2020. május 18. – A Greenpeace Magyarország a biológiai sokféleség világnapjának (május 22.) hetén közreadja az IPBES (Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatások védelmével foglalkozó Kormányközi Platform) jelentésének [1] vezetői összefoglalóját magyar nyelven. [2] A jelentés a világ ökológiai állapotát mutatja be. A tudósok az egész földi életet végveszélybe sodró folyamatokat írják le és arra a következtetésre jutnak, hogy teljesen át kell alakítanunk a társadalmi és gazdasági rendszereinket. A Greenpeace a jelentés magyar összefoglalóját elküldi a hazai döntéshozóknak.

Néhány sokkoló megállapítás a jelentésből:

  • 1 millió faj került közvetlenül a kihalás szélére! Ez olyan kihalási hullám, amilyenre még nem volt példa az emberiség történelmében.
  • A világ szárazföldi területeinek 75%-át már teljesen átalakította az ember. Tengereknél ugyanez a mutató 66%.
  • 577 milliárd dollár értékű termést veszélyeztet évente a beporzók pusztulása.
  • A műanyagszennyezés 1980 óta a tízszeresére nőtt.

Az elmúlt 50 évet áttekintő, 2019-ben publikált adatokból egyértelműen látszik, hogy: minden kormánynak van teendője! Az élelmezésbiztonság, az egészségünk megőrzése, a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklése, az élhető városok fenntartása és a szennyezések csökkentése azonnali, alapvető változtatásokat igényelnek.

A jelentésben a tudósok forgatókönyveket is készítettek a döntéshozók számára, de úgy tűnik hiába, mert azóta sem történt érdemi változás.

Most, hogy a koronavírus leterítette a világot, a Greenpeace Magyarország magyar nyelven is elérhetővé teszi a jelentés vezetői összefoglalóját és elküldi minden parlamenti képviselőnek, EP-képviselőnek és közjogi méltóságnak. [3] A környezetvédő szervezet ezzel is nyomatékosítani kívánja a politikusok számára, hogy azonnal kell cselekedniük!

.A tudósok által vázolt politikai forgatókönyvek kulcsfontosságú eleme a pénzügyi és gazdasági rendszerek átalakítása. A Greenpeace Magyarország a koronavírus okozta világjárvány kapcsán kifejezetten ezt várja el a politikai és a gazdasági élet vezetőitől. A szervezet petícióban [4] követeli több mint 10 000 magyar állampolgárral együtt a döntéshozóktól, hogy a gazdaság újraindításával helyezzék előtérbe a természet és a lakosság szempontjait, és a rendszereink átalakításával tegyenek meg mindent egy zöldebb, egészségesebb és igazságosabb Magyarországért.

Háttérinformáció az IPBES jelentésről: az anyag elkészítésén három évig dolgoztak a tudósok, és összesen 15 ezer tudományos és kormányzati forrást dolgoztak fel hozzá. 50 szakértő koordinálta a munkát, és 310 tudóstársukat vonták be a világ 145 országából, köztük több honfitársunkat is. Az 1800 oldalas dokumentum az elmúlt öt évtized változásait értékeli, átfogó képet nyújtva a gazdasági fejlődés irányairól és a természetre gyakorolt hatásukról. A jelentés vezetői összefoglalóját a Greenpeace azzal a céllal teszi közzé, hogy segítsen azoknak, akik szeretnének megbízható forrásból ismereteket szerezni, kutatnak, szakdolgozatot írnak vagy szakpolitikai döntéseket megalapozó dokumentumokat állítanak össze a benne szereplő témákról.


Jegyzetek:
[1] Az IPBES jelentése, 2019: https://ipbes.net/global-assessment
[2] Az IPBES magyar nyelvű vezetői összefoglalója: https://hu.greenpeace.org/ipbes-jelentes-osszefoglalo/
[3] A Greenpeace Magyarország minden parlamenti képviselőnek, EP-képviselőnek és közjogi méltóságnak elküldött levele az IPBES magyar nyelvű vezetői összefoglalójával: https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2020/05/b5a10d2f-gphu_ipbes_nyiltlevel_20200518.pdf
[4] A Greenpeace Magyarország petíciója a zöld gazdasági újraindításáért: https://greenpeace.hu/legyenavalsagesely

Legyen a válság esély

A járvány utáni újjáépítéssel a klíma- és ökológiai válságra is megoldást kell találnunk – követeljünk együtt zöldebb, igazságosabb, egészségesebb Magyarországot!

Cselekszem