Budapest, 2020. február 3. – A Greenpeace Magyarország azt akarja elérni, hogy minél több helyben, ökológiai módszerekkel termelt élelmiszer kerüljön gyermekeink asztalára. Álláspontjuk szerint ez nemcsak egészségügyi, hanem természet- és klímavédelmi szempontból is kulcsfontosságú. Bár a kormány évekkel ezelőtt saját céljául tűzte ki, hogy 2020-ra elérjük a 30%-os bio-arányt a közétkeztetésben − semmilyen lépést nem tett ennek érdekében. Pedig ma már itthon is van annyi biogazdaság, ami ezt lehetővé tenné. A környezetvédő szervezet konkrét lépéseket vár a kormánytól a greenpeace.hu/menzaforradalom oldalon útjára indított petíciójában.

Járdány Bence / Greenpeace

Ahhoz, hogy az ökomenzák elterjedhessenek, rendszerszintű változásra van szükség: arra, hogy a bioalapanyagokon alapuló egészséges közétkeztetést a kormány minden lehetséges eszközével támogassa.

A Greenpeace greenpeace.hu/menzaforradalom oldalon indított friss petíciójában a következő konkrét lépéseket javasolja a döntéshozók számára:

  • Változtassanak a közbeszerzési szabályokon: ne a legolcsóbbat kelljen választaniuk az intézmények fenntartóinak, hanem a legegészségesebbet. Részesítsék előnyben a helyi, ökológiai termesztésből származó alapanyagokat.
  • Csökkentsék 5%-ra a közétkeztetésben kínált ételek áfáját. Jelenleg az éttermekben adott ételek után csak 5% áfát kell fizetnie a szolgáltatóknak, míg a közétkeztetésben adott ételeket 27%-os adó terheli.
  • Legyen 5% a bioélelmiszerek áfája is a jelenlegi 27%-os helyett. Így mindenki számára elérhetőbbek lesznek az egészséges, természet- és klímabarát élelmiszerek.

„Azért dolgozunk, hogy minél több ökológiai termelésből származó alapanyag kerüljön a gyermekeink asztalára, mert őket károsítják leginkább az ipari mezőgazdaságban használt növényvédő szerek. Tudományos vizsgálatok szerint bizonyos rovarölő szerek például mérhető IQ-csökkenést is okozhatnak a fejlődésben lévő szervezetükben [1]. Célunk az is, hogy elősegítsük az ökológiai gazdálkodás minél szélesebb körű elterjedését Magyarországon. Környezetvédelmi szempontból ugyanis ez az élelmünk előállításának egyetlen olyan módja, amivel megőrizhetjük Földünk élővilágát, hatékonyan segíthetünk a klímaválságon és egészséges élelmiszerrel láthatjuk el az emberiséget” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse.

A közétkeztetés segítségével a gyerekek egészséges élelemhez juthatnak társadalmi és szociális helyzettől függetlenül. A helyi bioalapanyagokra épülő menzáknak további pozitív társadalmi és gazdasági haszna, hogy a helyi termelőknek, helyi közösségeknek ad értékteremtő munkát és bevételt. Ma az ökológiai módszerekkel termelt élelmiszerek nagy részét exportáljuk. Pedig vannak olyan gazdálkodók, akik ha számíthatnának a közétkeztetésre, mint biztos felvevőpiacra, akkor szívesen termelnének erre a célra. A rövid ellátási lánc és a bioélelmiszerek kormányzati támogatása lehetővé tenné, hogy a természettel összhangban termesztett, friss, helyi alapanyagok ne legyenek sokkal drágábbak, mint a káros növényvédő szerekkel megtermelt ipari tömegáru.

Sok olyan település van, ahol felelős döntéshozók, szülők és intézményvezetők szeretnék ebbe az irányba fejleszteni a közétkeztetést. Jó példák is akadnak már [2] [3], de ezek kivételesek, és legtöbbször csak néhány helyi kulcsszereplő rendkívüli elkötelezettségének és elszántságának köszönhetőek.

A kormánynak ezért minden eszközzel segítenie kellene az ökomenzák elterjedését. A Greenpeace greenpeace.hu/menzaforradalom oldalon elérhető legújabb petíciójában konkrét lépéseket követel a döntéshozóktól gyermekeink egészsége és Magyarország természeti értékei, környezetünk védelme érdekében!

Jegyzetek:
[1] Az Európai Parlament tudományos szolgálatának 2016-os jelentése az ökoélelmiszerek egészségre gyakorolt hatásairól: Human health implications of organic food and organic agriculture http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2016/581922/EPRS_STU(2016)581922_EN.pdf

[2] Szarvasi jó példa
Az ökomenza nem utópia − A szarvasi gyermekétkeztetési modell
https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/2761/az-okomenza-nem-utopia/
Videó – Szarvas: https://www.youtube.com/watch?v=kwNRcx60Q_s

[3] Nyárád videó – https://www.youtube.com/watch?v=lgdWjv1doPI

[4] A Greenpeace esettanulmányokat bemutató kiadványa: Tegyük egészségesebbé a közétkeztetést − helyi bioélelmiszereket az óvodákba, iskolákba
https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2019/01/add3df93-greenpeace_a5_kiadvany_v4-fin2-web.pdf

[5] Osztrák menzák vizsgálata – Bécsben az iskolákban 40%, az óvodákban 50% a bioalapanyagok aránya
https://hu.greenpeace.org/okosmenza/2018/08/02/bio-es-helyi-elelmiszereket-valamint-kevesebb-de-jo-minosegu-hust-kinalnak-a-becsi-menzakon-a-gyerekeknek/

Burgenland megcsinálja!
https://hu.greenpeace.org/okosmenza/2018/11/30/50-bioelelmiszer-a-menzakon-burgenland-megcsinalja/