a Greenpeace javaslatcsomagja Magyarország újjáépítésére

Budapest, 2020. április 22. – A Greenpeace Magyarország az 50. Föld napján azt várja a kormánytól: a gazdaságélénkítésre szánt közpénzből egy zöldebb, egészségesebb és igazságosabb Magyarországot építsen újra. Jelenleg a koronavírus-járvány kezelése a legfőbb prioritás, de közben a mostaninál jóval súlyosabb válságokkal fenyegető ökológiai- és klímaválságra is megoldást kell találnunk. A környezetvédő szervezet ezért zöld gazdasági újraindítást követel. Egy olyan Magyarországot, ahol a fejlődést nem csak a GDP-ben mérjük és ahol alapvető érték a természet megőrzése.

Fotó: PETHE Attila / SkyViewAir / Greenpeace

„Szimbolikus, hogy az 50. Föld napját úgy ünnepeljük, hogy levegőnk évek óta nem volt tisztább, útjaink nem voltak csendesebbek. Szívszorító, hogy ezt egy ennyi szenvedéssel járó válságnak kellett elhoznia, amely rámutatott, mennyire sérülékeny a társadalmunk. Fel kell ismernünk: nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig. Fenntarthatatlan gazdasági rendszerünkért a bolygónk és saját magunk egészségével fizetünk. Épp ezért most úgy kell talpraállítani az országot, hogy minden egyes gazdaságélénkítésre elköltött forintunk az egész társadalom, és az azt fenntartó természeti rendszerek hosszú távú javát szolgálja” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Nemcsak humanitárius, de ökológiai- és klímaválság is zajlik. A civilizációnkat fenntartó rendszerek az összeomlás szélén állnak. A Greenpeace ezért azt várja a magyar kormánytól, hogy a koronavírus leküzdésével párhuzamosan éljen történelmi felelősségével és a gazdaságélénkítésre fordítandó hatalmas összegű közpénzekkel adjon esélyt Magyarországnak az igazi jóllétre – egy zöldebb, egészségesebb és igazságosabb életre.

A környezetvédő szervezet pontokba szedte követeléseit a magyar kormánynak:

  1. Zöld gazdasági újraindítást! A cégeknek nyújtott állami támogatást és hiteleket kössék zöld feltételekhez. Legyen cél a karbonsemlegesség. A fejlődést jóllétben, ne GDP-ben mérjük: a gazdasági teljesítmény mellett számítson a társadalmunk és a természetünk állapota is.
  2. Igazságos átmenetet! A fenntartható gazdaság alapelvei szerint a kormány teremtsen új zöld munkahelyeket a mezőgazdaságtól az energetikán át az építőiparig, így biztosítva érdemi védelmet és az újrakezdés lehetőségét a munkájukat elveszítőknek.
  3. Erős, ellenálló közösségeket! A kormány növelje az önkormányzatok hatáskörét, finanszírozását, és pénzügyi autonómiáját, és támogassa a helyi közösségeket. Csak erős, szolidáris, autonóm közösségekkel tudunk alkalmazkodni a klíma- és ökológiai válság kihívásaihoz.
  4. Helyi termelést és értékesítést! A kormány támogassa a helyi élelmiszertermelést, az ökológiai mezőgazdaságra való átállást, és a termőföldjeink megóvását, valamint segítse a helyi megújulóenergia-hasznosítást és energiahatékonysági beruházásokat.
  5. A szennyező fizessen, ne a közösségek! A kormány ne támogassa az egészségünket és az élővilágunkat szennyező iparágakat, vessen véget az egyszer használatos kultúra korszakának, segítse az áttérést a tiszta közlekedésre, és garantálja a szennyező fizet elvének érvényesülését.

„Magyarországot úgy kell újjáépítenünk a járvány után, hogy a gazdaság valódi jóllétünket szolgálja. Meg kell látnunk a válságban az esélyt. Az esélyt egy olyan ország felépítésére, amely a természettel összhangban működik és tiszteletben tartja minden földi élet méltóságát. Nem mérgezhetjük és pusztíthatjuk tovább az otthonunkat, mert csak egy egészséges Föld tud eltartani és egészségben megtartani minket” – tette hozzá Dr. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse.

A környezetvédő szervezet részletes javaslatcsomagja elérhető a greenpeace.hu/legyenavalsagesely oldalon, ahol a fenti követeléseket tartalmazó petíciót is alá lehet írni.

Legyen a válság esély

A járvány utáni újjáépítéssel a klíma- és ökológiai válságra is megoldást kell találnunk – követeljünk együtt zöldebb, igazságosabb, egészségesebb Magyarországot!

Cselekszem