Want to do more?
#Klímavédelem #Megújulók Szabadítsuk fel a napenergiát

Csatlakozzunk itthon is a megújuló energiák forradalmához! Legyen könnyebben elérhető a napenergia minden magyar háztartás számára!

Cselekszem ×

Budapest, 2019. május 9. – Greenpeace-aktivisták klímavédő diákokkal együtt egy hatalmas transzparenst feszítettek ki az Európa jövőjéről szóló EU-csúcs előtt ma Nagyszebenben. Az akcióval az európai kormányfőknek üzentek: reagáljanak érdemben az egész világot fenyegető éghajlati válságra. A klímavédelem alól egyetlen ország sem vonhatja ki magát, Magyarországnak is fel kell hagynia azzal, hogy hátráltatja a klímaválság elleni küzdelmet. A magyar kormánynak végre érdemi lépéseket kell tennie az éghajlatvédelem érdekében, hogy megvédje a lakosságot a klímakatasztrófától.

A klímatudósok szerint egyre fogy az idő, hogy el tudjuk kerülni a klímakatasztrófát. A közös jövőnkért aggódó klímavédők a mai akcióval azt követelték az európai vezetőktől, hogy adjanak elsőszámú politikai prioritást a klímavédemnek, és hogy a párizsi klímamegállapodással összhangban növeljék az uniós klímacélokat.

Magyarországnak is mindent meg kell tennie a magyar és az európai polgárok, illetve az ökoszisztéma védelméért. Ehhez képest Magyarország

  • elégtelen célokat tűz ki a készülő Nemzeti Energia- és Klímastratégiában [1] [2];
  • az uniós klímastratégia megalkotása során akadályozza a klímavédelmi erőfeszítéseket [3];
  • az autógyárak érdekeit képviseli a klímavédelemmel és lakosság egészségének védelmével szemben [4].

A Greenpeace Magyarország azt követeli a kormánytól: csatlakozzon azon uniós országokhoz, amelyek a klímavédelmet tennék az Unió fő prioritásává [5], és tegyen ambiciózus vállalásokat a Nemzeti Klíma- és Energiastratégiában.

„Emberek Európa- és világszerte azért emelik fel a szavukat, mert a klímaválság a jövőjüket veszélyezteti. A vezetők csak akkor tudnak békés és biztonságos világot teremteni számunkra, ha felismerik végre, hogy klímavészhelyzet van, és tesznek ellene. Magyarországnak is a fosszilis energiahordozóktól mentes, a természetet, az ökoszisztémát megóvó gazdaságot kell kiépítenie.” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Az európai kormányfők jelenleg Nagyszebenben tárgyalnak az Unió következő éveit meghatározó prioritásokról. A vezetők a hosszú távú klímacélok kérdésében a következő, június 20-21-i, brüsszeli EU csúcson kívánnak megegyezni. Az Európai Bizottság javaslata szerint az Uniónak 2050-ig nullára kellene csökkenteni az üvegházgáz-kibocsátásait.


Jegyzetek:

[1] https://nepszava.hu/3034122_klimavedelem-az-unios-celok-ala-iger-a-kormany
[2] https://www.levego.hu/sites/default/files/HU_NEKTkozos_civil_anyag_2019marc28.pdf
[3] https://index.hu/techtud/2019/03/21/a_magyar_kormany_megvetozza_az_eu-s_klimatervet/
[4] https://index.hu/gazdasag/2018/09/21/szijjarto_peter_szerint_az_autoipar_tamogatasa_fontosabb_a_klimaceloknal/
[5] https://www.euractiv.com/section/climate-strategy-2050/news/germany-poland-snub-eu-appeal-for-greater-climate-ambition/