Budapest, 2019. november 5. – A klímavészhelyzet kihirdetése Budapesten egy fontos első lépés a Greenpeace szerint, amit mihamarabb ambiciózus intézkedések kell kövessenek. Ezek kidolgozásában a Főváros továbbra is számíthat a Greenpeace-re, de emellett szükség van a lakosság, a kerületi vezetők, a kormány együttműködésére is. Továbbá Budapest mellett az ország minden településén is prioritásként kell kezelni a klímavédelmet. Ahhoz, hogy lakóhelyünk élhető maradjon, itt az ideje mindenhol megtennünk az első érdemi lépéseket.

Greenpeace-aktivisták hatalmas „Tiszta levegőt!”–feliratot függesztettek ki a budapesti Szabadság-szoborra. © Pawel Starnawski / Greenpeace

A Greenpeace itthon és nemzetközi szinten is évek óta hangsúlyozza: az ember okozta klímaváltozás katasztrofális következményeivel fogunk szembesülni, ha nem kezdünk azonnali cselekvésbe. A klímválság hatásai már most érezhetőek Budapesten is: az egyre gyakrabban jelentkező villámárvizek és hőhullámok, az aszályos időszakok, majd napokon át tartó esőzések a fővárosiak napjait is egyre jobban megkeserítik.

Budapest ma a klímavészhelyzet kihirdetésével arról adott tanúbizonyságot, hogy az új városvezetésben van politikai szándék arra, hogy megvédje a fővárosi lakosságot a klímaválság hatásaitól. A környezetvédő szervezet üdvözli ezt a szimbolikus lépést, de felhívja a figyelmet arra, hogy a valódi elköteleződést a tettek mutatják majd.

A Fővárosi Közgyűlés által ma elfogadott, a klímavészhelyzetről szóló határozat pontjai ebbe az irányba mutatnak:

 • a klímavédelem szempontjainak prioritása a döntések meghozatalánál;
 • az adatok nyilvánossága és a lakosság részvétele a döntésekben;
 • a Fővárosi Önkormányzat, annak intézményei és gazdasági társaságai karbonsemlegessége, és energiaellátásuknak megújulókra való alapozása;
 • a rendkívüli időjárási helyzetek és a légszennyezettség idejére irányadó intézkedési tervek felülvizsgálata;
 • klímaadaptációs és mitigációs intézkedési terv készítése.

Ezzel együtt számos területet nem érint a határozat. Ahhoz, hogy a 2020. december végéig elkészítendő klímaadaptációs és mitigációs terv valóban védelmet tudjon nyújtani a lakosságnak a klímaválságban, az abban megfogalmazott intézkedéseknek, a teljesség igénye nélkül, az alábbi területekre is ki kell terjednie:

 • a főváros egészének karbonsemlegessége;
 • a fővárosi zöldterületek védelme és fejlesztése;
 • a termőföld, az élőhelyek és a vízbázisok védelme;
 • az épületállományból, a közlekedésből és az ipari tevékenységekből származó kibocsátások mihamarabbi csökkentése;
 • a vállalati, közösségi és egyéni megújulós energiatermelés növelésének ösztönzése;
 • hulladékcsökkentés kérdései, a körkörös gazdaságra való átállás;
 • a főváros élelmiszerbiztonságának garantálása a városi mezőgazdálkodás és a város – agglomeráció együttműködésén alapuló rövid láncú élelmiszer-értékesítés támogatása.

A gyors cselekvéshez jó alapot nyújt a már létező fővárosi klímastratégia [1] is, az abban foglaltaknál azonban komplexebb látásmódra, jóval ambiciózusabb vállalásokra, és a megvalósíthatóságot garantáló keretekre van szükség: elsősorban konzekvens politikai akaratra, pénzre és szakemberekre – ahogy arra felhívja a figyelmet a Greenpeace értékelése. [2]

„Üdvözöljük a Fővárosi Önkormányzat döntését, mely jó első lépés a valódi cselekvés felé. Emellett sürgetjük a mihamarabbi intézkedéseket: a Fővárosnak sürgősen hozzá kell látnia a kibocsátások csökkentéséhez, a megváltozó körülményekhez való felkészüléshez, az alkalmazkodáshoz. Ehhez együttműködő felekre van szükség: a klímaválságban ugyanis egy hajóban evez a lakosság, a városi és kerületi vezetők, az állami intézmények és a kormány is. Ez tehát közös felelősség​” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace azt várja a települések döntéshozóitól mindenhol az országban, hogy valódi vezetőkként ismerjék fel felelősségüket és helyi szinten tegyenek meg mindent lakosságuk védelmében, a klímaválság csökkentése és az ahhoz való alkalmazkodás érdekében. A Greenpeace Magyarország Egyesület ahogy eddig is, ezután is partner lesz ebben.

Fotókredit: © Pawel Starnawski / Greenpeace

Jegyzetek:

[1] https://budapest.hu/Documents/klimastrategia/Bp_Klimastrategiája_vegleges_KGY elfogadott.pdf

[2] https://hu.greenpeace.org/wp-content/uploads/2019/11/GPHU_Bp_Klimastrategia_Ertekeles_201911.pdf