2016. március 18., Budapest – A Liget Budapest-projekt kapcsán tegnap megkezdték a fakivágásokat a 200 éves Városligetben. Annak ellenére, hogy sem valódi szakmai, sem társadalmi egyeztetés nem történt a projektről, és a terveket a lakosság is ellenzi.

A Városliget a világ első nyilvános, mindenki számára nyitott parkja. A Greenpeace álláspontja szerint a Liget nemzeti örökségünk része. Ezért mindannyiunk kötelessége, hogy megőrizzük eredeti szerepét: a városlakók számára nyújtott pihenő- és rekreációs funkcióját, valamint Budapest levegőtisztaságának segítését.

A tervezett infrastrukturális fejlesztések szétfeszítenék a Városliget közparki mivoltát. Tovább darabolnák a meglévő zöldfelületeket, és a jelenleginél is nagyobb terhelést zúdítanának rá.

A projektre gazdasági és környezetvédelmi szempontból is van jobb alternatíva. A fakivágások elkerülhetőek lennének, a tervezett épületeket Budapest más helyszínein is fel lehetne építeni. A Városligetet pedig jóval kevesebből, 50-60 milliárd forintból fel lehetne újítani valódi közparkként. [1]

Különlegessége és fontossága miatt a Városliget nemzeti örökségünk. Közparkként való megóvása nemzeti és nemzetközi kötelességünk is, tekintettel arra, hogy a Liget teljes területe beletartozik az UNESCO-világörökség Andrássy út pufferzónájába. [2]

Jegyzetek:
[1] http://www.origo.hu/kultura/20140311-biztos-hogy-a-varosligettel-kell-eladni-budapestet.html

[2] http://whc.unesco.org/en/list/400/multiple=1&unique_number=462