Drága atomerőmű helyett olcsó, gyorsan üzembe helyezhető megújulók jelentik a megoldást a klímaválságra

2020. június 30. – Paks II. létesítési engedélykérelmét ma tervezik benyújtani. Az évek óta egyre húzódó és drága projektből annak ellenére nem enged a magyar kormány, hogy az Európai Unióban már 2013 óta megújuló energiaforrásokból állítják elő a legtöbb villamos energiát. A Greenpeace Magyarország azt várja a kormánytól, hogy a klíma- és ökológiai válság kellős közepén ne egy drága, évtizedeken át épülő, és veszélyes technológiát alkalmazó atomerőmű megépítését támogassa, hanem tegye lehetővé a biztonságos és tiszta megújulók gyors, széleskörű terjedését – ahogy azt a legtöbb uniós ország teszi. 

Az ábra forrása: World Nuclear Industry Status Report 2019 [1]

A kormányzati kommunikáció szerint Paks II. 2020. június 30-án tervezi benyújtani a létesítési engedélykérelmét. Ez legalább négyéves csúszásban van az eredeti tervekhez képest. Ennek oka lehet a projekt előkészítetlensége, a rossz projektmenedzsment [2], vagy az orosz fél alkalmatlansága. Az pedig még továbbra is kérdéses, hogy az ügyben eljáró Országos Atomenergia Hivatal mikor adja meg az engedélyt. Amit biztosan lehet tudni: a késedelmek az atomerőművi projektek esetén is drágulást okoznak [3]; a klímaválság kellős közepén pedig nem lehet játszani az idővel. Az országnak a lehető leggyorsabban megbízható, biztonságos és tiszta energiára van szüksége.

Ezt az Európai Unió országai már felismerték. Az évezred kezdete óta óriási ütemben fejlődött az EU-ban a szél- és napenergia, míg a nukleáris energia látványosan visszaszorult. A szélerőművek beépített teljesítménye 164 GW-tal nőtt (ez 82 paksi atomerőműnek felel meg), a naperőműveké 116 GW-tal (ami 58 paksi atomerőmű teljesítménye), addig az atomerőművek kapacitása 19 GW-tal csökkent (azaz 9,5 paksi atomerőművel egyenértékű nukleáris teljesítmény tűnt el az unió országaiban). A fejlődés eredményeképpen ma már megújuló energiából állítják elő a legtöbb villamos energiát az Unióban (34,6% 2019-ben). Ezek közül a legfontosabb a szélenergia volt 2018-ban

De nemcsak Európában, az egész világon is azt mutatják a trendek, hogy új erőművek esetében a szél- és naperőművek termelik a legolcsóbb villamos energiát. 2019-ben messze a megújulókba fektették a legtöbbet (310,6 milliárd dollárt) a villamosenergia-szektorban a világon: nyolcszor annyit, mint atomerőművekbe, és csaknem kétszer annyit, mint atom- és fosszilis erőművekbe összesen. [4]

Mindeközben Magyarországon 2006-ban adtak ki utoljára engedélyt szélerőmű építésére, az utolsót 2010-ben helyezték üzembe. 2016-ban pedig – indoklás nélkül – olyan szabályozás született, amelynek értelmében ma Magyarországon lehetetlen szélerőművet engedélyeztetni.

A napenergia lakossági felhasználását továbbra is akadályozza, hogy magas adók és járulékok terhelik. A kormány nem ösztönzi eléggé az energiatakarékosságot sem – pedig a klímavédelem szempontjából minden energiapolitika alapja ez kell legyen. Nincsenek sem számában, sem minőségében megfelelő támogatási programok energiahatékonysági beruházásokra.

„Abszurd, hogy a magyar kormány továbbra is rengeteg közpénzt tervez önteni a végeláthatatlan Paks II.-projektbe, hogy valamikor a jövőben üzemelhessen egy drágán termelő, a biztonságunkat folyamatosan fenyegető, radioaktív és nukleáris hulladékokat előállító atomerőmű. Eközben pedig gyakorlatilag betiltotta a szélerőművek építését. Ez a nemzetközi trendekkel és a magyar lakosság érdekeivel is szembemegy. A klímaválságban a magyar kormánynak az olcsón termelő, gyorsan üzembe helyezhető megújulók elterjedését kell minden erejével segítenie. A jövőnkről, a biztonságunkról van szó” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace Magyarország azt várja a magyar kormánytól:

  • Tegye lehetővé újra a szélerőművek engedélyeztetését Magyarországon.
  • Csökkentse a napelemek és napelemes rendszerek áfáját 27%-ról a kedvezményes 5%-ra.
  • Csökkentse a napelemeket sújtó, magas környezetvédelmi termékdíjat legalább az uniós szintre, és vonja vissza a háztartási erőművekre vonatkozó elosztói teljesítménydíjat.
  • Kedvezményes hitelekkel támogassa a lakosság napenergiás beruházásait.
  • Biztosítson gyors, egyszerű ügyintézést, lakossági tanácsadást a zöld energetikai beruházásokra.
  • Tegyen elérhetővé érdemi támogatási programokat, ösztönzőket energiahatékonysági és -takarékossági beruházásokra.

A Greenpeace Magyarország szakértői blogja a Paks II.-projektről, elemzésekkel, információkkal: paksameta.hu

Jegyzetek:

[1] World Nuclear Industry Status Report 2019, https://www.worldnuclearreport.org/All-the-graphs-from-the-2019-report.html

[2] https://paksameta.blog.hu/2017/10/05/hivatalos_paks_ii_epitese_kesni_fog

[3] https://paksameta.blog.hu/2017/11/02/a_csuszas_ido_az_meg_penz_egy_atomeromu_eseteben_is 

[4] https://www.iea.org/reports/world-energy-investment-2020/key-findings#abstract