A Greenpeace új tanulmánya szerint mérgező szörnyek lakoznak gyermekeink ruhásszekrényeiben

Budapest, 2014. január 14. – A Greenpeace ma nyilvánosságra hozott új vizsgálata egy sor veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben: így például a Disney és a Burberry luxusmárka termékeiben, valamint hazai boltban árusított Adidas-gyerekruhában is. [1] Ezért Greenpeace-aktivisták ma a vegyi anyagokat jelképező kis szörnyekkel borított ruhákat varrtak az Adidas Andrássy úti márkaboltja előtt.

A Greenpeace Detox kampánya keretében 2013 májusában és júniusában összesen 82, gyermekek számára gyártott textilterméket vásárolt 25 országban (köztük Magyarországon is), nagyobb ruhaüzletekben vagy más márkakereskedőknél. A megvásárolt, 12 világmárka által gyártott termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Azt keresték, hogy találhatóak-e bennük veszélyes vegyi anyagok [2], és ha igen, milyen mennyiségben. A riasztó eredmények, amelyeket a „Kis mese a szekrényedben lakozó szörnyekről” című tanulmányban hoztak nyilvánosságra, sajnos azt mutatják, hogy minden egyes tesztelt márkának van olyan terméke, amelyben található veszélyes vegyi anyag.

Egy Adidas-úszóruha PFOA-tartalma [3] magasabb volt, mint a vállalat saját vegyianyag-előírásában szereplő érték [4], egy Németországban vásárolt Primark-gyermekpólóban pedig a ftalát szintje 11%-os volt [5]. Emellett az NPE-k [6] magas szintjét mutatták ki a Disney és a Burberry termékeiben.

„Elfogadhatatlan, hogy bár az Adidas korábban elkötelezte magát a méregtelenítés mellett, mégsem tette meg a szükséges lépéseket. Az itthon árusított Adidas gyermeknadrág-pulóver szettben NPE-ket és mérgező antimont is ki lehetett mutatni” – jelentette ki Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. A Magyarországról tesztelt másik minta, egy C&A-ban árusított gyermekdzseki az NPE-k és antimon mellett még PFC [7] -ket is tartalmazott.

Chih An Lee, a Greenpeace kelet-ázsiai Detox-kampányfőnöke így nyilatkozott:
„Ez rémálom a szülőknek, akik szeretnének veszélyes vegyi anyagok nélküli ruhákat venni gyermekeik számára. Ezek a »kis vegyi szörnyek« sajnos mindenben megtalálhatóak, az exkluzív luxustermékektől az olcsóbb divatmárkákig. A vizeinket is szennyezik, pedig léteznek alternatívák.”

A Greenpeace Detox kampánya felszólítja a nagyobb ruhamárkákat, így az Adidast is, hogy 2020-ig kötelezzék el magukat a nulla kibocsátás mellett az összes veszélyes vegyi anyagra vonatkozóan. Világszerte eddig már 18 ruhamárka tett ígéretet a méregmentesítésre, és sokuk már komoly lépéseket tett a beszállítói láncok nagyobb átláthatósága és a méreganyagok kivezetése érdekében.

A „Kis mese a szekrényedben lakozó szörnyekről” című tanulmány letölthető innen:

A legújabb Detox jelentés 12 nagyobb ruhamárka gyermekeknek gyártott termékeit tesztelte veszélyes vegyi anyagokra (Adidas, American Apparel, Burberry, C&A, Disney, GAP H&M, Li-Ning, Nike, Primark, Puma és Uniqlo).
magyar nyelven: https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2018/10/Kis_mese_Detox_osszefoglalo.pdf
angol nyelven: http://www.greenpeace.org/china/zh/publications/reports/toxics/2014/detoxglobal

Fotók a Greenpeace-aktivisták akciójáról:
http://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157639737590744/

Lábjegyzetek
[1] A vizsgálatot a Greenpeace International végezte, és a Greenpeace Kelet-Ázsia hozta nyilvánosságra.
[2] A gyermekruhák hormonrendszert károsító nonilfenollá bomló NPE-k, hasonló hatású ftalátok és PFC-k, valamint mérgező szerves ónvegyületek és antimontartalmát vizsgálták.
[3] A PFOA olyan ionos perfluortartalmú vegyület, amelyet a legtávolibb régiókban is megtalálni. Káros hatást fejt ki a szaporítószerv-rendszerre és az immunrendszerre, mind a fejlődés során, mind pedig felnőttkorban.
[4] Az Adidas Tiltott anyagok listája: http://www.adidas-group.com/media/filer_public/85/09/850915ac-f85f-4533-8e87-3c84c8093193/a01_sept_20
[5] A fltalátok csoportját gyakran használják a textiliparban, például a nyomatok finomítására, és sokuk mérgező a szaporítószerv-rendszerre, főképp emlősöknél.
[6] A nonilfenol-etoxilátok (NPE-k) olyan vegyületek csoportja, amelyek lebomolva a környezetben veszélyes nonilfenolokat (NP-ket) alkotnak. Az NP-k közismerten mérgezőek, megzavarják a hormonrendszert, nehezen bomlanak le (sokáig a környezetben maradnak), és bioakkumulatívak, azaz az emberek és állatok szöveteibe beépülve felhalmozódnak.
[7] A PFC-k felhalmozódnak a környezetben és az emberi szervezetben is. Több PFC-vegyület károsítja a szaporodási képességeket és az immunrendszert.