Budapest, 2019. október 30. – A Coca-Cola felelős a világon a legtöbb műanyag hulladékért – derül ki egy friss jelentésből [1], mely globális szinten méri fel a vállalatok műanyagszennyezését. A felmérést a Break Free From Plastic-mozgalom végezte, melynek a Greenpeace is része. [2] Az 51 országban 484 szemétszedő akció márkavizsgálatából kiderül: a szemét legnagyobb részét a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo csomagolóanyagai teszik ki. A Greenpeace Magyarország azt várja a magyar kormánytól, hogy ne halogassa tovább az intézkedéseket: hazai szinten lépjen fel a cégek okozta műanyagáradat ellen.

6 kontinens mintegy 50 országában több mint 72 000 aktivista vett részt szeptemberben a Break Free From Plastic-mozgalom által második éve meghirdetett szemétgyűjtési akcióban, ahol összesen 476 423 darab műanyaghulladékot szedtek össze. A kezdeményezés célja, hogy a begyűjtött szemét vizsgálata alapján feltárja: mely nagyvállalatok járulnak leginkább hozzá a Földet elárasztó műanyagszennyezéshez.

A Fülöp-szigeteki Greenpeace-iroda által koordinált 2019-es jelentés eredményei azt mutatják, hogy a tavalyi évhez hasonlóan [3] még mindig a Coca-Cola felelős a legtöbb műanyag hulladék előállításáért – 37 országban összesen 11 732 olyan műanyagdarabot gyűjtöttek be, mely a közismert világcéghez köthető.

Idén a márkavizsgálatban a Nestlé végzett a második, a PepsiCo a harmadik helyen. A lista első tíz helyén szerepel még sorrendben a Mondelēz International, az Unilever, a Mars, a Procter & Gamble, a Colgate-Palmolive, a Philip Morris, és a Chupa Chups-nyalókákat is gyártó Perfetti Van Melle.

A márkavizsgálatból kiderül: a környezetben leggyakrabban előforduló műanyag szemét zömét a zacskók és a PET-palackok adják.

„A jelentés azt támasztja alá, hogy a cégeknek sürgősen cselekedniük kell, hogy megállítsák az általuk előidézett műanyagválságot. Azzal, hogy továbbra is az egyszer használatos csomagolóanyagokra támaszkodnak, csak még több eldobható műanyag kerül ki a környezetbe. Az újrahasznosítás nem megoldás erre a problémára. A Break Free From Plastic 1800 tagszervezete arra szólítja fel a nagyvállalatokat, hogy sürgősen csökkentsék az egyszer használatos műanyagok gyártását, és találjanak olyan innovatív megoldásokat, melyek nem termelnek szemetet” – mondta Von Hernandez, a Break Free From Plastic-mozgalom globális koordinátora.

A műanyagszennyezéshez leginkább hozzájáruló vállalatok – a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo – többnyire eddig csak álmegoldásokat [4] ajánlottak a műanyagválság felszámolására.

„Ezek a nagyvállalatok rendre olyan ígéretekkel állnak elő, mint a műanyag csomagolás papírral vagy bioműanyaggal való kiváltása. Ez továbbra is az eldobható kultúrát erősíti, nem pedig egy fenntartható, az újrahasználaton alapuló gazdaságot támogat, ezzel tovább halmozva a szeméthegyeket. Arról nem beszélve, hogy a valaha eddig összesen előállított műanyagnak csupán a 9%-át hasznosították újra világszinten: a többi égetőben, hulladéklerakóban vagy a természetben végezte” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

A vállalatok álmegoldásaival szemben a Greenpeace az újratöltést és újrahasználatot elősegítő valódi megoldásokat támogatja. Ezek a rövid életű, eldobható termékek és csomagolóanyagok helyett fenntartható, többször használatos rendszerekre épülnek: nejlonszatyor helyett vászontáska, PET-palackok helyett betétdíjas rendszer, eldobható ételhordó dobozok helyett többször használható tárolóedény. Ezeknek a megoldásoknak a társadalmi támogatottsága is egyre nő.

Egy 2018 végi reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75%-a a betétdíjas, visszaváltható palackokat választaná az egyszer használatos palackok helyett. [5] Az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását követelő, a greenpeace.hu/stopmuanyag címen elérhető Greenpeace-petíciót [6] pedig már több mint 200 ezren írták alá.

A világ számos pontján találunk sikeres és innovatív kezdeményezéseket a műanyaglábnyom csökkentésére. A 2013-ban a Haijan tájfun által sújtott Fülöp-szigeteki Tacloban városa például egy helyi civil szervezettel együttműködve elindította hulladékmentes programját. Csak Európában már több mint 400 város kötelezte el magát a nulla hulladék-stratégia mellett [7]. Az Európai Unióhoz velünk egy időben csatlakozó Szlovénia pedig a kitűzött 2020-as dátumhoz képest négy évvel korábban érte el az uniós újrahasznosítási célokat [8], sőt az ország fővárosa, Ljubljana már meg is haladta [9] azt.

A Greenpeace azt várja a hazai döntéshozóktól, hogy:

  • vezessenek be sürgősen tilalmakat az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok használatára (pl. az egyszer használatos műanyag zacskók betiltása);
  • jelentősen növeljék minden egyutas csomagolóanyag, különösen a nem újrahasznosítható fajták környezetvédelmi termékdíját.

Ezek által Magyarország is hatékonyan fel tudna lépni az erőforrás-pazarló, az élővilágot elpusztító és a mindent elszennyező egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok ellen.

Fotók az 51 országban végzett márkavizsgálatról: https://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJ8M5QV6

Jegyzetek:

[1] A márkavizsgálat részletes eredményeit lásd itt:
https://www.breakfreefromplastic.org/globalbrandauditreport2019

[2] A Break Free From Plastic egy 2016-ban indított nemzetközi mozgalom, melyhez mára körülbelül 1800 szervezet és csoport csatlakozott világszerte. Céljuk az eldobható műanyag termékek és hulladékok radikális visszaszorítása. www.breakfreefromplastic.org

[3] A 2018-as márkavizsgálatról készült jelentés:
https://www.breakfreefromplastic.org/globalbrandauditreport2018/

[4] A Greenpeace 2019-ben kiadott False Solutions-jelentése, mely a vállalatok által hangoztatott álmegoldásokra fókuszál:
https://storage.googleapis.com/planet4-international-stateless/2019/09/8a1d1791-falsesolutions2019.pdf

[5] A Greenpeace Magyarország felkérésére a Policy Solutions és a Závecz Research Közvélemény-kutató Intézet végzett reprezentatív közvélemény-kutatást 2018. november 24. és december 10. között Budapesten. A kutatás azt mérte fel, hogy a fővárosiak körében mekkora a támogatottsága a kötelező betétdíjas rendszernek az egyszer használatos palackokkal szemben.
https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157689686511943

[6] A Greenpeace Magyarország petíciója, melyben az egyszer használható műanyag zacskók betiltását követeli a magyar kormánytól. A petíciót már több mint 200 000 ember írta alá. greenpeace.hu/stopmuanyag

[7] Zero Waste Cities – Hulladékmentes Városok
https://zerowasteworld.org/how-does-it-work/

[8] Hulladékgazdálkodási irányelv: kötelező újrahasznosítás és újrafeldolgozás 2020-ig
https://ec.europa.eu/environment/waste/framework/targets.htm

[9] Ljubljana esettanulmánya:
https://zerowasteeurope.eu/downloads/case-study-5-ljubljana-2/