs szükség új épületekre a közparkban.

„Azt várjuk a kormányzattól, hogy a lakosság véleményét tiszteletben tartva a Városligetet kizárólag közparkként újítsa meg. A múzeumi negyedet pedig olyan területen valósítsa meg, ahol fakivágások nélkül, a környék fejlesztésével hozható létre új kulturális központ” – nyilatkozta Nyitray Dániel, a Greenpeace Magyarország zöldterületkampány-felelőse.


Letölthető ábrák a Závecz Research Közvélemény-kutató Intézet budapesti lakosságra reprezentatív 500 fős mintán mért közvélemény-kutatása 2017. augusztus 18–22. közötti mintavétellel: https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157685870855844

Jegyzetek:

  1. A fővárosi zöldterületekkel kapcsolatos telefonos közvélemény-kutatást a Závecz Research Közvélemény-kutató Intézet végezte a Greenpeace Magyarország megbízásából 2017. augusztus 18–22. között, a budapesti lakosságra reprezentatív 500 fős mintán.
  2. http://hvg.hu/itthon/20160322_nyugati_palyaudvar_podmaniczky_park_nyugati_liget_projekt
  3. Friss közvélemény-kutatás bizonyítja: a budapestiek több mint 80%-a azt szeretné, hogy a tervezett múzeumok ne a Városligetben, hanem zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet. http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Median—Varosliget/
  4. A nemzet fővárosa – Tarlós István Budapest-programja, 2010. http://tarlosistvan.nothu/bpprogram/bpp.pdf
  5. http://index.hu/kultur/pol/2010/03/02/muzeumi_negyedet_epitene_a_fidesz_a_nyugatihoz/
© JÁRDÁNY Bence
Védd meg a városi fákat és parkokat

A városi fák létfontosságúak: tisztítják a levegőt és javítják az egészségünket, közérzetünket.

Cselekszem